Home Vijesti Općina Omišalj prva u PGŽ uvodi potpuno otvoreni proračun!

Općina Omišalj prva u PGŽ uvodi potpuno otvoreni proračun!

1158
0

Načelnica općine Omišalj Mirela Ahmetović potpisala je ugovor s Dejanom Vinkovićem, ravnateljem Instituta sinergije znanosti i društva o potpunoj transparentnosti proračuna Općine Omišalj.
Time je Općina Omišalj druga jedinica lokalne samouprave nakon Grada Bjelovara i prva općina u Republici Hrvatskoj koja je svojim stanovnicima, ali i svim zainteresiranima, omogućila da putem besplatne aplikacije imaju mogućnost uvida u sve financijske tokove Općine Omišalj, odnosno uvid u isplate iz općinskog proračuna, kako pravnim tako i fizičkim osobama, ali i brojne druge troškove kao što su isplate dnevnica zaposlenicima Općine, troškovi reprezentacije… Dakle, na vrlo jednostavan i brz način građani će moći putem web stranice Općine Omišalj www.omisalj.hr na poveznici „Potpuna transparentnost proračuna“ provjeriti koliko novca i na što troši općinska Uprava.
– Gotovo odmah kad smo doznali za bjelovarsku „inovaciju“ odlučila sam se javiti kolegi kako bih iz prve ruke čula kako aplikacija funkcionira. Oduševljena sam tom mogućnošću i sa suradnicima sam bez puno razmišljanja odlučila slijediti „trag“ Bjelovara. Zašto? Zato što građani imaju pravo znati gdje se i kako troši njihov novac, i to do zadnje lipe, jer su upravo taj novac oni zaradili svojim marljivim radom a, ništa manje važno, mi u Općini Omišalj naprosto nemamo što tajiti, skrivati od javnosti, rekla je Ahmetović pa dodala da, isto tako, stanovnici na temelju dobivenih informacija mogu zaključiti jesu li joj s pravom dali povjerenje da upravlja njihovim novcem.
Općina na projektu radi već nekoliko mjeseci i radi se i dalje, a od siječnja 2020. godine podaci će biti unašani u sustav pa će građani uvid u sve isplate od 1. siječnja imati od kraja ožujka.
Aplikaciju je izradio Vuk Vuković iz Instituta sinergije znanosti i društva, koji je i nazočio potpisivanju ugovora, a s temeljnim ciljem da se građanima otvoreno predoči svaka kuna što je isplaćena iz proračuna čime se postiže najveća razina transparentnosti i, dakako, s ciljem sprečavanja mogućnosti korupcije, nepotizma, stranačkog kadroviranja, pogodovanja podobnima, kupovine biračkih glasova…
Istodobno, aplikacijom i projektom njezine uporabe sprečava se dodjeljivanje poslova, donacija ili drugih vrsta isplata iz proračuna prema kriterijima političke, rodbinske ili prijateljske povezanosti, kao i neprimjereno trošenje javnoga novca, ali se njome i potiče građane na aktivniju suradnju s Općinskom upravom.
– Ovim činom Općina Omišalj postaje rijedak hrvatski primjer potpune transparentnosti i predvodnik iskrene borbe protiv svakog oblika korupcije na lokalnoj razini. Također, ovime osobno građanima poručujem upravo ono što sam rekla prvi put stupajući na dužnost načelnice – nismo svi u politici isti, nisu svi korumpirani, nisu svi lopovi, ne ponašaju se svi kao lokalni šerifi. Nadam se da ću i na ovaj način barem malo promijeniti percepciju javnosti koja nas sve trpa u isti koš, a nije nam svima tamo mjesto. Podsjećam da je Općina Omišalj prošlih godina ionako dobivala maksimalno visoku ocjenu za transparentnost, a ovime radimo velik korak u podastiranju svih financijskih pokazatelja našim građanima, rekla je načelnica Ahmetović te zaključila da svaki građanin ima zakonsko pravo dobiti na uvid sve informacije o radu javnih tijela pa i općine, a to podrazumijeva i pristup podacima o tome kome je, kada, koliko i zašto isplaćen proračunski novac.
Ispred Općine Omišalj potpisivanju ugovora nazočili su i predsjednik Općinskog vijeća Anto Trogrlić te članice Odbora za proračun i financije Sonja Kirn i Željka Guttman.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here