Home Vijesti Očajni radnici traže smjenu Uprave 3.maja

Očajni radnici traže smjenu Uprave 3.maja

1210
0

Do 7. studenoga radnici Brodogradilišta 3.maj mogu čekati na ispunjenje zahtjeva – ne budu li ispunjeni kreću sa industrijskim akcijama, odnosno štrajkat će do ispunjenja zahtjeva. Najavio je to danas, po završetku Skupa radnika povjerenik Sindikata metalaca u brodogradilištu Juraj Šoljić.

Glavni zahtjev je smjena Uprave čiji članovi ni danas, na skupu na kojem se okupilo više od tisuću radnika škvera, nisu mogli objasniti na koji način i u kojem će roku “ispuniti” praznu knjigu narudžbi. – Vlasnika, državu, odnosno ministra Polančeca i Nadzorni odbor još ćemo jednom upozoriti da je situacija krajnje ozbiljna i zatražiti da poduzmu odgovarajuće korake. Čekat ćemo njihovo očitovanje, ne bude li pomaka, naš je odgovor štrajk – pojasnio je Šoljić. Na skupu radnika na kojemu, po nalogu Uprave, novinari nisu bili dobrodošli, radnici su otvoreno rekli da sadašnjoj Upravi ne vjeruju jer nije ispunila osnovnu zadaću – osigurala zaposlenost kapaciteta. Zatražili su od njih da odstupe, no čini se da ih nisu dobro čuli. – Njihova objašnjenja su “bljuzge” kakve smo i dosada slušali.

Oni pokušavaju spasit svoje stolice, njihova vizija je da radimo komade mostića i barže, a ne brodove – oštro je progovorila Nada Jelinić Starčević, predsjednika Radničkog vijeća, nakon današnjeg skupa. Tvrdi da se danas plaće u 3. maju isplaćuju iz kredita koje se uspjelo isposlovati, a novi poslovi i ugovori nisu izgledni.

-Uprava kupuje vrijeme, traže još malo strpljenja , do 15. siječnja kada bi, navodno, trebali biti osnaženi ugovori s grčkim brodovlasnikom , ali radnici to ne prihvaćaju, ne vjeruju im. Nezadovoljstvo je veliko – komentirao je Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera koji je također bio na skupu radnika.

Bulić napominje kako na glavna pitanja radnika o zaposlenosti kapaciteta Uprava nije odgovorila i kako svi strahuju da će ostati bez posla prije nego li krene privatizacija. Isto kaže i Jelinić-Starčević poručujući Upravi da radnici vide da se škverom upravlja u nečiju tuđu korist. (vecernji list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here