Home Vijesti Objavljena mapa koja pokazuje kvalitetu vode iz špine u raznim državama, evo...

Objavljena mapa koja pokazuje kvalitetu vode iz špine u raznim državama, evo kako stoji Hrvatska!

381
0
7969192e 4fa1 41e5 82d6 00924c0ca536
Kvaliteta vode

Iako Hrvatska slovi kao zemlja bogata izvorima vode, nedavno istraživanje sveučilišta Yale donosi zanimljive podatke o kvaliteti vode u zemlji. Dok mnogi od nas vole vjerovati kako konzumiraju visokokvalitetnu vodu, mapa koju je prikazalo navedeno sveučilište ukazuje na izazove s kojima se Hrvatska suočava u ovom sektoru.

Stanje vode u Hrvatskoj:

Prema istraživanju, kvaliteta vode u Hrvatskoj nije na najvišem nivou. Usporedba s drugim europskim zemljama, poput Norveške, Finske, Švicarske i Islanda, koje su dobile maksimalnu ocjenu kvalitete (100), otkriva razlike u standardima. Hrvatska je ocijenjena s 63,3 bodova, dok je Slovenija, susjedna zemlja, postigla nešto bolji rezultat s ocjenom 70,3.

Izazovi koje Hrvatska mora prevladati:

Postavlja se pitanje zašto kvaliteta vode u Hrvatskoj zaostaje za nekim drugim zemljama? Različiti faktori mogu utjecati na ovu situaciju. Stari infrastrukturni sustavi, poljoprivredne aktivnosti koje mogu pridonijeti zagađenju voda, i nedostatak adekvatnih mjera očuvanja okoliša mogu biti samo neki od ključnih faktora.

Što možemo učiniti?

Modernizacija infrastrukture

Investiranje u modernizaciju vodovodnih sustava može poboljšati kvalitetu vode koja dolazi iz slavine.

Edukacija građana o očuvanju voda

Podizanje svijesti o važnosti očuvanja voda i smanjenju onečišćenja može potaknuti građane na aktivno sudjelovanje u očuvanju vodnih resursa.

Jačanje regulatornih mjera

Unaprjeđenje zakonodavstva i jačanje regulatornih tijela može osigurati bolje praćenje i kontrolu kvalitete vode.

Iako trenutno stanje kvalitete vode u Hrvatskoj može izgledati izazovno, postoji potencijal za poboljšanje. Invazivne mjere poput modernizacije infrastrukture, edukacije građana i jačanja regulatornih mjera mogu doprinijeti stvaranju održivog sustava vodoopskrbe. Važno je da se javnost, vladine institucije i stručnjaci udruže kako bi zajedno radili na očuvanju i unaprjeđenju kvalitete vode u Hrvatskoj.

A cool guide of countries with the best tap water quality in the world according to the CDC and Yale University’s EPI data
byu/Mediocre_Heart_3032 incoolguides

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here