Home Vijesti Otkriveno tko je prijavio Hrvate u Zambiji. Grlić Radman: Imali su plemenite...

Otkriveno tko je prijavio Hrvate u Zambiji. Grlić Radman: Imali su plemenite namjere

94
0

Iduće ročište u procesu za navodno trgovanje ljudima protiv osmero Hrvata, čije je namjere ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman danas ocijenio plemenitima, održat će se u Zambiji 23. siječnja. Sud im je prethodno dopustio da se brane sa slobode ako polože jamčevinu i putne isprave.

Rekonstrukcija događaja kaže da su na moguće nezakonite radnje prvi posumnjale djelatnice i djelatnici hotela kad su opazili da su se grupi Hrvata pridružila djeca porijeklom iz Konga, piše Večernji list, a slične tvrdnje objavljene su i u zambijskim medijima.

Iz hotela su o tome navodno obavijestili imigracijski ured. Njihovi službenici su se uključili u slučaj i pratili hrvatske državljane. Uhitili su ih u zračnoj luci u trenutku kad su se pripremali za ukrcavanje na let iz Zambije, odnosno kad su bili sigurni da žele napustiti zemlju.

Grlić Radman: Išli su iz plemenitih razloga

Prije donošenja odluke o jamčevini slučaj je u Zagrebu komentirao šef diplomacije Grlić Radman koji je kazao kako su uhićeni angažirali i posebnog branitelja koji pomaže u njihovoj obrani.

Pritvorene Hrvate nekoliko puta je posjetio konzul iz veleposlanstva u JAR-u, koje pokriva i Zambiju. Pokušao je posjetiti i djecu, koja sada imaju hrvatske dokumente, a preuzele su ih službe socijalne skrbi, no posjet mu je bio dosad onemogućen. Ministar je rekao da je konzul tražio mogućnost pristupa posvojenoj djeci te da se očekuje odgovor zambijskih službi kako bi se dobila suglasnost za to.

Grlić Radman je zamolio svog zambijskog kolegu te šefa delegacije EU u Zambiji Jaceka Jankowskog da razgovaraju s tamošnjim povjerenikom za zatvorski sustav kako bi se hrvatskim državljanima osigurali svi potrebni uvjeti.

Upitan o mogućnosti da hrvatski državljani budu oslobođeni krivnje, Grlić Radman je rekao da za to „šanse uvijek postoje”. „Oni su tamo išli iz plemenitih razloga, posvojiti djecu, a sad treba utvrditi što se zapravo i kako dogodilo”, rekao je ministar u Zagrebu.

Previous articleModrić zabrinuo realovce. Pogledajte kako se kreće nakon utakmice
Next articleStigle dobre vijesti za Antu Rebića

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here