Home Vijesti Ovo je novi prijedlog izbornih jedinica: Rijeka u Istri, Krk s Novskom...

Ovo je novi prijedlog izbornih jedinica: Rijeka u Istri, Krk s Novskom i Siskom!

150
2

HDZ-ov Zakon o izbornim jedinicama u lipnju bi se trebao naći u Saboru, a konačan tekst izglasao bi se u listopadu. Parlamentarni izbori bit će na proljeće 2024. prije izbora za EU.

U četvrtak je objavljena procjena učinka novog Zakona o izbornim jedinicama, a za tjedan dana u javno savjetovanje bit će pušten i njegov sadržaj.

U razgovorima s više dobro obaviještenih HDZ-ovaca doznaje se za kakav se “kroj” izbornih jedinica odlučio premijer Andrej Plenković te kako je došao do rješenja po kojem ćemo i dalje imati deset izbornih jedinica i u svakoj birati 14 zastupnika, a odstupanja u broju birača između izbornih jedinica neće biti veća od pet posto.

I dalje je na stolu prijedlog, odnosno rješenje koje je napravio demograf i geograf Nenad Pokos iz Instituta Ivo Pilar. Po njemu bi se deset izbornih jedinica, a da se u svakoj bira po 14 zastupnika, zbog velike depopulacije čitavih regija, u čemu prednjače Slavonija i Lika, moglo zadržati jedino uz drastično pomicanje granica izbornih jedinica.

Što se tiče PGŽ, ona će biti pdoijeljena na način da će Rijeka i Liburnija biti u izbornoj jedinici sa Istrom, a ostatak županije u izbornoj jedinici sa središnjom Hrvatskom koja se proteže do Siska i Novske. Na ovaj način, HDZ će vjerojatno osigurati i podršku zastupnika IDS-a kojima ovakav prijedlog izrazito ide na ruku. Udio birača iz PGŽ u 8. izbornoj jedinici će se dodatno smanjiti, što će osigurati veći utjecaj glasača iz Istarske županije, a smanjiti onih s Kvarnera gdje IDS slabije stoji.

Previous articleKod Brseča 83-godišnjakinja vozilom sletjela u provaliju!
Next articleSplitski glazbeni menadžer: Let 3 nas sramote, jedna naša stara pjesma pomela bi sve

2 COMMENTS

  1. Ne shvacam zasto se ne bi drzalo granica Zupanija a broj mjesta odredjivalo prema broju biraca. Zasto mora biti jednak broj mjesta za Sabor u Zagrebu kao i u Slavoniji ? Ili u Riecko Goransko Primorskoj Zupaniji kao u Varazdinskoj ? Ako Sabor ima 151 mjesto a kad se izuzmu “garantirana” mjesta za manjine i dijasporu ostane 140 ( ili vec koliko) stolica, a biraca ima npr.3,5 milijuna, sto znaci da za 1 stolicu treba 25.000 glasova. No, nije to problem, nego kvorum. U nas je normalno da od npr 100 biraca sa pravom glasa, izadje na glasanje 30. Ne moze biti regularno glasanje, ako nema kvoruma tj.ako ne izadje na glasanje 50%+1 biraca sa pravim glasa. A sto ako ne bude ? Ponoviti glasanje i ako ponovno ne bude, trebalo bi brisati imena kandidata sa liste i dati strankama i nezavisnima da daju druga imena, jer za onu listu koja ne dobije 50%+1 glas od broja upisanih glasaca, znaci da nema povjerenje glasackog tijela i zato je treba anulirati. Tek tada bi se politicari zaista trudili da predloze prave programe i da budu ozbiljni u obnasanju buduce vlasti. Ovako, izadje ukupno 30% biraca sa pravom glasa, izaberu mediokritete koji onda vladaju ostatkom neglasaca od 70% ?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here