Home Mozaik Otok smrti s kojeg nema povratka: Kada kročite na njega, imate manje...

Otok smrti s kojeg nema povratka: Kada kročite na njega, imate manje od sat vremena za prežljavanje! (VIDEO)

106
0

Otok je udaljen 30-ak kilometara od obale brazilskog Sao Paula, a iz zraka izgleda zadivljujuće lijepo s obiljem zelene vegetacije, prekrasnom stjenovitom obalom, okupanom suncem i okruženom kristalno čistim morem.

No ideja o raju za surfere i egzotičnoj lokaciji za odmor brzo pada u vodu, jer Zmijski otok nije dobio ime zbog svog oblika, već zato što je dom najsmrtonosnijih zmija na svijetu, kojih ima doslovno na tisuće .

Znanstvenici naglašavaju da ne postoji mjesto na Zemlji gdje je koncentracija zmija otrovnica veća. Budući da mu je površina svega 0,45 četvornih kilometara, računica je jasna, ne samo da ćete tamo vidjeti zmiju, nego ćete ih vidjeti na stotine, odnosno na svaki metar zemlje jedna zmija.

Ne čudi da na tom otoku ne žive ljudi, a jedini dokaz postojanja čovjeka je svjetionik sagrađen kako bi se izbjegli brodolomi. Netko je morao izgraditi svjetionik i upravljati njime, a početkom 1900-ih na otoku je živio čovjek koji je bio zadužen za njega. Prema legendi, posljednji svjetioničar i njegova obitelj nisu preživjeli, jer su zmije navodno u njihov dom ušle kroz otvorene prozore.

Još jedna strašna priča govori o ribaru čiji se brod nasukao na obalu otoka pa se morao iskrcati. Dok je pokušavao ubrati banane, zmije su ga skočile sa stabla. U pokušaju bijega na obalu navodno je ugrizen više od desetak puta.


Vrsta jame iz porodice ljutika ostala je zarobljena na otoku kada su se oceanske dubine digle i odvojile otok od kopna. Prirodna selekcija u kontekstu evolucije omogućila je zmijama da se prilagode novom staništu, došlo je do povećanja populacije jer nisu imale prirodnih neprijatelja, a s druge strane, pregršt hrane.

Zmije se uglavnom hrane pticama, no da bi ugrizle čovjeka, važno je znati da otrov zlatne zmije doslovno rastapa ljudsko meso na mjestu ugriza te je čak pet puta jači od otrova zmijske srodnice iz zemljište.

smrtonosna vrsta lokalnog naziva “Ilha de Queimada Grande” relativno je nepoznata, a razlog tome leži u činjenici da joj je ovaj otok jedini dom. Ima lijepu zlatnu boju, a glava joj je u obliku koplja. Ova obitelj zmija odgovorna je za oko 90 posto svih smrtnih slučajeva ugriza u Brazilu. Na primjer, ako vas ugrize u kontinentalnom Brazilu, a ne primite lijek, stopa smrtnosti je oko 10 posto.

Čak i uz protuotrov, vjerojatnost smrti je oko 3 posto, a simptomi uključuju zatajenje bubrega, krvarenje u mozgu, krvarenje u crijevima i nekrozu mišićnog tkiva. Ali ipak su to zlatne zmije s kopna, sad zamislite što rade one pet puta opasnije s otoka.

Zamislite najgori mogući scenarij ugriza zmije. Pa, još gore, kažu stručnjaci. Primjerice, ugriz crne mambe “isključuje” živčani sustav, paralizira žrtvu i u 100 posto slučajeva uzrokuje smrt (osim ako je žrtva udaljena jedan metar od protuotrova).

Ne čini se da bi moglo biti gore od toga, osim činjenice da otrov crne mambe ne pretvara vaše unutarnje organe u kašu i tekućinu. Ne postoji niti jedan slučaj da je netko preživio dovoljno dugo da stigne u bolnicu.

– S ovim zmijama to je vrlo bolna smrt – objašnjava biolog Brian Fry, jedan od šačice ludih istraživača koji su se usudili posjetiti otok.

U svakom slučaju, umrijet ćete vrišteći – dodaje Fry.

Zbog ogromne populacije zmija otrovnica, brazilska vlada zabranila je odlazak na otok, osim uz posebno dopuštenje za znanstvenike i istraživačke timove, a preduvjet je da u blizini moraju imati dežurnog liječnika, kao i zaštitna odijela.

No, kad je nešto rijetko i tako opasno, uvijek se nađu avanturisti koji su voljni probati “zabranjeno voće”. Iz tog razloga postoji i crno tržište za ture koje vode do otoka, kao i crno tržište za nabavu zlatnih zmija. Cijena jedne zmije navodno se kreće od 10 do 30 tisuća dolara.

Otrov zlatne zmije u prethodnim je ispitivanjima pokazao farmaceutski potencijal i već se koristi u proizvodnji lijekova za snižavanje krvnog tlaka, a vjeruje se da bi se mogao koristiti i za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka, srčanih bolesti i problema s cirkulacijom .

Prema jednoj legendi, zlatna zmija stigla je na otok zahvaljujući gusarima koji su htjeli da im čuva skriveno zlato. Navodno nisu znali da će se zmije toliko namnožiti da će blago i njima postati nedostupno, ali povjesničari kažu da je ta priča samo mit.

Naime, zlatna zmija je evoluirala u razdoblju od desetak tisuća godina, vjerojatno otkad je porast razine mora doveo do odvajanja otoka zmija od kopna i izolacije životinjskih vrsta na njemu.

Previous articleMiha podivljao kad je kroz prozor vidio djevojku s drugim: ‘Pa kaj to delaš?!’
Next articlePrevrnuo se u zavoju na cesti od Orehovice prema Čavlima!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here