Home Vijesti Otpuštene radnice KBC-a: ‘Sve što se meni i sestrama stavlja na teret...

Otpuštene radnice KBC-a: ‘Sve što se meni i sestrama stavlja na teret je konstrukcija i laž, motivirana osobnim interesima’

285
0

Danas je u Sindikalnom domu Franjo Belulović održana konferencija na kojoj su otpuštene radnice KBC-a Rijeka javnosti predočile istinu o recentnim događanjima i stanju na Klinici za onkologiju i radioterapiju KBC Rijeka. Na press konferenciji su govorile Dinka Milinković, Vlasta Predovan i Ingrid Belac Lovasić.

U uvodnom dijelu govorila je bivša predstojnica Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka Ingrid Belac Lovasić:

“Iako ni u najluđim snovima nisam mogla zamisliti da ću u svom životu sazivati ovakvu konferenciju za medije, dužna sam izvijestiti o stvarnim događajima na Klinici za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka, pojasniti pozadinu napada na mene i medicinske sestre i odgovoriti na ogromnu količinu laži i konstrukcija, koje nam imputiraju iz ravnateljstva KBC-a Rijeka.

Prije nego nastavim, želim jasno i glasno reći: sve što se meni i sestrama stavlja na teret je konstrukcija i laž, motivirana osobnim interesima.

Iza ove ružne podvale stoje tri osobe: predsjednik Upravnog vijeća prim. Plazonić, ravnatelj prof. Ružić i pomoćnica ravnatelja za kvalitetu prof. Dobrila-Dintinjana, koja prema meni i sestri Vlasti već duže vrijeme iskazuje patološku mržnju i netrpeljivost. Kako je prof. Dobrila-Dintinjana prevršila svaku mjeru ispod ljudskog dostojanstva, zatražila sam od ravnatelja prof. Ružića u srpnju 2022. institucijsku zaštitu u tri navrata, a podnijela sam i zahtjev za zaštitu dostojanstva radnika. Namjera mi je, kao i mojim kolegicama, potražiti i zaštitu nadležnih institucija, uz stručnu pomoć naših odvjetnika.
Glavni krimen koji nam stavljaju na teret je navodna velika šteta za KBC Rijeka, zbog famozne kutije s onkološkim lijekovima u tabletama, skrivenima u nekom mračnom podrumu, od kojih je nekima istekao rok trajanja.

Dozvolite da to malo detaljnije pojasnimo:
• Kutija s tabletama onkološke terapije nije skrivena ni u kakvom podrumu, već je odložena u jedinom skladištu koje imamo na klinici. Lijekovi u kutiji su u tabletama i, prema preporuci proizvođača, čuvaju se na suhom i tamnom mjestu, van dometa djece, što je i bio slučaj.
• Kako je došlo do ovog viška i čemu on služi? Dobiveni lijek se nabavlja i veže uz ime
konkretnog onkološkog bolesnika i samo ga on može primati, nitko drugi. Dakle, lijek odobren i propisan za Marka Markovića ne može koristiti Pero Perić. Posebno skupi lijekovi propisuju se bolesnicima s medicinskom indikacijom, a rješenje donosi Povjerenstvo za lijekove.
• Na žalost, neki od bolesnika, zbog svojeg lošeg općeg stanja, ne dožive primjenu svih
propisanih tableta, pa se tako stvori višak u Dnevnoj bolnici klinike. Višak se može pojaviti i kod pogoršanja stanja pacijenta i liječničke odluke da prekine s terapijom. Ponavljam, lijek je propisan jednom pacijentu i ne smije se davati nikome drugome.
• Kao i ostatak skupih tableta iz prekinute terapije, tako i lijekovi kojima je istekao vijek
trajanja, mogu se isključivo zbrinuti i uništiti.
• Dakle, teza da je pronalaskom viška lijekova, počinjena šteta za bolnicu je potpuno promašena jer ti lijekovi nisu predviđeni za ponovno korištenje i propisivanje drugim bolesnicima. Pitam vas, kolika bi bila šteta za bolnicu da smo imali protokol zbrinjavanja i da su oni prema njemu bili uništeni?
• Sad dolazimo i do činjenice da u KBC-u Rijeka ne postoji protokol, prema kojem se rukuje s tako nastalim viškom skupih tableta, pa to svatko na klinikama rješava prema nahođenju i mogućnostima. Pitajte, molim vas, jedinicu za kvalitetu KBC-a da vam pokaže protokol o zbrinjavanju lijekova, ali tražite odmah i potvrdu kada su ga proslijedili svim klinikama.
• Pored famozne kutije, u obrazloženju otkaza o radu kao razlog navode i povišenu temperaturu od 19,5 st. C u hladnjaku za čuvanje lijekova, koja je utvrđena dana 28.07.2022. Problem s tom optužbom je da je sestra Vlasta posljednji put radila na Klinici 10.06.2022., a ja 21.07.2022. i da tada nismo radile, pa nismo mogle ni vidjeti da nešto nije u redu s hladnjacima.

