Home Biznis Obveza prijave poreza za pomorce u međunarodnoj plovidbi

Obveza prijave poreza za pomorce u međunarodnoj plovidbi

477
0

Pomorci u međunarodnoj plovidbi dužni su prijaviti porez na dohodak, a lučke kapetanije će im od idućeg tjedna na kućne adrese slati potvrde o broju dana u međunarodnoj plovidbi u 2008. godini koju moraju priložiti prijavi, priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Svi pomorci u međunarodnoj plovidbi dužni su podnijeti poreznu prijavu bez obzira je li ukupni broj dana na potvrdi veći od 183, ističe se u priopćenju.

Godišnje prijave poreza na dohodak pomorci, kao i drugi porezni obveznici, moraju poslati najkasnije do 28. veljače.

Prijava poreza na dohodak podnosi se izravno ili poštom Poreznoj upravi, a može je podnijeti pomorac ili osoba koju je za to opunomoćio.

U potvrdi koju će pomorcima poslati lučke kapetanije, sukladno odredbama Pomorskog zakonika i odgovarajućim provedbenim propisima, uz broj dana u međunarodnoj plovidbi u 2008. godini bit će i dani izvan plovidbe, odnosno dani provedeni na putovanju, školovanju u inozemstvu i liječenju, koji su vezani uz određenu plovidbu.

U priopćenju se napominje da su socijalnom reformom za pomorce, koja je u primjeni od 2008. godine, svi hrvatski pomorci ukrcani na brodovima u međunarodnoj plovidbi, bez obzira pod kojom zastavom plove, izjednačeni u pravima i obvezama u odnosu na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, kao i u odnosu na porezni sustav.

Nakon više desetljeća svim pomorcima i njihovim obiteljima zajamčena je socijalna sigurnost uz izuzetno povoljne porezne olakšice, dodaje se.

Ujedno se podsjeća da se prema odredbama Pomorskog zakonika i Pravilnika o porezu na dohodak svim pomorcima, koji prema potvrdi o broju dana u međunarodnoj plovidbi ispune uvjet trajanja plovidbe 183 ili više dana, neće obračunavati porez na dohodak za primitke po toj osnovi. (hina)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here