Home Vijesti Obratite pažnju na ovaj simptom, studija dokazala da se pojavljuje prije pravog...

Obratite pažnju na ovaj simptom, studija dokazala da se pojavljuje prije pravog udara Covida

172
0

Nova studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Barceloni dokazala je da nazalni problemi mogu biti rani simptomi zaraze koronavirusom. Točnije, neki pacijenti koji su sudjelovali u studiji iskusili su suhoću nosa prije nego što su se počeli pojavljivati uobičajeniji simptomi, dok su drugi imali neobičan osjećaj u nosnoj šupljini.

Ispitanici u kliničkoj skupini češće su izvijestili da imaju “neobičan osjećaj u nosu” i pretjeranu suhoću nego kontrolna skupina. Znanstvenici su primijetili i da se “nosni simptomi uglavnom javljaju zajedno s anosmijom (potpuni gubitak osjeta njuha) ili hiposmijom (djelomični gubitak osjeta njuha)” iako se mogu pojaviti i prije.

Popis simptoma covida-19 narastao je dok liječnici i znanstvenici sve više uče o virusu. Ipak, stručnjaci tvrde kako najčešći simptomi i dalje imaju velike sličnosti sa simptomima gripe, odnosno vrućica, kašalj i umor simptomi su koje oboljeli najčešće iskuse.

Nedavna studija Northwestern Medicine pokazala je da 82 posto pacijenata s ozbiljnijim simptomima koji opravdavaju hospitalizaciju u određenom trenutku tijekom bolesti doživi neurološke simptome, poput gubitka pamćenja, zbunjenosti i nemogućnosti koncentriranja na zadatak tijekom duljeg vremenskog razdoblja.

Posebno je zabrinjavajuće što mnogi pacijenti s koronavirusom imaju dugotrajne neurološke probleme čak i nekoliko tjedana i mjeseci nakon napuštanja bolnice. Neke su studije pokazale da će stariji pacijenti vrlo vjerojatnije pokazati takve simptome kroz dulji period.

Uz to, sve je više dokaza da pacijenti koji su preboljeli koronavirus mogu pokazivati znakove oštećenja pluća i srca mjesecima nakon početne dijagnoze.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here