Home Mozaik Otvorena oporuka kraljice Elizabete: dio obitelji nezadovoljan, boje se za svoju egzistenciju

Otvorena oporuka kraljice Elizabete: dio obitelji nezadovoljan, boje se za svoju egzistenciju

53
0

Kralj Charles bit će jedini nasljednik cijelog Elizabetinog imanja: ostatku kraljevske obitelji neće dobiti ni funte, Andrew je “očajan”

Loše vijesti za kraljevsku obitelj: Kralj Charles III bit će jedini nasljednik imovine od 650 milijuna funti (735 milijuna eura) koju je ostavila njegova majka Elizabeta. Kraljeva braća: Anne, Edward i Andrew , stoga neće vidjeti ni jednu funtu. Razlog je jednostavan: prema zakonu odobrenom 1993. s vladom Johna Majora, sva imovina suverena prijeđe na onoga tko naslijedi prijestolje, ne plaća se porez na nasljedstvo. Na taj će način kraljevska obitelj izbjeći oporezivanje u iznosu od 40% ostavštine. Cilj koji je doveo do odobrenja ovog zakona bio je spriječiti rezanje imovine monarhije kroz oporezivanje kapitala tijekom nekoliko generacija, čuvajući neovisnost institucije.

Iako je izbor razumljiv, kraljičina djeca vjerovala su da sa svojim bratom mogu podijeliti barem krišku goleme kraljevske torte. Očigledno, Andrew će ostati kratkih rukava: zapravo, nadao se da će dobiti natrag 12 milijuna funti koje je kraljevska obitelj platila Virginiji Roberts, ženi koja ga je optužila da ju je seksualno napastvovao dok je bila dijete. Zbog svog skandaloznog ponašanja princ je udaljen od ostatka obitelji, lišen vojnih činova i titule Kraljevskog Visočanstva te izbačen iz luksuzne rezidencije Royal Lodge, koja je naknadno dodijeljena Williamu i Kate. Sada muškarac kaže da je “očajan” i “vrlo ogorčen na bratove odluke”. Međutim, “čak je i kraljica majka sve ostavila svojoj kćeri Elizabeti kada je umrla 2002.”, prisjeća se Hugo Vickers, vodeći stručnjak za kraljevska pitanja.

Sada se Charles boji da će se njegov brat ponašati poput princa Harryja, puštajući “neugodne” intervjue lijevo i desno kako bi zaradio novce. Iz tog razloga, kralj se dosjetio rješenja: platit će Andrewu troškove osiguranja i omogućiti mu da živi u Frogmore Cottageu, kući iz koje su Harry i Meghan izbačeni, odluka je donešena zajedno s majkom Elizabetom.

Iako im nije ostavila kapital, Elizabeta sigurno nije zaboravila ostatak svoje obitelji. Svi će oni dobiti dragulje, tijare i krune koje su bile njegovo vlasništvo, naslijeđene redom od majke i bake Marije od Tecka, u to vrijeme najveće kolekcionarke dragulja u Europi. Nadalje, kraljevski članovi koji još uvijek imaju aktivnu ulogu u instituciji i dalje će primati kraljevsku dotaciju, dovoljnu da u potpunosti pokriju svoje potrebe.

Previous articleRiječka policija otkrila tko je na Pećinama teško pretukao mladića (18)
Next articleMarin Miletić podnio ostavku nakon fijaska na izborima: ‘Imajte me u molitvama’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here