Home Kolumne Slobodan i demokratski svijet je u ovim teškim trenucima uz Ukrajinu!

Slobodan i demokratski svijet je u ovim teškim trenucima uz Ukrajinu!

1168
2
Piše: Boris Bradarić

Nisam dugo pisao o Ukrajini i ovom herojskom narodu. Rat u Ukrajini možemo slobodno usporediti sa Domovinskim ratom u kojem smo sačuvali našu zemlju od projekta Velike Srbije. Na žalost na tom krvavom putu podnijeli smo velike žrtve , što materijalne a najgore su bile one ljudske. Možete izgraditi novu kuću, obnoviti infrastrukturu ali djetetu ne možete vratiti tatu ili mamu. Mami i tati ne možete vratiti sina ili kćerku. Ljudima ne možete vratiti njihove prijatelje.

Jedina razlika izmedu Ukrajine i Hrvatske je bila u tome što Srbija nije bila prijetnja Europi i cijelom demokratskom svijetu. To je bio sukob lokalnog značaja ali opet onaj sigurnosni poredak, koji je nastao poslije 1945.godine, nije smio doći u pitanje. Nema nasilne promjene granica a proglašenje neovisnosti mora biti izglasano na temelju ustavnih načela. U tome je i razlika izmedu Katalonije, Škotske i Hrvatske. Hrvatska je neovisnost priznata na temelju Ustava SFRJ iz 1974.godine. Katalonija ne može samostalno proglasiti neovisnost jer po španjolskom Ustavu taj razlaz moraju potvrditi sve savezna provincije. Kod Škotske, Britanska Vlada je donijela odredbu o održavanju referenduma o neovisnosti Škotske i time su se poštaovala Ustavna načela.

Tako je na žalost i u ovom ratu s tome razlikom što projekt Velike Rusije isto tako urušava cijeli sigurnosni poredak koji smo izgradili od 1945. godine, ali ono što je najvažnije u svemu tome, Putinov režim je krenuo daleko prije početka ovog rata u hibridni rat protiv demokratskih načela slobodnog liberalnog svijeta. Njegovu diktatorsku brutalnost prvi su osjetili na svojoj koži ruski građani i oporbeni političari koji su bili kritični prema njegovom diktatorskom načinu vladanja. Kada o vašem životu odlućuju neki maloumnici u mračnim prostorijama Kremlja, onda je tu vrag odnio šalu.

Uz smišljenu energetsku ovisnost koju bi upotrebljavao u političke i gospodarske svrhe ono je krenuo u slabljenje naših demokratskih institucija mješajući se u naše legalne demokratske izbore. Uvijek je tražio pojedince i grupe za koje je mislio da dugoročno mogu nanijeti štetu našim demokratskim institucijama. Bacajući kost među nas (jeftin plin) želio je da se zemlje EU međusobno posvađaju kako bi on mogao porobiti male narode koji su napustili njegovu sferu interesa i moći. Ima on svojih igrača u EU ali samo mu je herojski otpor Ukrajinaca pobrkao račune i spasio nas od međusobnih nesuglasica i svađa. Da je kojim slučajem imao više vojnih uspjeha pitanje je koju bi pjesmicu pjevao naš Predsjednik Milanović ili madarski Orban u okviru EU?

Od čovjek koji se iskovao iz okvira mračnog KGB nije se moglo niti bolje očekivati. Paranoična osoba koja je ubojstva i medijske manupulacije, kao dio paraobavjestajnog podzemlja tog doba, umetnula u rusku demokratsku praksu i međudržavne bilateralne odnose. Opsjednutnost Ukrajinom koja bi jamčila njegovu svjetsku snagu i dominaciju, bila je njegova karakteristika od onog trenutka kada mu je Jeljcin dekretom prepustio vlast. Aneksija Krima dala je naslutiti što se sprema ali europski čelnici, osim čelnika istočnih zemalja, još uvijek nisu htjeli priznati ili shvatiti da Putin svima nama radi o glavi.

Ukrajina ovih dana kreće u protuofanzivu. Na cijelom bojištu razvile su se borbe, a ukrajinska vojska pokušva naći slabe rupe u obrani. Za pretpostaviti je da će nakon tjedan-dva opipivanja krenuti i glavni proboji u dubinu. Iskreno se nadam da će to proći bez ogromnih žrtava s obje strane. Rusija definitivno treba ovaj rat izgubiti i ovaj režim treba poslati u ropotarnicu povijesti. Ruski narod pripada europskoj kulturi i bez njega mi nećemo biti kompletni bez obzira šta mi sada mislimo o njima. Nadam se da će ruski narod smoći snage i krenuti jedinim jedinim ispravnim putem. Natrag u Europu gdje i pripadaju.

Previous articleOriginalni slavni Caffè Sacher otvoren u Trstu
Next articleIris se oglasila nakon Livajinog odlaska iz reprezentacije i poslala mu jasnu poruku (FOTO)

2 COMMENTS

  1. Pristrana proAmericka i proBritanska placena prica s jednoUmnim pogledom sistema Divide et Imepra.

    Pisac clanka namjerno okrenuo pricu o UkroDesnicarskoj paraAmero pseudo tvorevini mrznje prema Slavenskom i Ruskom.

    Trebalo ga do 2022 poslati u Ukrajinu da proGleda u proslost koliko je muceno i ubijano domacih Rusa samo u Mariopolju.

    Gade mi se ovakvi placenicki stavovi krvoZednih Vladara svijeta.

  2. I u toku Domovinskog rata dogodilo su se pojedinacni zlocini s hrvatske strane i to nitko ne spori. Sto se tice Ukrajine, tu je vjerovatno isto bilo tako ali s tom razlikom da su to bili pojedinacni ekcesi , koji nisu bili dio drzavne politike. Ukrajina kao i sve zemlje koje zele pristupiti EU mora postovati manjiska prava i drzati se europske pravne tecevine. Vi agresorski napad na medunarodnu priznatu zemlju i unistenje jednog naroda opravdavate pojedinacnim ekcesima nekih Ukrajinaca sto puno govori puno o vama. Ako zelite zivjati u takvoj zemlji gdje se lako pokliznite s stepenicama i padnete s 5 kata onda vam nitko ne brani da se preselite. Nama sigurno Rusi nece odredivati s kim mozemo biti prijatelji i partneri, i sto smijemo i sto ne smijemo govoriti ili pisati. LP

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here