Home Vijesti Obersnel o garaži Stari Grad: Ni ja više ne znam što je...

Obersnel o garaži Stari Grad: Ni ja više ne znam što je istina!

1012
2

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća raspravljen je prijedlog odluke o osnivanju Radne grupe za utvrđivanje činjenica o sigurnosti garaže Stari grad. Kako je u ime predlagatelja kazao vijećnik Danko Švorinić iz Liste za Rijeku, namjera ovog prijedloga je da se o tome provede rasprava na Vijeću. S obzirom da su u međuvremenu Odbori bili protiv ideje o formiranju radnog tijela, Švorinić je na kraju predložio da iza rasprave ide tekst sa zaključcima.


Obersnel o garaži Stari Grad: ”Ni ja više ne znam što je istina!” – foto: rijeka.hr

Švorinić je u svom izlaganju istakao kako je unatoč prošlomjesečnim izjavama gradonačelnika o ‘neozbiljnim izjavama neozbiljnih ljudi’, vrijeme pokazalo kako je problem itekako ozbiljan, a neozbiljnima se pokazali oni koji su skrivali pravu istinu iako su još 2009. godine stručne analize pokazale da garaža ima ozbiljnih problema neovisno o izgradnji knjižnice.

Gradonačelnik Obersnel je rekao da se ne slaže s dijelom izlaganja vijećnika Švorinića – Do nikakvog zastoja u izgradnji Knjižnice nije došlo zbog problema s garažom, nego zbog problema s financijama. Kada do gradnje dođe onda će se pristupiti pojačanju nosivih stupova budući da su u međuvremenu promijenjeni zakoni.

Švorinić je gradonačelnika tada upitao da li bi sa sazanjima koje ima danas dozvolio odvijanje bilo kakve masovnije manifestacije na Klobučarićevom trgu. Nakon Obersnelovog odgovora da ne bi, Švorinić je podsjetio da su se masovne manifestacije u međuvremenu odvijale na trgu, doduše, bez dozvole gradonačelnika ali s dozvolom MUP-a.

– To se događalo zato jer građani nisu znali razmjere problema za što su odgovorni oni koji javnosti nisu rekli pravu istinu, zaključio je Švorinić koji se složio da građevinski dio problema jest u ingerenciji građevinske inspekcije.

Nikola Ivaniš (PGS) je u raspravi ustvrdio kako je očito da nitko nije siguran u sigurnost garaže predloživši da se garaža naprosto zatvori dok se ne dobije garancija sigurnosti, a njegov stranački kolega Dinko Beaković cijeli problem usporedio s neboderom smrti i nalazom građevinske inspekcije koju grad tada nije uvažio, a danas njome pokriva svoju odgovornost.

Vijećnici su na kraju uz jedan PGS-ov glas protiv usvojili kompromisni zaključak kojim se građevinska inspekcija poziva da žurno još jednom utvrdi stanje sigurnosti garaže, a gradonačelnik obvezuje o svemu kontinuirano o svemu izvješćivati gradsko vijeće. (rd)

2 COMMENTS

 1. 1. Gradonačelnik rekao da knjižnica nema veze sa garažom i to su dva odvojena problema.
  2. Kasnije ustvrdio da ni sam nezna što je istina tj. je li garaža sigurna ili nije.
  3. Zanima me na koji način će se knjižnica kao odvojeni problem početi raditi ako se utvrdi da garaža nije sigurna. tj.
  kako se može reći da ta 2 problema nisu povezana ako se nezna je li lokacija nove zgrade knjžnice(garaža) uopće sigurna sama po sebi a kamo li ako se još natovari na nju ogromna zgrada.

  Ljudi moji to je ruganje u zdrav mozak svim zastupnicima, i svim “građanima” ovog poltronskog grada koji se očito nikada neće vratiti onom što je nekad bio!

 2. 1. Garažu je radila privatna tvrtka
  2. Tvrtka je angažirala najpoznatije staticare, inženjere a radove izvodila industrogradnja po svim tadašnjim zakonima
  3. Knjižnica nije radjena zbog nesposobnosti a ne garaze
  4. Političari bavite se financijama grada a ovo treba prepustiti gradjevinskoj inspekciji koja je i izdala uporabnu dozvolu .

  Nemam bitne informacije o sadašnjem stanju ali posto se radi o jednom od najnovijih objekata u ovom gradu ukoliko nešto nije u redu treba oduzimati licence i staticaru i glavnom inzinjeru i komisiji koja je izdala uporabnu dozvolu .

  Posto je država izdala dozvole za projekt i za korištenje ona treba i nadoknaditi eventualnu financijsku štetu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here