Home Vijesti Oslobođen supertanker Sirius Star na kojem je i Riječanin

Oslobođen supertanker Sirius Star na kojem je i Riječanin

308
0

Somalski pirati oslobodili su najveći brod ikad otet u njihovim akcijama, saudijski supertanker Sirius Star na kojem se među 25 članova posade nalazi i jedan hrvatski pomorac. Brod koji zajedno s teretom nafte vrijedi više od 250 milijuna dolara oslobođen je za otkupninu od navodno tri milijuna dolara, premda su dosad u igri bili viši iznosi, sve do 25 milijuna dolara.

Vijest je svjetskim agencijama javio vođa piratske grupe koja je bila otela brod Mohamed Said, koji je samo kratko izjavio da su svi njegovi ljudi napustili brod, koji se nalazio usidren kod luke Haradheere, odakle je odmah krenuo prema sigurnijim vodama.

Nedugo zatim vijest je potvrdilo i saudijsko ministarstvo vanjskih poslova. Tako se nakon punih 56 dana završila drama broda koji je, unatoč svim ratnim brodovima koji krstare Adenskim zaljevom u borbi protiv pirata, bio otet još 15. studenoga.

Pirati su akciju izveli na području u kojem dotad nisu operirali, čak oko 450 milja od kenijske obale. Sirius Star je potpuno nov brod, građen je 2008., dug 330 metara i nosivosti 319.430 dwt koji prevozi oko dva milijuna barela nafte. Pripada saudijskoj kompaniji Vela International.

Osim jednog Hrvata, na njemu su pomorci iz Velike Britanije, Poljske i Saudijske Arabije, a iz dosadašnjih kontakata s posadom čini se da su svi živi i zdravi, čak nisu dosad imali nikakvih primjedbi na ponašanje otmičara prema njima. Ovaj zgoditak somalskih pirata jako je odjeknuo u svijetu, zbog njega je znatno pojačana i vojna prisutnost ratnih brodova iz nekoliko zemalja, a Europska unija je čak napravila i poseban plan za borbu protiv razmahanih pirata. (jutarnji.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here