Home Vijesti ‘Oče naš’ u OŠ Gornja Vežica

‘Oče naš’ u OŠ Gornja Vežica

1229
0

Prvašiće Osnovne Škole škole Gornja Vežica prvog dana škole dočekala je molitva ‘Oče naš’ koju je predvodio župnik Ante Zovko. Osim nimalo školske recitacije ‘Otpusti nam, Gospodine, duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima našim’, djecu je župnik, između ostalog, informirao i kako ih Bog voli više od roditelja.
– Vjeri je mjesto u crkvi, a matematici i hrvatskom u školama’, požalili su se neki roditelji. Nedopustivo je da se u školi, i to već pri prvom susretu, recitira ‘Oče naš’.
U Riječkoj nadbiskupiji sam nastup župnika Ante Zovka nisu željeli komentirati, a načelno smatraju kako je bitno da nitko nije prisiljavan na molitvu. Osjećaji onih koji nisu članovi crkve koja je prilikom početka školske godine upriličila gorespomenuti performans, a očekuju ravnopravan tretman u svjetovnoj instituciji koju financiraju iz svojih prihoda, crkvu očito ne zanima. Od incidenta se posredno ogradila i ravnateljiva škole koja ne negira poziv svećeniku na ceremoniju početka školske godine ali ju je iznenadio poziv na molitvu.

Praksu mješanja vjere i obrazovanja ne podržavaju ni svi svećenici. svećenik i sociolog don Ivan Grubišić smatra kako ovakva praksa, koja je uobičajena u nekim dijelovima Hrvatske, zapravo ima kontraefekt.
– To je pitanje slobode. No ako je vjeronauk ušao u škole, onda ulazi i molitva, premda sam ja protiv toga da vjeronauk bude u školi’, misli don Ivan Grubišić, koji smatra da je vjeri mjesto u crkvi. (dš)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here