• Dokaz da nam podmeću i fabriciraju dokumentaciju govori i činjenica da u svim dokumentima o otkazu uporno navode da je inventura obavljena na Klinici 30.06. 2022., jer sam se taj dan vratila s godišnjeg odmora, a ne 28.06.2022., kad me nije bilo i kad je inventura stvarno i obavljena. To je još jedna laž.

Pitate se zašto bi nam ova trojka podmetala?
Koji su im motivi? Dugo sam u zdravstvenom sustavu, pa mogu zamisliti da je prim. Plazonić, kojeg je Vlada RH smijenila prošli četvrtak, želio izazvati još jednu nepostojeću aferu, kojom će destabilizirati zdravstveni sustav i stvarati probleme ministru prof. Berošu, s kojim ratuje. Cilj prof. Ružića mi nije sasvim jasan, ali pretpostavljam da se morao dodvoravati prim. Plazoniću, kako bi se održao na mjestu ravnatelja. A cilj profesorice Dobrila-Dintinjana bio je kreiranje Mega-klinike i preuzimanje kontrole nad svim skupim lijekovima, uz osobni motiv osvete i moje difamacije, kako bi me uklonila s puta.

O profilu osobe prof. Dobrila-Dintinjana više vam može reći sestra Vlasta, koja je radila kao glavna sestra i u vrijeme dok je prof. Dobrila-Dintinjana bila predstojnica Klinike, ali moram i ja malo razjasniti. Kad je prije godinu dana, uz pomoć prim. Plazonića došla u poziciju moći u Ravnateljstvu KBC-a, krenula je u obračun sa mnom, zbog različitih pogleda na organizaciju i način rada i odbijanje da sudjelujem u stvaranju njenog sna, Mega-klinike, spajanjem Interne klinike i dijela onkologije povezanog sa sistemskim liječenjem, kojom bi upravljala kao novim, velikim feudom, preuzevši kontrolu većine skupih lijekova u KBC-u Rijeka. To je već pokušala učiniti i u prošlosti, 26. rujna 2014. godine.

Zamjera mi i to što su, u usporedbi s vremenom kad je ona vodila onkološku kliniku, značajno smanjene liste čekanja i prosječan broj bolničkih dana hospitalizacije. Posao se na Klinici odvijao bez većih problema, a ishodi liječenja su bili u skladu s kliničkom praksom u Hrvatskoj. Do kolovoza 2021. nije bilo niti jednog prigovora Ravnateljstva KBC-a na moj rad. Više je pritužbi na mene bilo u tjedan dana njenog mandata nego u prethodnih 29 godina mog radnog staža.

Sad su zadovoljni. Na moje mjesto postavili su kolegicu koja u svojoj karijeri nikad nije propisala niti jednu onkološku terapiju ni liječila onkološke bolesnike, što je opasan presedan u hrvatskoj onkološkoj praksi.

Tisuće pacijenata i stotine kolega svjedoče da su sestre Vlasta i Dinka vrijedne i stručne radnice, a da sam i sama radni vijek i posao liječnika – onkologa te kasnije predstojnice Klinike, obavljala stručno i humano, u interesu pacijenata. O tome govori i glasna podrška udruga onkoloških bolesnika, kolega i pojedinaca, kao i vaš veliki odaziv podrške na ovu konferenciju, na čemu vam od srca zahvaljujem.

Vjerujem u institucije Republike Hrvatske, koje će sigurno u najboljoj namjeri podržati provođenje optimalne skrbi onkoloških bolesnika. Prim. Plazonić je smijenjen. Nadam se da će kazna za ovaj horor uskoro sustići prave krivce – odgovorne za narušenu vjeru onkoloških bolesnika i njihovih obitelji u riječku onkologiju”, istakla je.

