Home Tehnologija Oprez: Ovisnost o internetu jednako ovisna kao ovisnost o kokainu!?

Oprez: Ovisnost o internetu jednako ovisna kao ovisnost o kokainu!?

1413
0

Rezultati jednog istraživanja pokazali su kako ovisnost o internetu za mozak mlade osobe može biti jednako pogubna kao i narkotici i alkohol. Stručnjaci kažu kako poremećaj ovisnosti o internetu (IAD) nedavno postalo priznato stanje kada pojedinci surfajući provode količine vremena koje su nezdrave. istraživanjem je otkriveno da previše sati provedenih surfanjem na “mreži svih mreža” kod adolescenata uzrokuje prekide u moždanim vezama na sličan način kao i kod osoba koje konzumiraju kokain, piše Sky News.

Znanstvenici vjeruju kako je ovisnost o određenom uzorku ponašanja fizički jednako štetno kao i ovisnost o narkotiku. Oduzimanjem pristupa računalu osoba može doživjeti velik psihički nemir i sve tjelesne simptome apstinencijske krize poput drhtanja, opsesivnih misli i nevoljnih kretnji prstiju.

Istraživanja o IAD-u dosad su bila usmjerena na psihološki aspekt umjesto na posljedice po tijelo. Nova studija u Kini je obuhvatila proučavanje snimki mozgova 17 adolescenata ovisnih o internetu i 16 onih koji nisu ovisni.

Znanstveni tim pod vodstvom doktora Hao Leija sa kineske Akademije znanosti otkrio je kod tinejdžera kojima je dijagnosticiran IAD pronašao dokaze o prekidu u moždanim vlaknima bijele tvari koja povezuje ključne dijelove mozga zadužene za osjećaje, donošenje odluka i samokontrolu.

Prijašnja istraživanja otkrila su abnormalne strukture bijele tvari kod osoba koje su između ostalog konzumirale alkohol i kokain.

Doktorica Henrietta Bowden-Jones, psihijatrica i savjetnica na koledžu Imperial u Londonu nazvala je ovo istraživanje “prijelomnim”, dodavši kako je konačno dokazano ono u što klinički liječnici već dulje vrijeme sumnjaju. Trenutno se ovisnost o internetu još uvijek doživljava kao “poremećaj kontrole nagona”, a ne kao “prava” ovisnost.

Prije nego li se to stanje reklasificira i proglasi stvarnom bolešću potrebna su daljnja istraživanja na većem broju pojedinaca.(index.hr)

Previous articleRiječani riješili enigmu zagađenja u Meksičkom zaljevu!
Next articleU Hrvatskoj 1,13 milijuna kruzing turista, Rijeka i dalje na nuli

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here