Home Vijesti Opozicija protiv Obersnelovog proračuna, djelomično prihvaćen Defranzin amandman

Opozicija protiv Obersnelovog proračuna, djelomično prihvaćen Defranzin amandman

2808
0
Marko Filipović i Vojko Obersnel (foto: rijeka.hr)
Marko Filipović i Vojko Obersnel (foto: rijeka.hr)
Marko Filipović i Vojko Obersnel (foto: rijeka.hr)

Iako je kompletna opozicija, odnosno HDZ, Lista za Rijeku, PGS-AM i Laburisti glasala protiv, riječko Gradsko vijeće usvojilo je Proračun Grada Rijeke za 2014. godinu u iznosu 819,8 milijuna kuna sa 18 glasova SDP-ove koalicije, a taman koliko je potrebno za njegov prolaz.

Predstavljajući Prijedlog proračuna za 2014. godinu i projekcije za 2015. i 2016. g. gradonačelnik Obersnel je naglasio kako su rashodi usklađeni sa prihodima.
– Ne planira se novo zapošljavanje, osim tamo gdje je neophodno potrebno, poput Dječjeg vrtića Pehlin koji se otvara u jesen 2014., ili u JVP Grada Rijeke gdje to traže izmjene zakona. U cilju smanjenja proračunske potrošnje, u 2014. godini je planirano smanjenje sredstava za plaće zaposlenih u gradskoj upravi i plaća proračunskih korisnika za 5% u odnosu na 2013. godinu, kao i nastavak neisplate božićnica i regresa, kao i prethodnih godina. To ne znači da će plaće biti manje za 5%, nego se ukupna masa plaća mora smanjiti za 5%, a način na koji će se to napraviti, utvrdit će se pregovorima, no kao konačna mjera možda ipak budu smanjene i plaće”, kazao je gradonačelnik.

Vijećnici kluba HDZ nisu podržali proračun. Kako je pojasnila Vesna Buterin, proračun je nerealan jer se temelji na nerealnom rastu BDP, dok su prognoze Hrvatske narodne banke drugačije.
– Iako prihodi od nefinancijske imovine podbacuju, u proračunu je planirano njihovo povećanje za 50%. Porezni prihodi su planirani kao da će gospodarstvo iduće godine zaživjeti, što je s obzirom na veliki broj nezaposlenih upitno. Osim toga, neki odjeli, poput Odjela za kulturu prebacili su neizvršene obveze iz 2013. u 2014.,” kazala je Buterin.

Obersnel prihvatio Defranzin amandman, Ljubica Dujmović Kosovac nova vijećnica, Burić propustio sjednicu

S obzirom na to da je vijećnik Predrag Šustar podnio ostavku, na njegovo mjesto, stranka Hrvatski laburisti – stranka rada predložila je Ljubicu Dujmović Kosovac, koja je na sjednici prisegnula za članicu Gradskog vijeća. Dopredsjednik Gradskog vijeća Hrvoje Burić kojeg je nedavno fizički napao suprug stranačke kolegice iz HDZ-a, zbog čega ga je stranka poslala na Sud časti, nije došao na sjednicu. Iako ga mediji i kolege često kritiziraju zbog privatiziranja sjednica u beskonačnim verbalnim nadmetanjima s gradonačelnikom, njegov izostanak se osjetio pa je veći dio sjednice protekao u gotovo melankoličnom tonu. Zanimljivo je da u drugom dijelu sjednice boje HDZ-a u vijećnici branio tek mladi Teo Božanić budući da je ostatak HDZ-ovih vijećnika otišao svaki svojim poslom.
Najveći kuriozitet sjednice je svakako situacija u kojoj je gradonačelnik Obersnel ipak djelomično prihvatio jedini opozicijski amandman na proračun. Riječ je o amandmanu Livia Defranze koji je predložio da se sa pozicije Izrada projektne dokumentacije za uspinjaču na Trsat skine 300.000 kuna i preraspodjeli za dovršetak skulpture orla do 2015. Obersnel je predložio kompromis skinuvši 50 tisuća kuna sa stavke uspinjače i to preusmjerio u pripremu projektne dokumentacije za postavu orla na Gradsku uru. Defranza je prihvatio kompromis uz izraženo žaljenje što po Obersnelovom prijedlogu orao ipak neće na staro mjesto 2015. nego godinu dana kasnije.

Klub Hrvatskih laburista – Stranke rada također nije podržao proračun. Milena Kraljević (Hrvatski laburisti) smatra da su prihodi od poreza i prireza nerealni, a prenesene obveze prevelike. Bojan Kurelić (AM) je pitao tko su investitori i zašto se otkupljuje zemljište na Rujevici. Zašto se na kapitalni projekt Karta buke troši toliko novaca te zbog čega u proračunu nema sredstava za uređenje Klobučarićevog trga i gradnju novog stadiona. Dotaknuo se i kulture, izdvojivši program festivala Republike, koji je po njemu konačno smanjen na prihvatljiv iznos i vidljiv te zaključio kako su sredstva namijenjena programima kulture, ustvari smanjena za 50%, ako se na planirani iznos nadoda 2,5 mil kuna neizvršenih obaveza iz 2013. Danko Švorinić (Lista za Rijeku) je ponovio uobičajenu primjedbu Liste za Rijeku kako je i ovaj proračun koncentriran na rashodovnoj strani, a iz predloženog nije jasno kako će se utjecati na prihodovnu. Švorinić tvrdi kako je iz svega vidljivo da proračun nije proizašao iz Strategije, nego je Strategija skrpana iz dosadašnjih proračuna, pri čemu su postavljeni krivi ciljevi ili ih opće nema.
– Kod mnogih stavki je riječ o ‘skupu mjera koje postaju same sebi svrhom’, ustvrdio je Švorinić uz primjer Start up inkubatora za koje je nepoznato da li povećavaju broj novozaposlenih, novih tehnologija ili novoosnovanih tvrtki. Osvrnuo se i na, prema njegovim riječima, frazu ‘investicijski ciklus’, zapitavši se je li njihov cilj potrošiti novce ili generirati veću zaposlenost, BDP i broj stanovnika ili potrošiti proračunska sredstva.
– S obzirom na dosadašnje rezultate očito je ovo prvo i to je dokaz da s postojećom politikom nešto ne štima.

Gradonačelnik mu je odgovorio kako je upravo u tijeku evaluacija polaznika Start up inkubatora.
– Naš cilj nije ‘da potrošimo pare’ kako to oporba tvrdi, nego da osiguramo bolju kvalitetu usluge građanima, i da osiguranjem investicijskog ciklusa osiguramo posao poduzetnicima, zaključio je.(rd/rijeka.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here