Home Vijesti VIDEO: Odsukan Marko Polo

VIDEO: Odsukan Marko Polo

1056
0

Nakon gotovo mjesec dana odsukan je brod “Marko Polo”. Pogreškom posade nasukao se na otok Sit 24. listopada. Istragom je utvrđeno da članovi posade nisu pravodobno promijenili smjer plovidbe na utvrđenoj poziciji pa je brod najprije zastrugao desnim bokom i udario desnim vijkom i kormilom u otočić Balabru, a zatim se nasukao na dio obale otočića Sita.

Za odsukavanje broda korišteni su zračni omotači. Pod trup broda postavljene su i šine kako bi brod koji su povlačila tri tegljača Jadranskog pomorskog servisa mogao skliznuti u more. Kako bi se olakšalo oduskavanje korištena je i plovna dizalica, a prepiljen je i dio trupa s kojim je brod nasjeo na otok Sit i koji je bio ionako oštećen. Za tu operaciju Jadrolinija je u dogovoru s osiguravateljem Croatia osiguranjem platila 1,15 milijuna američkih dolara.

Odsukani Marko Polo sada je usidren nedaleko od mjesta nasukavanja, a stručnjaci pregledavaju trup broda kako bi se utvrdilo ima li propuštanja. Taj bi posao trebao završiti za tri ili četiri sata, nakon čega će Marko Polo krenuti u brodogradilište u Malom Lošinju.

Zapovjednik broda Zdenko Radić odgovoran je jer nije osobno upravljao brodom, što je bila njegova obveza. Drugi kormilar odgovoran je jer nije bio na svome radnome mjestu.

Za utvrđene propuste zatražene su novčane kazne od 1000 do 30 tisuća kuna te oduzimanje svih ili pojednih svjedodžbi u trajanju do dvije godine. Lučka kapetanija u Šibeniku slučaj je predala Državnom odvjetništvu i kriminalističkom odjelu Policijske postaje Šibenik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here