Home Vijesti Obersnel o Novom listu: Da sam ja vlasnik, bio bih ponosan na...

Obersnel o Novom listu: Da sam ja vlasnik, bio bih ponosan na Ivančića i Čulića

2164
3

Ne stižava se bura oko događanja u Novom listu. Jučer se oglasio i glavni urednik riječkog dnevnika Goran Kukić koji je kritičarima poručio kako u Novom listu nikoga ne plaćaju da ne bi radio.
– To se odnosi i na dvojicu kolega – Ivančića i Čulića – koji su trebali biti autori u planiranom političkom tjedniku. S obzirom na to da je taj projekt prolongiran, Uprava ih je zamolila za redefiniciju njihovog radnog statusa uz obećanje da na njih računa u trenutku pokretanja političkog tjednika. Nije bilo govora o otkazima, nije bilo prijetnji ni ucjena, nije bilo cenzure.

O situaciji u Novom listu raspravljalo se i na jučerašnjoj sjednici Sabora na kojoj je SDP-ov zastupnik Stazić ustvrdio da se Ivančiću i Čuliću prijeti otkazima i zabranjuje im se pisanje u Novom listu po naređenju »notornog HDZ-ovca Roberta Ježića.
– Zabranjuje im se rad odnosno ‘stornira do daljnjega’, pa ih se zove na poslovne dogovore u Rijeku od kojih na kraju ne bude ništa, pa im se naručuju tekstovi i ne objavljuju, pa im se prijeti otkazima. To je ne samo klasično maltretiranje i tipično zlostavljanje na radu nego i politički progon nepoćudnih novinara i kardinalan primjer gušenja medijskih sloboda – kazao je Stazić. Nabrajajući koje je sve domaće i međunarodne novinarske nagrade dobio Viktor Ivančić.
– Što vrijede nagrade, ugled i ime kad jedan HDZ-ovac Robert Ježić kupi novine, zabrani mu pisanje i maltretira ga, guši slobodu medija samo zato jer ima novca. HDZ-ova Vlada i odbija naš prijedlog zakona zato da bi ovakvi poput Ježića i dalje mogli raditi to što rade – ustvrdio je Stazić.

Novi list je u obranu uzeo šef Kluba HDZ-a Andrija Hebrang tvrdeći kako baš Stazić čini pritisak na slobodu medija i miješa se u njihovu uređivačku politiku.
– Ovo je pokušaj uređivanja jednog lista i to ni od koga drugoga nego od predsjednika Odbora za medije. To je isto kao kada bi ja rekao da su SDP-ovci izbacili najboljeg Večernjakovog novinara Tihomira Dujmovića – kazao je Hebrang.

‘Da li se cenzura vraća na mala vrata?’, zapitao se predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusiću povodu slučajeva Viktora Ivančića i Marinka Čulića u Novome listu, odnosno Vedrane Rudan na Novoj TV. Ustvrdio je da novinari poput Ivančića i Čulića ne mogu biti višak ni u jednim novinama. Vesna Teršelič iz Documente je ‘zgranuta činjenicom što su oni plaćeni da ne pišu’, a jednoobraznost u koju tonu mediji nalik su na vremena cenzure.

O slučaju cenzure u Novom listu za Rijekadanas.com, je kraću izjavu dao i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.
– Pratim tekstove u medijima i ne mogu se načuditi ukoliko su objavljene informacije točne. Da sam vlasnik novina ili urednik, bio bih ponosan da u mojoj redakciji rade novinarska pera poput Viktora Ivančića i Marinka Čulića. Dapače svaki dan bih sa zadovoljstvom čitao njihove tekstove. (sp)

3 COMMENTS

  1. Za razliku od vas parazita Jezic zaposljava 911 radnika u DIOKI.Bas sam to sad namjerno isao pogledati na internetu.A koga vi mozete zaposliti?Familiju koju opet mi placamo.Jezica za gradonacelnika.Vise je u zivotu napravio jedan varioc u 3. maju ili lucki radnik nego 300 Obersnela.Ako je vecinski vlasnik NL a je, ima pravo u svojoj kuci radit sto ga je volja pa ako propadne unistio je sebe i kolege koji mu vjeruju a ne vas parazite.Kupite svoje novine pa s njima radite sto vas je volja.

  2. calm down dado, jezic i slavko su u dealu oko novog lista tako da nece biti zime ni za hdz ni za sdp. nayebat ce samo individualci i novinarske slobode ali u krupni gradski/drzavni biznis, ili kako ga zlobnici nazivaju, korupciju, novi list nece dirati. RIP.

  3. bravo Dado, potpuno si na liniji, pardončić, crti… takvi kao ti neće nikada propasti, jer svojim “umnim tvorevinama” hrane sami sebe, vjerujem da se i rađate partenogenezom….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here