Potom se kratko obratila Dinka Milinković, koja je radila kao sestra na riječkoj onkologiji 42 godine:

“Dan prije nego mi je uručen otkaz dijagnosticiran mi je karcinom pluća i sad sam kući, bolesna, bez posla, s mužem invalidom, hrvatskim braniteljem
No, čuli ste već moju priču o otkazu i nema je potrebe ponavljati. Danas smo ovdje nas tri da vam objasnimo istinu jer je uprava KBC-a proturila u medije nove laži i podmetanja. Jedna od njih je i priča da je na odjelu pronađen skupocjeni nakit, što je teška laž i podmetanje, kao i sve što su o nama izgovorili i napisali u otkazu o radu.

Radi se o samo jednoj skromnoj narukvici. Narukvica je poklon naše medicinske sestre s klinike koja je ujedno i naša onkološka bolesnica. Zgrožena napadima prof. Dobrile-Dintinjana na kliniku i predstojnicu, donijela nam je narukvicu, posvećenu od fratra iz njene župe, u znak podrške i želju da izdržimo brutalne napade Dobrile-Dintinjane. Kod predaje narukvice, našu kliniku je usporedila s Ukrajinom, a prof. Dobrilu-Dintinjana s agresorskom Rusijom. Eto, to je skupocjeni nakit o kojem su vas informirali.

I još samo jedno, u materijalima koje smo podijelili na početku konferencije, nalazi se peticija ravnateljstvu od 5. siječnja 2022., koju sam organizirala sa željom da zaštitim Kliniku i prof. Lovasić od grubih napada i za to dobila veliku većinu potpisa zaposlenih sestara i liječnika na klinici, bilo bi ih i još malo više ali neki su bili na bolovanjima i odsutni. Ne trebam pojašnjavati da je upravo ta peticija moj najveći grijeh, kao i to što sam podržavala rad prof. Lovasić, sve drugo su konstrukcije i laži pod ravnanjem prof. Dobrila-Ditinjana.”

Naposljetku, obratila se i donedavna glavna sestra Klinike za onkologiju Vlasta Predovan:

“Na radnom mjestu glavne sestre radila sam 11 godina, što znači da sam isti posao obavljala i dok je prof. Renata Dobrila-Dintinjana bila predstojnica.

Na osnovu dugogodišnjeg radnog iskustva s obje predstojnice, odgovorno tvrdim da su napadi i mržnja prema prof. Lovasić osobne prirode i nemaju nikakve veze s kvalitetom obavljanja posla. Dapače, razina medicinske usluge za pacijente se u vrijeme mandata prof. Lovasić višestruko podigla, o čemu postoje službena izvješća i priznanja struke.

Mogu potvrditi i da je visoka radna etika i dobar odnos s pacijentima ono što vjerojatno najviše živcira prof. Dobrila – Ditinjanu jer prof. Lovasić detaljno poznaje svakog pacijenta, njegovu terapiju, potrebe i očekivanja i vrlo ju je teško izmanipulirati, što prof. Dobrila Dintinjana neprestano čini.

Koliko su Dobrila Dintinjana i ravnateljstvo odvojeni od bolesnika i stvarnosti na Klinici, govori i suluda optužba o nekim umjetničkim slikama koje su pronađene skrivene na klinici?! Sastavili su i zapisnik i sve dokumentirali. Problem je što ne znaju da su slike vlasništvo KBC-a Rijeka i da su na zidovima klinike barem 30 godina. Pohranjene su u jednoj prostoriji na klinici jer je prof. Lovasić, uz pomoć Grada Opatije i Županije, organizirala bojanje prljavih zidova, pa smo ih sklonili, da se ne oštete. Da nije tragično, grohotom bismo se smijali.

Čuli ste od sestre Dinke kako su vam podmetnuli priču o nakitu, a slično je i sa skupocjenim pićima, koja su, u stvari, domaće rakije i druge boce koje su se skupljale nekoliko godina. Znate i sami da pacijenti ponekad donose poklone liječnicima i sestrama, ali to se nije nosilo kućama, nego skupljalo na klinici i poklanjalo majstorima, kao zahvalu za neke popravke i sl. Razumijem da vam je cijela ova priča medijski atraktivna i zanimljiva, ali vas molim da, prije nego prenesete neku informaciju koju vam podmeću iz ravnateljstva, provjerite s nama i drugu stranu priče. Molim vas da razumijete kako nam lažnim optužbama uništavaju živote jer su bešćutni i zaštićeni u svojim uredima, dok se mi borimo za život najtežih bolesnika”, istakla je.

Previous articleJuniori Rijeke pobijedili Rudeš 5:1 pa izgubili za zelenim stolom zbog krivo protumačenih pravila!
Next articleIvaniš: Stadionu je mjesto u Maksimiru, ali s najviše 25 tisuća sjedala

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here