Home Biznis Ovo se nije dogodilo još od početka godine: Pale cijene plina i...

Ovo se nije dogodilo još od početka godine: Pale cijene plina i struje na europskom tržištu!

242
0
Photo by Soumith Soman: https://www.pexels.com/photo/gas-stove-burner-5691944/

Osim cijena plina, pale su i referentne cijene terminskog ugovora za kupnju električne energije, no ukupna Cijene prirodnog plina u Europi pale su u ponedjeljak najviše od ožujka nakon što je Njemačka objavila da se njezina skladišta pune brže od plana, piše Bloomberg Adria.

Referentni ugovori za plin za idući mjesec u Nizozemskoj pali su čak 18 posto na 279,35 eura po megavat-satu, umanjivši znatno prošlotjedni skok od 40 posto.

U Njemačkoj je referentna cijena terminskog ugovora za kupnju električne energije za iduću godinu u ponedjeljak pala 19 posto, nakon što je krajem tjedna dosegla rekord od 1.050 eura po megavat-satu.

Iako je pad cijena u ponedjeljak donosi stanovito olakšanje, ukupna energetska slika i dalje je daleko od idealne. “Europske cijene plina su, po našem mišljenju, otišle iznad fundamenata budući da je nastala kombinacija zabrinutosti oko ponude i potražnje te mala tržišna likvidnost”, objavio je u izvješću Goldman Sachs.

U srijedu započinje trodnevno potpuno zatvaranje Sjevernog toka 1 zbog remonta, a vlade u Europskoj uniji (EU) skeptične su oko dinamike buduće opskrbe tim pravcem.

“Što smo bliže potpunoj zapunjenosti skladišta, manje su šanse da će cijene nastaviti rasti”, navode analitičari iz francuske energetske grupe Engie.

Previous articleUpisi i početak rada Prvih riječkih mažoretkinja
Next article14.Riječke stepenice u petak 2.rujna u 21 sat, ulaz slobodan!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here