Home Vijesti Onkologija, smrtnost od raka smanjila se za 30% u posljednjih 30 godina

Onkologija, smrtnost od raka smanjila se za 30% u posljednjih 30 godina

116
0
pexels thirdman 7659454
pexels thirdman 7659454

Stope smrtnosti od raka u Sjedinjenim Državama pale su za 32% od 1991. do 2019.; pad je posljedica prevencije, dubinskog snimanja, rane dijagnoze i liječenja uobičajenih vrsta raka, uključujući rak pluća i dojke. Pad znači 3,5 milijuna smrtnih slučajeva manje.

To je ono što kaže najnovije izvješće Američkog društva za borbu protiv raka, objavljeno u CA: A Cancer Journal for Clinicians.

Godine 1991. stopa smrtnosti od raka bila je 215 na 100.000 osoba, a 2019. pala je na 146 na 100.000 osoba. Međutim, rak je još uvijek drugi vodeći uzrok smrti u Sjedinjenim Državama, nakon bolesti srca. Rak pluća, od kojeg svake godine ima 230.000 slučajeva više, ubije većinu oboljelih, 350 dnevno. Ali ljudima se rak dijagnosticira ranije, a tehnološki napredak povećao je stopu preživljavanja za tri godine.

Podaci su pokazali da je stopa smrtnosti od raka u Sjedinjenim Državama porasla tijekom većeg dijela 20. stoljeća, uglavnom zbog povećanja broja smrtnih slučajeva od raka pluća povezanih s pušenjem. Zatim, kako su se stope pušenja smanjivale, a poboljšanja u ranom otkrivanju i liječenju nekih vrsta raka povećala, došlo je do pada stope smrtnosti od raka u odnosu na njen vrhunac 1991. Od tada, tempo pada polako se ubrzava.

U svom izvješću, istraživači Američkog društva za rak također su ukazali na povezanost cijepljenja protiv HPV-a sa smanjenom smrtnošću od raka. Infekcije HPV-om ili humanim papiloma virusom mogu uzrokovati rak vrata maternice i druge vrste raka, a cijepljenje je povezano sa smanjenjem novih slučajeva raka vrata maternice.

Novo izvješće pokazalo je da se petogodišnja relativna stopa preživljavanja za sve vrste raka zajedno povećala s 49% za dijagnoze sredinom 1970-ih na 68% za dijagnoze 2012.-18.

Najniža stopa preživljenja zabilježena je za rak gušterače

Tipovi raka koji sada imaju najveću stopu preživljavanja su štitnjača s 98%, prostata s 97%, testisi s 95% i melanom s 94%, prema izvješću.

Međutim, najniža stopa preživljenja zabilježena je za rak gušterače, jednaka 12%.

Stopa smrtnosti od raka kod djece i adolescenata bilježi nagli pad. Od 1970-ih stopa smrtnosti od raka smanjila se za 71% u dobi od 1 do 14 godina i za 61% u dobi od 15 do 19 godina.

Vjerojatnost dobivanja dijagnoze raka tijekom života procjenjuje se na 40,9% za muškarce i 39,1% za žene, a novo izvješće procjenjuje da bi moglo biti gotovo 2 milijuna novih slučajeva raka – to je jednako otprilike 5000 slučajeva dnevno – i više od 600 000 umrlih od raka u Sjedinjenim Državama.

Najmanje 42% predviđenih novih karcinoma potencijalno može spriječiti

Istraživanje je pokazalo da se “najmanje 42% predviđenih novih karcinoma potencijalno može spriječiti”, ističući da je 19% karcinoma uzrokovano pušenjem, a 18% karcinoma je “uzrokovano kombinacijom prekomjerne tjelesne težine, konzumacije alkohola, loše prehrane i tjelesne neaktivnosti“.

Stope raka dojke zapravo su porasle za 0,5% godišnje od sredine 2000-ih, što izvješće Američkog društva za rak pripisuje “više žena koje su pretile, imaju manje djece ili rađaju prvo dijete nakon 30-e”. Povećana prisutnost masnog tkiva može povisiti razinu estrogena, hormona koji se često povezuju s razvojem ove vrste raka. Međutim, smanjene su i stope smrtnosti od raka dojke.

Pandemija Covid-19 dodatno je doprinijela već postojećim poteškoćama. Tijekom pandemije Covid-19 smanjile su se stope redovitih pregleda i screeninga za rak, kao i mnoge druge medicinske pretrage.

Istraživači Američkog društva za borbu protiv raka nisu uspjeli pratiti “ovo smanjenje screeninga za koje znamo da je bilo prisutno tijekom pandemije”, rekla je Karen Knudsen, izvršna direktorica Američkog društva za rak. “Ove godine, mislim da će naše izvješće pružiti neke početne informacije o utjecaju pandemije na incidencije raka i smrtnosti od raka.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here