Home Najnovije Švorinić na Aktualnom satu: U Gradu ismijavaju smisao Zakona o javnoj nabavi

Švorinić na Aktualnom satu: U Gradu ismijavaju smisao Zakona o javnoj nabavi

1310
2

Današnji aktualni sat 14. sjednice Gradskog vijeća Grada Rijeke otvorio je PGS-ovac Dinko Beaković još jednom skrećući pažnju na, po njemu, neprimjeren performans Emila Hrvatina “Život u nastajanju”, u kojemu su posjetitelji bili pozvani da škarama režu hrvatsku zastavu. Na istu temu osvrnuli su se i neki vijećnici HDZ-a i tako pokazali da nema te gospodarske ili egzistencijalne teme koja naše političare može toliko angažirati kao što je pitanje odnosa prema državnim simbolima.


foto: rijeka.hr

Vijećnik Liste za Rijeku Danko Švorinić pitao je gradonačelnika o nedavnim navodima iz tiska o javnom natječaju Autotroleja za nabavku eurodizela. “Gradski javni prijevoznik Autotrolej raspisao je natječaj za nabavu 4,7 milijuna litara eurodizela, a rezultat tog natječaja je da nije izabrana financijski najpovoljnija ponuda pa će Riječani, koji već obilato subvencioniraju Autotrolej, što iz proračuna, a što iz cijena vrlo skupe karte, sada to činiti u još većoj mjeri budući da je odabrana ponuda 180.000 kn skuplja od financijski povoljnije na način da su od 4 ponuđača čak 3 diskvalificirana.” Švorinić je napomenuo da nije riječ o nekim no-name tvrtkama već o naftnim kompanijama poput Ine, Lukoila i Petrol Hrvatska.

“Posebno su bizarni razlozi zbog kojih je diskvalificiran financijski najbolji ponuđač. Naime, između ostalog, zamjereno mu je da je neispravno ispunio troškovnik jer iza zareza nije upisao tri nule nego dvije nule. Sasvim slučajno, tvrtka koja je dobila posao je poslovnu ekspanziju doživjela u različitim poslovima s INA-om i to u vrijeme dok je vaš prethodnik bio predsjednik NO INA-e” rekao je Švorinić i pitao gradonačelnika može li tu biti riječi o slučajnosti. Švorinić je spomenuo i običaj da na gradskim natječajima posao dobije ponuđač koji ponudi dampinšku cijenu, a zatim ga se namiri naknadnim dodatnim troškovima nadodavši da u Gradu ismijavaju smisao Zakona o javnoj nabavi.

Gradonačenik Obersnel uputio je Švorinića da se, ukoliko ima saznanja da je u pitanju kršenje zakona, obrati nadležnim tijelima.

HDZ-ovac Hrvoje Burić iskoristio je aktualni sat da spomene jučerašnju izjavu dogradonačelnika Željka Jovanovića u Hrvatskom saboru da je vrh HDZ-a kriminalna organizacija. Burića je zanimalo smatraju li gradonačelnik i dogradonačelnik kriminalnom organizacijom i članove lokalnog riječkog HDZ-a, na što mu je gradonačelnik Obersnel replicirao da je Jovanović spominjao vrh HDZ-a, a riječki HDZ-ovci su daleko od vrha svoje stranke. Tako se jučerašnje neukusno prepucavanje na relaciji SDP-HDZ nažalost nastavilo i u riječkom Gradskom vijeću.

Na prepucavanje se konkretnim pitanjem nadovezala HDZ-ovka Tomislava Zečević-Pedić pitajući što su kolege iz SDP-a koji su sjedili u koalicijskoj vladi i saboru učinili za Rijeku. “3.maj, Viktor Lenac, Riječka banka – učinili su samo štetu!“, nadovezala se Zečević-Pedić.

Gradonačelnik Obersnel je odgovorio da su SDP-ovci u saboru zaslužni za prve korake u decentralizaciji, spomenuvši decentralizaciju školstva i decentralizaciju vatrogastva.

Zastupnik PGS-a Nikola Ivaniš upitao je gradonačelnika priprema li neke programe i aktivnosti da Rijeka spremno dočeka izlazak iz gospodarske krize.

Gradonačenik Obersnel je odgovorio da je imao programe i do sad, a za njihovu nerealizaciju, kao i inače, optužio je HDZ-ovce. Spomenuo je kredit Svjetske banke kojim se “jedino izgradila cestovna infrastruktura i to ne u potpunosti”, a osvrnuo se i na izgradnju putničkog terminala, koji je pod ingerencijom Lučke uprave, dakle, HDZ-a, napomenuvši “uspjeli smo otvoriti i velebni ugostiteljski objekt koji glumi putnički terminal.”

Što se tiče nabrajanja konkretnih projekata gradonačelnik je izjavio da ih neće nabrajati “jer bi to potrajalo” te nadodao kako ionako sve piše u smjernicama. Ostao je pri svome i na Ivaniševo inzistiranje na tome što Grad konkretno čini da omogući stranim investitorima pozitivnu klimu za ulaganje, općenito odgovorivši: “Činimo to kroz čitav niz investicija u okviru naše nadležnosti i puno više nego što jest naša nadležnost koja je utvrđena kroz ustav i zakon o regionalnoj i lokalnoj samoupravi“.

Tako smo danas od gradskih otaca na aktualnom satu čuli puno međusobnog vrijeđanja s kolegama iz HDZ-a, a malo o gorućim pitanjima u našemu gradu. Sjednica Gradskog vijeća se nastavlja raspravom o polugodišnjem izvješću o radu gradonačelnika, izvješćem o obavljenoj reviziji za 2009., polugodišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna Grada Rijeke za 2010. godinu i drugim točkama. (sp)

Previous articleJe li dvorana Zamet peglica po cijeni Mercedesa?
Next articleOpozicija protiv Obersnelovog izvještaja: ”Nije nam centralna vlast kriva zbog izbacivanja proizvodnje iz grada”

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here