Home Vijesti Originalni slavni Caffè Sacher otvoren u Trstu

Originalni slavni Caffè Sacher otvoren u Trstu

393
1

Poznate Sacher torte, kao i ostale slastice, iz laboratorija bečke kavane Sacher tri će puta tjedno dolaziti u Trst, javlja istra24. Obnovljeni lokal, u kojem je istaknut izvorni dizajn interijera iz 1913., nalazi u ulici Via Dante i otvoren na mjestu povijesne trgovine cipela Rosini. Osim poznate torte, koja se može kupiti u kriškama ili cijela, te ostalih slastica marke Sacher, u ponudi kavane ističu se tršćanske varijante espresso kave ali i bečke kave poput Melange, Kleine Brauner i Anna Sacher * Tu je i restoran s 48 sjedećih mjesta unutra i isto toliko na vanjskoj terasi.

U Trstu je otvoren slavni Caffè Sacher, najbliži je našim krajevima, jedini u Italiji i među rijetkima u svijetu koji se može pohvaliti originalnim povijesnim znakom i ulaznim natpisom. U njemu će posluživati čokoladnu tortu par excellence, tortu koja se priprema prema originalnom receput Franza Sachera i koja će u Trst dolaziti izravno iz Beča.

Caffè Sacher se nalazi u ulici Via Dante i otvoren je na mjestu povijesne trgovine cipela Rosini koja je u međuvremenu zatvorena, piše tršćanski dnevnik Il Piccolo.

Na dan otvorenja, kupci su od jutra stajali u redu kako bi mogli doći do „njenog veličanstva Sachertorte”. Sacher-torta, poznata i kao zaherica, vrsta je čokoladne torte s marmeladom i čokoladnim preljevom koju je osmislio bečki pekar Franz Sacher za kneza Klemensa Metternicha 1832. godine. Jedan je od simbola Beča i uz bečki odrezak (Wienerschnitzl) najpoznatiji kulinarski specijalitet grada, u čiju se čast 5. prosinca diljem Austrije obilježava kao Nacionalni dan Sacher-torte.

Obnova lokala u kojem sada u Trstu djeluje Caffè Sacher trajala je mjesecima. Vlasnici Dizzi Alfons i Erich Bernard, po struci arhitekti, osobno su pratili svaki detalj radova, poštujući ograničenja konzervatora, a uspjeli istaknuti izvorni dizajn interijera  iz 1913. Surađivali su s arhitektom Aulom Guagninijem i sa skupinom visokostručnih restauratora i obrtnika majstora zanata.

Caffè Sacher bit će otvoren od 9 do 21 sat, od utorka do nedjelje, dok je ponedjeljak dan odmora. Osim poznate torte, koja se prodaje u kriškama ili cijela, te ostalih slastica marke Sacher, u ponudi kavane ističu se tršćanske varijante espresso kave ali i bečke kave poput Melange, Kleine Brauner i Anna Sacher.

U lokalu ima mjesta i za ručkove, s ponudom tipičnih austrijskih jela. Restoran ima 48 sjedećih mjesta unutra i isto toliko na vanjskoj terasi. Svi oni koji se sjećaju Rosinijeve trgovine sigurno će sa znatiželjom hjeti otkriti novi život profinjenog namještaja koji su dizajnirali i izrađivali po mjeri poznati proizvođači ormara kao što su Thonet Brothers i tvrtka Kohn.

Sacher torte, kao i ostale slastice, iz laboratorija bečke kavane Sacher tri će puta tjedno dolaziti u Trst. Književnik Claudio Magris vjerojatno bi pred time rekao da se Mitteleuropa, odnosno zajedničko habsburško nasljeđe, krije u detaljima.

Previous articleMarko Livaja napustio reprezentaciju!
Next articleSlobodan i demokratski svijet je u ovim teškim trenucima uz Ukrajinu!

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here