Home Mozaik Ova žena već 31 godinu živi na plutajućem otoku izgrađenom sa svojim...

Ova žena već 31 godinu živi na plutajućem otoku izgrađenom sa svojim pokojnim suprugom

160
0

Priča o Catherine King, 64-godišnjoj ženi koja živi u plutajućoj kući koju je izgradila sa svojim suprugom Wayneom Adamsom u Kanadi, u uvali zvanoj “Freedom Cove”. Unatoč smrti supruga, 64-godišnjakinja je odlučila ostati

Plutajuća kuća, daleko od svih i potpuno “ručni rad”. Dom sa svim ovim karakteristikama nedvojbeno je dom Catherine King, Kanađanke koja već 31 godinu živi na plutajućem otoku izgrađenom zajedno sa svojim suprugom Wayneom Adamsom. Čovjek je preminuo prošle godine, ali njegova supruga nije htjela napustiti to čarobno mjesto koje je par sagradio s toliko rada.

U nedavnom intervjuu za Insider, 64-godišnjakinja je ispričala svoju priču, počevši od susreta sa suprugom i rađanja ideje o izgradnji plutajuće kuće: „U to vrijeme on je radio kao maser u Torontu. Odmah na početku javila se zajednička želja za životom u prirodi. Kao djeca oboje smo bili žrtve nasilnika i otkrili smo da je priroda naš ‘lijek’. To nam je bilo zajedničko.” Par je, nakon što su ušli u zajednički život, počeo tražiti pravo mjesto za ostvarenje svog sna. Mjesto koje je kasnije identificirano u maloj uvali kraj obale Tofina, Britanska Kolumbija, poznato kao “Freedom Cove” (Zaljev slobode).

“Zaljev je bio izoliran i do njega se moglo doći samo ploveći brodom 10 milja”, rekla je Catherine, “ali to je bilo čarobno mjesto, mjesto gdje se nisi mogao sakriti sam od sebe.” Njih su dvoje tada počeli graditi plutajući otok blizu obale, kako bi mogli biti dio prirode, a da ne utječu na nju i ne oštećuju je. Radove na plutajućoj kući  završili su 1992. godine, no tijekom godina struktura otoka značajno se promijenila. S vremenom je par proširio kuću, dodajući dijelove na temelju novih potreba. Naime, na otoku se osim kuće nalazi nekoliko staklenika, kokošinjac, sustav za pročišćavanje vode, pa čak i plesni podij.

Mjesto iz snova okruženo prirodom, ali koje svake godine riskira uništenje zbog lošeg vremena. Drugi problem su porezni računi. Otprilike 7 godina nakon što je otok izgrađen, lokalna vlast otkrila je njegovo postojanje. Catherine i Wayne, oboje umjetnici, bili su prisiljeni platiti porez, trošak koji je bio dodatak trošku potrebnom za održavanje cijele te strukture.

No, nakon 30 godina zajedničkog života, smrt je rastavila dvoje supružnika. Wayne Adams preminuo je  nakon 8 godina borbe s rakom rektuma. No, usprkos teškom gubitku, Catherine je radije ostala na otoku: “Ostao je na životu koliko god je to bilo moguće. I još posljednja dva tjedna svog života je radio na važnoj skulpturi koju ću ja završiti umjesto njega. Nije lako postati jedina vlasnica kuće, ima puno poslova za koje se nekada brinuo moj muž. Ali nemam namjeru otići, srećom imam podršku prijatelja i obitelji, ovdje se nikad ne osjećam sama. “

Previous articleKoja je razlika između kestena i maruna?
Next articleMarinino svjedočanstvo o zlatnim godinama Ponterossa: “Imam divna sjećanja na to razdoblje”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here