Biznis

Opatijska inicijativa: Spas za hrvatski sport ili pljačka javnog novca?

Opatijska inicijativa: Spas za hrvatski sport ili pljačka javnog novca?

Je li “Opatijska Inicijativa” spas za hrvatski sport ili pljačka javnog novca da bi se njime financirali klubovi gubitaši i njihovi inkriminirani vlasnici glavno je pitanje nakon što je Rijekin predsjednik Damir Mišković prije tri mjeseca predstavio plan za spas hrvatskog sporta.

Prema toj ideji nogomet i drugi sportovi financirali bi se ubiranjem dijela poreza na klađenje i turističkih pristojbi što je pokrenulo čitav niz komentara i rasprava. Jedna se vodila i u HTV-ovoj emisiji “Otvoreno” u kojoj su u ponedjeljak navečer gostovali Damir Mišković, predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac, urednik SN-a Robert Šola, bivši vaterpolski izbornik i član Stručnog savjeta HVS-a Ratko Rudić, član HDZ-ova odbora za šport Perica Bukić te odvjetnik Saša Pavličić Bekić.

Miškovićevoj inicijativi najviše se zamjera da bi se javnim novcem financirali klubovi koji godinama posluju s gubitkom i nisu samoodrživi te da bi se sami trebali financirati, a ne ovisiti o javnom novcu. Mišković smatra da u turizmu pet posto zarade donosi sport i smatra da sport taj novac mora vratiti.

“Ne ulazim u to je li naš plan dobar ili loš. Ima vremena za analize, ali našli smo jedan put koji je sličan onom u drugim državama u Europi. Nismo smislili ništa novo, samo smo malo korigirali i prilagodili Hrvatskoj. Mene su zvali i vaterpolski klub Primorje i rukometni klub Zamet te me zamolili bismo li donirali tisuću, dvije kuna da mogu platiti autobus za odlazak na utakmicu. Bio sam zaprepašten i odlučio nešto napraviti. Sport je važna i dobra stvar i njime se svi trebaju baviti. Novac kojim bi se sport financirao nije novac naših građana nego novac turista koji dolaze u Hrvatsku”, rekao je Mišković u “Otvorenom”.

“Ne može država na taj način skrbiti o sportu, ne može ju se moliti za novac. Mene je prije par tjedana zvao jedan košarkaš kojeg zastupam, a igra u prvoj ligi i rekao mi je da prestaje igrati i da ide naplaćivati parking. Eto u kakvom stanju je naš sport. Ne mogu klubovi, koji su porezni dužnici, tražiti novac od države od tog istog poreza”, rekao je Saša Pavličić Bekić, bivši disciplinski sudac HNL-a.

Damira Miškovića posebno je zasmetao komentar jednog gledatelja da je Rijeku kupio kao svoju igračku te da bi za nju sad novac uzimao od države.

“Dami Mišković nije kupio klub koji je egzistirao i bio prvak Europe. Damir Mišković je želio pomoći Rijeci, klubu koji je bankrotirao i koji smo željeli oživjeti. Ako sam ja kriv što sam u Rijeku investirao 25 milijuna eura, onda ću to odmah potpisati. Ako smatramo da je to moja igračka, onda sam mogao kupiti 50 hotela u Opatiji i nitko me ništa ne bi pitao. Kad sam došao u Rijeku, u klubu je bilo 98 djece, a sad ih je 500 i treniraju u uvjetima kakve ima malo koji klub u Europi”, rekao je Rijekin predsjednik.

Podržavate li 'Opatijsku inicijativu'?

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Biznis

More in Biznis

Za vođenje stečaja Brodomaterijala potrošeno 71 milijun kuna!

spDecember 6, 2018

Izgradnja moderne tvornice peleta u Delnicama u završnoj fazi

spDecember 4, 2018

Debeljaku zabranili dolazak u 3. maj!

spNovember 20, 2018

U riječkoj luci pad prometa, a Koper zapošljava 800 radnika!

spNovember 18, 2018

AKCIJA: Dopunsko zdravstveno uz 30% popusta do 18. studenog!

spNovember 16, 2018

Ovaj brod će postati plutajući terminal ispred Omišlja, LNG Hrvatska odustala od kloriranja

spNovember 9, 2018

Konferencija ‘Sell me this pen’ na Ekonomskom fakultetu

spNovember 3, 2018

U Lenac stigao USNS Yuma

spNovember 1, 2018

Fincantieri poslao pismo namjere za 3.maj

spOctober 26, 2018

Copyright © 2017 Rijeka danas.