Home Vijesti Odbor za kulturu o Emini Višnić, stigao i Obersnel

Odbor za kulturu o Emini Višnić, stigao i Obersnel

756
0

Na sjednici Odbora za kulturu održanoj ovog tjedna pod predsjedanjem Zvonimira Peranića raspravljalo se o ostvarivanju prava na pristup informacijama iz tvrtke Rijeka 2020. Naime, Peranić je predsjednika Gradskog vijeća upozorio kako mu direktorica tvrtke Emina Višnić ne dostavlja potpune odgovore te kako je u nekoliko navrata izbjegla dolaske na sjednice Odbora za kulturu i Gradskog vijeća.

Direktorica Emina Višnić na sjednici je ustvrdila da je odgovorila na sva pitanja te kako pismo upućeno predsjedniku Gradskog vijeća doživljava kao politički pritisak na tvrtku i sebe, a ne želi se baviti politikom.

Na sjednici Odbora se pojavio i gradonačelnik Obersnel koji je direktoricu uzeo u zaštitu konstatacijom da se na pitanja odgovara, a to da li je Peranić njima zadovoljan spada u njegov subjektivni doživljaj te kako to spada u nadležnost Povjerenice za informiranje, a ne Odbora za kulturu. Obersnel je izrazio žaljenje da se mora baviti ‘takvim glupostima’ uz velik posao koji je pred gradom vezan uz domaćinstvo europske prijestolnice kulture.

U raspravu se uključio član gradskog vijeća Danko Švorinić koji je direktoricu Višnić upitao ima li problem s nekim pitanjima vijećnika Peranića te da li je politički pritisak osjećala i prije pisma upućenog predsjedniku Gradskog vijeća. Višnić mu je na to odgovorila da nema problem s pitanjima, a politički pritisak prije toga nije osjećala u tom smislu.

Predsjednik Odbora Peranić je konstatirao da nominalno odgovori stižu ali ne zadrže odgovore na sva postavljena pitanja podsjetivši na slučaj najave izložbe ‘Football and Fashion’ u Beogradu zbog koje je jedna osoba bila izložena linču na društvenim mrežama. Višnić je istaknula kako bi se više trebali baviti razlozima zbog kojih nekome može biti sporna izložba u Beogradu nego propustom koji se dogodio u najavi i za koji je preuzela osobnu odgovornost.

Odbor za kulturu je na kraju jednoglasno usvojio zaključak kojim se prihvaća informacija o ostvarivanju prava na pristup informacijama.

Zvonimir Peranić je iza sjednice komentirao činjenicu da je direktorica Rijeka 2020 ipak preuzela odgovornost za objavu vezanu uz spornu izložbu u Beogradu.

– Uistinu je žalosno kako korozija temeljnih ljudskih prava napreduje u Hrvatskoj, ali i Rijeci. Slažem se da se o istome mora što više raspravljati i djelovati u smjeru poboljšanja situacije. Da je što manje situacija poput onoga na Supetru ali i ubojstva koje se dogodilo nedavno na riječkome području, a potencijalno je uzrokovano nacionalnosti. Svjedoci smo učestalih vandalskih činova po Rijeci. I onda, objava na stranicama EPK uzrokuje da se prema jednome građaninu iskazuje mržnja, prijetnja, nelagodnosti…A Emina Višnić odbija u nizu ponovljenih pitanja odgovoriti tko je autor objave, je li podnijela neke postupke u smislu odgovornosti za takvo djelo? Na sjednici objašnjava kako objave nisu autorsko djelo u smislu novinarskog članka? Valjda se članci sami od sebe pišu? Na sjednici Odbora postaje jasno da nije pokrenula nikakvo pitanje odgovornosti prema ikome. I na kraju „glupe“ sjednice konačno odgovara da je odgovornost njena. Bila je očigledno potrebna jedna glupa sjednica Odbora kako bi vidjeli da se na vlastitome primjeru događaja koji uzrokuje negativne konotacije u društvu, o ukazivanju i djelovanju i odgovrnosti spram takvoga djela uglavnom samo priča, i dobiva plaća, zaključio je.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here