Home Vijesti Održana svečana sjednica Gradskog vijeća

Održana svečana sjednica Gradskog vijeća

865
0

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj u HNK Ivana pl. Zajca u okviru obilježavanja Dana sv. Vida, zaštitnika Rijeke, dodijeljena su javna priznanja Grada Rijeke. Ove godine dodijeljene su dvije nagrade za životno djelo, professoru emeritusu Ivanu Šegoti te posthumno, glumcu Galianu Pahoru, a uručene su i godišnje nagrade te plakete Grb Grada Rijeke.

Predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Dorotea Pešić-Bukovac zahvalila se ovogodišnjim dobitnicima javnih priznanja Grada Rijeke koji su svojim radom i rezultatima obogatili i oplemenili život našeg grada.

“Vjerujem da je upravo naša Rijeka, sasvim posebna u srcima i mislima svih nas, vječna inspiracija za kreativno djelovanje. Kreacije prethodnih generacija stvorile su Rijeku ovako zanimljivom u duhovnom i materijalnom smislu, u svakom smislu jedinstveni i otvoren prostor uz more, prostor osebujnih različitosti. Stalno sam u komunikaciji s ljudima, pa mi je zanimljivo kako Rijeku svi doživljaju svojom, oni koji su rođeni ovdje i oni koji su tek doselili. Rijeka svih otvoreno prima, a svi joj uzvraćaju otvorena srca – ljubav Rijeke i građana je obostrana,” kazala je Pešić-Bukovac, istaknuvši kako će se truditi da Gradsko vijeće Grada Rijeke u ovom mandatu još više približi potrebama Riječana.


Svečana sjednica riječkog Gradskog vijeća

U svom govoru gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako je Rijeka u neprekidnoj mijeni. “Prije par godina, kad smo postavljali kilometre plinskih cijevi, kad smo rješavali probleme vodoopskrbe i odvodnje, kada smo kopali ceste, teško je bilo u riječi pretočiti značaj tih radova. Kada smo digli prašinu na gradilištima Bazena Kantrida, Centra Zamet i Atletske dvorane, teško je bilo riječima ispričati na koji će način Riječani ovdje ugodno provoditi vrijeme. No, iz godine u godinu te vizije postaju stvarne i pretaču se u način života, pa o njima nije teško govoriti. Jednostavno, zato što Riječani sada mogu sve vidjeti i zato što mogu uživati taj novi standard života u Rijeci koji smo ostvarili i ostvarujemo,” kazao je gradonačelnik Obersnel.

Budući da je se već 18 godina Dan sv. Vida zajednički proslavljaju Grad Rijeka i Riječka nadbiskupija, prigodnim govorom posvećenim djeci i mladima obratio se i riječki nadbiskup msgr. Ivan Devčić.

Na početku Svečane sjednice minutom šutnje odana je počast danas preminulom Vladimiru Bebiću, vijećniku u proteklom sazivu Gradskog vijeća.

Nagrada Grada Rijeke za životno djelo Galianu Pahoru dodijeljena je za sveukupni umjetnički opus zauvijek utisnut u kulturno biće grada Rijeke. Kako stoji u obrazloženju nagrade, Pahor je svojom svestranošću i višestrukim umijećem, podjednako uspješno stvarao u predstavama Talijanske i Hrvatske drame, ali i u mjuziklima u kojima je spajao svoj glumački, pjevački i plesački talent. Neskriveno je i strastveno volio Rijeku i zbog te ljubavi odolijevao je svim profesionalnim izazovima i ponudama zbog koje bi je morao napustiti. Odlazio je, ali samo na kratko, nikada ne propustivši naglasiti da je riječki glumac i da je Rijeka njegov grad. Tijekom svoje bogate karijere istinskog histriona osvajao nas je glumačkom virtuoznošću, ali i temperamentnom, šarmom i spontanošću svoga glumačkog stvaranja. Zbog toga je bio jedna od najprepoznatljivijih osobnosti ne samo riječkog nego i hrvatskog glumišta, omiljen kod najšire publike. Nagradu za životno djelo primila je supruga pokojnog glumca, Jolanda Pahor.

Nagrada Grada Rijeke dodijeljena je i professoru emeritusu Ivanu Šegoti, za znanstveno-nastavnu djelatnost u bioetici, a posebno u novijoj disciplini – kliničkoj bioetici. Professor emeritus Ivan Šegota dao je ključan doprinos uvođenju bioetike kao nove znanstvene discipline, koja se bavi etičkim pitanjima sveukupnog života, a posebno u medicini i zdravstvu, njenog uvođenja u sveučilišnu nastavu i njenoj općoj popularizaciji te time stekao posebne zasluge za razvitak i napredak Sveučilišta u Rijeci. Profesor Šegota zaslužan što su Medicinski fakultet i Sveučilište u Rijeci stekli priliku dokazati se kao uspješni organizatori 9. svjetskog bioetičkog kongresa održanog u rujnu 2008. godine u Rijeci i na taj način doprinese znanstvenom ugledu Sveučilišta, a posebno promociji Rijeke u svjetskim razmjerima.

Profesor Šegota u ime svih dobitnika zahvalio se na dodijeljenim priznanjima, poručivši dobitnicima da ustraju u djelovanju koje je prepoznato kao društveno vrijedno i korisno za ovaj lijepi grad.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su i godišnje nagrade, pa je tako nagrada dodijeljena dr.sc. Marinku Lazzarichu, za afirmaciju suvremene hrvatske književnosti i osobitog doprinosa u istraživanju povijesti riječkoga sporta, Miroslavu Grgasu, dipl. ing., za trajan prinos razvitku i unapređivanju tehničke kulture grada Rijeke, Goranu Brašniću, za doprinos razvoju proizvodnog gospodarstva i rastu izvoza, Goranu Filipecu, za iznimna dostignuća u koncertnoj pijanističkoj djelatnosti, Katherini Trinajstić, za izniman doprinos u području zdravstva i socijalne skrbi te razvoj humanitarnih aktivnosti grada Rijeke, Boženi Delaš, za izuzetne umjetničke domete u lutkarstvu te kvalitetan doprinos školstvu autorskim radom na knjizi Lutka u nastavi, Staši Zurovcu, za izuzetna umjetnička dostignuća i izniman doprinos snažnom procvatu Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, Snježani Pejčić, za izuzetna sportska ostvarenja u streljaštvu te Emi Aničić, za izuzetna sportska ostvarenja u karateu.

Zlatnu plaketu dobili su Riječko filatelističko društvo, Molitveno-karitativna zajednica Agape, Udruga slijepih Primorsko-goranske županije, Rudolf Zambelli, Prve riječke mažoretkinje te Grand hotel Bonavia.

Svečanoj sjednici prethodio je nastup Gradske glazbe Trsat i Prvih riječkih mažoretkinja, a samu sjednicu uveličali su Katedralni zbor Cantores Sancti Viti, zbor Putokazi, Vokalna skupina Rivers u pratnji profesora Vladimira Babina te vokalne skupine Trantinčice i Toretta. (tekst i foto: rijeka.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here