Home Vijesti Obersnel: Zbog fiskalne decentralizacije izgubljeno 450 milijuna kuna

Obersnel: Zbog fiskalne decentralizacije izgubljeno 450 milijuna kuna

1183
0

Predsjednik Udruge gradova u Republici Hrvatskoj Vojko Obersnel danas je, na konferenciji “Decentralizacija i kapaciteti za pružanje javnih usluga”, rekao da su u prošloj godini gradovi, općine i županije izgubile 450 milijuna kuna prihoda zbog tzv. fiskalne decentralizacije, odnosno preraspodjele poreza na dohodak i dobit. Taj se trend nastavio i u ovoj godini zbog čega će, rekao je, Udruga gradova tražiti od Ministarstva financija da obešteti lokalne i regionalne vlasti, rekao je Obersnel na konferenciji, koja se održava danas u Zagrebu u nazočnosti predstavnika hrvatskih gradova i županija, nekih ministarstava te predstavnika Europske komisije i UNDP-a u Hrvatskoj.

Drži da treba pronaći drugi, pravedniji model preraspodjele poreza na dohodak i dobit. Obersnel smatra da bi se to pitanje moglo riješiti na dva načina: prema mjestu ostvarivanja dobiti, a ne mjestu sjedišta tvrtke, ili da se porez na dobit procjenjuje na osnovu broja stanovnika pojedine jedinice lokalne samouprave.

Predsjednik Udruge gradova je kazao da je lokalna samouprava preuzela državne službenike koji su se bavili izdavanjem građevinskih dozvola, za što je iz državnog proračuna osigurano oko 45 milijuna kuna, a da su ukupni troškovi koje imaju županije i gradovi oko 100 milijuna kuna. Udurga će stoga inzistirati da se već u ovom proračunu osigura razlika za te dodatne troškove, kazao je.

Zamjenik stalnog predstavnika Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj Alessandro Fracassetti rekao je da programi UNDP-a pružaju podršku procesu decentarlizacije te podržavaju jačanje kapaciteta institucija lokalne uprave koji su, kazao je, često nedostatni za pružanje kvalitetnih i učinkovitih javnih usluga. Fracassetti je kazao da su surađujući s gradskim upravama Delnica i Varaždina uočili visok stupanj razvijenosti institucija, ali nedostatan sustav upravljanja ljudskim resursima.

Voditelj Odjela za jačanje institucija, pravosuđe, slobodu i sigurnost pri Delegaciji Europske komisije u Hrvatskoj Paolo Berizzi rekao je da je upravna decentralizacija ključan element u reformi javne uprave. Naglasio je da treba nastaviti s jačanjem administrativnih kapaciteta lokalne samouprave kako bi se mogli što bolje apsorbirati fondovi EU-a.

Na konferenciji se raspravljalo o sustavu financiranja jedinica lokalne samouprave, decentralizaciji javnih cesta i školstva, sustavu javne nabave te učinkovitosti sustava opskrbe vodom. (Hina)

Previous articleŽdrijeb četvrtfinala Kupa za odbojkaše i odbojkašice
Next articleDanas probijanje tunelskog priključka prema Tower centru

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here