Home Vijesti Obersnel izbjegao svjedočenje, a istovremeno dijelio marende na Zametu!

Obersnel izbjegao svjedočenje, a istovremeno dijelio marende na Zametu!

1645
1

obersnel200Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel nije se pojavio na najavljenom svjedočenju na Županijskom sudu u Rijeci. Trebao je svjedočiti u nastavku suđenja umirovljenoj državnoj inspektorici Biserki Gregorović, suspendiranoj šefici riječke gradske Direkcije za poslovne prostore Željki Marković i još četvero optuženih za kaznena djela mita i korupcije te zloporabu položaja i ovlasti.

Na riječkome Županijskom sudu u tijeku je ispitivanje svjedoka obrane o okolnostima pod kojima je Željka Marković došla u posjed slika. Pozvani svjedok, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, nije došao na sud, a opravdao se već ranije preuzetim obvezama. Jučerašnje ročište je pak bilo odgođeno zbog nedolaska optuženoga slikara Klasa Grdića. Prema današnjem predizbornom rasporedu SDP-a, Obersnel je tokom jutra bio zauzet druženjem s građanima na Zametu kojima su za pojavljivanje obećane besplatna kava i marenda.

USKOK je u rujnu 2011. podignuo optužnicu protiv inspektorice Biserke Gregorović (1953.), voditeljice pisarnice u Državnom inspektoratu u Rijeci Nevije Mišćak (1958.), inspektora Marka Gašperova (1975.) i Bojana Kuprešanina (1977.), ravnateljice Direkcije poslovnih prostorija u riječkoj Gradskoj upravi Željke Marković (1952.) te umjetnika Klasa Grdića (1963.). Svih šestero su na početku suđenja rekli kako se ne smatraju krivima. Gregorović, sada u mirovini, tereti se za zloporabu položaja i ovlasti, poticanje na zloporabu položaja i ovlasti i dva protuzakonita posredovanja. Mišćak se tereti za zloporabu položaja i ovlasti, a Gašperov i Kuprešanin za primanje mita. Željka Marković optužena je za zloporabu položaja i ovlasti i za dva primanja mita, a Grdić za davanje mita.

Gregorović se tereti da je od siječnja do travnja 2011. od Mišćak tražila i dobivala podatke o budućim inspekcijskim nadzorima obrta za čiji nadzor nije bila ovlaštena. Te je podatke dostavljala vlasnicima obrta kako bi izbjegli prekršajnu odgovornost, a od njih je zauzvrat za sebe i gospodarske inspektore tražila i dobila zlatni nakit i druge darove.

Marković je u svibnju 2011. na zahtjev Biserke Gregorović dopunila natječaj za zakup gradskih poslovnih prostorija i tako isključila druge zainteresirane natjecatelje te omogućila da se na dražbi javi jedino kći prvookrivljene. Nakon što je zaključen ugovor o zakupu poslovnih prostorija, Marković je od Gregorović dobila dar.

Osim toga, Marković je obavijestila Grdića da će uskoro biti raspisan natječaj za poslovne prostorije te da je za jedan slobodan prostor već odredila namjenu – atelijer, nakon čega je raspisan natječaj za četiri poslovna prostora. Zauzvrat je od Grdića na dar dobila dvije umjetničke slike.

Optužena je bila i vlasnica zlatarnice iz Rijeke Vivian Merdita (1971.), koja je priznala krivnju te je na temelju sporazuma s Državnim odvjetništvom osuđena na uvjetnu kaznu od osam mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine.(radio rijeka/rd)

1 COMMENT

  1. Grad Rijeka je leglo korupcije i uništene industrije. Rijeka ide prema dnu , što se vidi i po broju stanovnika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here