Home Sport Ovo je posljednja država na svijetu bez nogometne reprezentacije

Ovo je posljednja država na svijetu bez nogometne reprezentacije

230
1

Lanac vulkanskih otoka i koraljnih atola usred Tihog oceana koji čini Marshallovo Otočje dugo je u svijetu bio poznat kao područje američkih nuklearnih testiranja. Sad se nada da će postati neovisna sila u svijetu nogometa, ali dalek je put do ostvarenja tih snova, piše BBC Sport.

Ta nada – ne samo u stvaranje reprezentacije Marshallovih Otoka nego i kompetitivnost na globalnoj sceni – uvelike počiva na Englezu Lloydu Owersu. Čovjek iz Oxfordshirea, s trenerskim zaleđem u zemljama poput Kanade, SAD-a i Švedske, dobio je zadatak da izgradi temelje koji će donijeti međunarodni nogomet do konačne granice, u posljednju zemlju na svijetu koja ga nema.

Sve je počelo kao “nasumični razgovor” s predsjednikom tamošnjeg nogometnog saveza Shemom Livaijem nakon što je Owers objavljivao trenerske blogove na internetu.

“Počelo je e-mailovima, a onda je postalo lakše komunicirati WhatsAppom zbog vremenske razlike”, rekao je Owers za BBC Sport. “Onda je došlo do faze da me traže da sastavim prijedlog i priložim svoju filozofiju o tome kako mislim da se igra razvija.”

Owers, tehnički direktor Marshallovih Otoka, prvi put je otišao u 13.000 kilometara udaljenu državu ovog ljeta. Tamo je nadgledao prvi nogometni trening za djecu u organizaciji Nogometnog saveza Marshallovih Otoka (MISF), koji je Livaji osnovao 2020.

Cilj je, s vremenom, koliko god ga bude potrebno, da nacija od 60.000 ljudi postane član Nogometnog saveza Oceanije (OFC) i igra međunarodne utakmice. A 33-godišnji Owers priliku da vodi ambiciozan projekt od samog početka nije mogao odbiti.

“Na osobnoj razini bila je to prilika da budem dio nečeg tako velikog, ovo je jedina nacija na svijetu bez definirane reprezentacije”, dodao je Owers. “Ali tu je i ambicija. Savez želi biti dio OFC-a, a naposljetku i FIFA-e. Ne žele igrati samo protiv lokalnih zemalja nego biti dio većeg programa.

Znamo da želimo sudjelovati u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Želimo sudjelovati na OFC-ovu prvenstvu i biti dio mainstream nogometa. Mislim da za 10 godina, ako nastavimo ovako kako savez želi gurati svoje ciljeve i ambicije, nema razloga da se to ne dogodi.”

Marshallovo Otočje nakon Drugog svjetskog rata okupirao je SAD i koristio ga kao bazu za testiranje nuklearnog oružja, ali 1986. je postalo suverena nacija. I dok se nacija želi odmaknuti od te asocijacije, Owers vjeruje da je američki kulturalni utjecaj djelomično odgovoran za rast popularnosti nogometa na otočju.

Previous articleMilanović: Izrael je izgubio moje simpatije
Next articlePrometna nesreća na vijaduktu Vežica

1 COMMENT

  1. Da je i imaju i oni bi noćas u Esseku iz…ali Rvatsku seku i suuvog Mo…ća.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here