Home Vijesti Opozicija protiv Obersnelovog izvještaja: ”Nije nam centralna vlast kriva zbog izbacivanja proizvodnje...

Opozicija protiv Obersnelovog izvještaja: ”Nije nam centralna vlast kriva zbog izbacivanja proizvodnje iz grada”

874
1

Gradsko vijeće prihvatilo je i izvješće gradonačelnika o radu za razdoblje od siječnja do lipnja 2010. godine te polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Rijeke za 2010. godinu. Dok vijećnici koalicije SDP-HNS-IDS-HSLS-HSS-ARS-SDA smatraju kako je Grad Rijeka u okolnostima gospodarske krize uspio zadržati dostojnu kvalitetu života u svim segmentima – poduzetničkoj, socijalnoj i društvenoj, vijećnici oporbe iz redova HDZ-a i PGS-a izrazili su zabrinutost zbog dodatnih zaduženja Grada, odnosno upitali su se hoće li Grad sa svojim trgovačkim i komunalnim društvima moći svoje dugove i vratiti.


foto: rijeka.hr

Vijećnik Liste za Rijeku Danko švorinić usprotivio se, kako je rekao, naglasku gradonačelnikovog izvještaja na krivici centralne vlasti, budući da ni on ni Gradsko vijeće nemaju ovlasti na to utjecati.
– Nije centralna vlast kriva što nas strana ulaganja desetljećima zaobilaze u širokom luku, ili zbog činjenice da je niz najvrijednijih gradskih površina imobiliziran i neiskorišten, poput Preluka, Costabelle, Benčića, Hartere ili Vodovodne, a nije nam kriva ni za katastrofalnu razvojnu koncepciju koja je namjerno istjerala industriju i proizvodnju iz grada.

Na tu tvrdnju su reagirale vijećnica SDP-a Jurčić i Obersnel koji su za izbacivanje industrije iz grada optužili HDZ. Švorinić im je replicirao citatom nedavne tvrdnje bivšeg gradonačelnika Linića koji je u intervjuu za časopis Novossti izjavio: ”Strategija je bila jasna – većinu djelatnosti koja se veže uz industriju iseliti iz grada na periferiju, u tzv. riječki prsten, a u samome gradu razvijati promet u najširem smislu te riječi: luku, špediciju, visoke tehnologije i tercijar. Bilo je u to vrijeme velikih otpora, pa i sukoba zbog takvog promišljanja i odluke da ne pomažemo posrnuloj industriji ali smo bili ustrajni.”

Rezultat te koncepcije je proračun u minusu od nekih 70-tak mil kuna, fiskalni se kapacitet smanjuje, a obaveze rastu, zaključio je Švorinić. (rd)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here