Home Vijesti Riječka nadbiskupija: Vjeroučitelj Miletić je sam tražio premještaj!

Riječka nadbiskupija: Vjeroučitelj Miletić je sam tražio premještaj!

5988
0

Vjeroučitelj Marin Miletić je odlukom Katehetskog ureda smijenjen s pozicije vjeroučitelja u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji u Rijeci i premješten u Elektrotehničku školu. U medijima se nagađalo kako ga je crkva maknula zbog istupa na prosvjedima prosvjetara. Nakon što je vijest o premještaju ugledala svijetlo dana, Miletić se od škole oprostio emotivnim videom u kojem se rasplakao zbog toga što mora napustiti dosadašnje radno mjesto.

Reagirali su učenici današnjom blokadom škole iako odluku o angažiranju vjeroučitelja ne donosi ni škola ni ravnatelji nego Crkva.

Međutim, danas se oglasila Riječka nadbiskupija, koja je u priopćenju predstojnice Katehetskog ureda i Ureda za katoličke škole Riječke nadbiskupije s potpuno drukčijom verzijom od Miletićeve. Iz reagiranja Nadbiskupije ispada da je Miletić prešutio pravu istinu te da je sam zatražio premještaj u novu školu!

‘Katehetski ured Riječke nadbiskupije donio je odluku o premještaju vjeroučitelja Marina Miletića od idućeg polugodišta ove školske godine iz Prve sušačke hrvatske gimnazije u Srednju školu za elektrotehniku i računalstvo u Rijeci isključivo na temelju prethodnog zajedničkog razgovora i dogovora. U niti jednoj fazi donošenja ove odluke vjeroučitelj Miletić nije bio izostavljen ili se nije uvažilo njegovo mišljenje.

Naprotiv, u posljednjem razgovoru sa mnom kao predstojnicom Ureda vjeroučitelj Miletić izrazio je čvrsti stav da bi promjena radnog mjesta za njega bila ujedno prilika za neke nove vjeroučiteljske izazove i pothvate s mladima s kojima do sada nije imao priliku raditi te da više nema potrebu ostajanja u školi u kojoj je dao svoj maksimum.

Ni u jednom trenutku nisam stekla dojam da će to stvoriti alarmantnu situaciju u Hrvatskoj koja je sada prisutna u javnosti. Osobno sam ga podržala u odluci jer u promjeni radnog mjesta ne vidim nikakav problem, ali ga Riječka nadbiskupija i Katehetski ured sigurno nije potencirao. I sama sam dok sam radila u školi kao vjeroučiteljica bila nekoliko puta premještena u različite škole, što mi je samo koristilo da obogatim svoje radno iskustvo.

Žalosti me činjenica da se tolika medijska pažnja podigla oko premještaja jednog vjeroučitelja unatoč činjenici da je tijekom ove školske godine Katehetski ured donio odluku o još četiri premještaja vjeroučitelja uz prethodni razgovor i dogovor te jednu odluku o opozivu kanonskog mandata.

Kao predstojnica Katehetskog ureda koja se brine za ukupno 120 vjeroučitelja na području Riječke nadbiskupije, pa tako i za kolegu Miletića, uvijek sam se držala i uvijek ću se držati jednog pravila: svaki je vjeroučitelj, dakle ponavljam svaki vjeroučitelj, vrijedan pažnje i poštovanja neovisno o tome je li ga Hrvatska javno prepoznala ili nije’, ističe se u izjavi za javnost koju potpisuje Dr. sc. Ksenija Rukavina Kovačević, Predstojnica Katehetskog ureda i Ureda za katoličke škole Riječke nadbiskupije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here