Home Sport Ovo se Riječanima dogodilo samo jednom u posljednjih 12 godina: Okreće li...

Ovo se Riječanima dogodilo samo jednom u posljednjih 12 godina: Okreće li Mišković ‘pilu naopako’?

751
0

Pred Rijekom se nalazi domaći susret petoga kola HNL-a protiv Slaven Belupa. Momčad Dragana Tadića nije dobro krenula u prvenstvo, upisavši četiri boda u prve tri utakmice (susret s Hajdukom je odgođen), a igra nije uopće zadovoljavajuća. Da, kojim slučajem, Osijek ne igra tako loše, Rijeka bi se dovodila u kontekst momčadi koja pruža najlošije partije u odnosu na kvalitetu ekipe. Ako se stanje ubrzo ne promijeni drastično na bolje, Riječani se već u samom uvodu sezone mogu oprostiti od snova o prvenstvenoj tituli, koji su i ranije svedeni na minimum. Kladionice, kao što je FavBet kladionica, niti u jednom trenutku ovog ljeta nisu dovodile Rijeku među favorite. Tu ulogu i dalje ponosno čuvaju Dinamo i Hajduk.

Nakon Olympiacosa, sada i Djurgarden

Pobjeda nad Šibenikom (1:0), remi s Goricom (1:1) i poraz od Lokomotive (1:3) ne razveseljavaju naročito navijače kvarnerskog ponosa. Cjelokupnu gorčinu začinilo je ispadanje od švedskog Djurgardena u drugom pretkolu Konferencijske lige, i to praktički bez ispaljenog metka. Uoči dva meča protiv švedske ekipe nakon kojih su terene napustili pognute glave, dva poraza u istom pretkolu europskog natjecanja Rijeka je u posljednjih 12 godina doživjela samo jednom – od Olympiacosa u doigravanju za Ligu prvaka 2017. Prije toga, dvostruki poraz upisan je od Metalista iz Harkova u trećem pretkolu Europske lige 2009. godine.

Nakon ranog ispadanja u Europi, oglasio se Rijekin predsjednik i vlasnik, Damir Mišković. Naglasio je da se u nekim segmentima Rijeka i Djurgarden teško mogu uspoređivati: “Djurgarden ima proračun od 15 milijuna eura. Rijeka ima 12 milijuna. Djurgarden kroz TV prava, sponzore i prodane ulaznice ima zajamčenih 12 do 13 milijuna eura prije početka sezone. Njima je 90 posto proračuna zajamčeno u startu, Rijeci je jedva deset posto. Oni ne moraju prodati niti jednog igrača da bi živjeli, a mi smo ‘mrtvi’ ako nema transfera. Dajte ljudi, shvatite više u kakvim okolnostima živimo.”

Priča Damira Miškovića ne ‘drži vodu’ u potpunosti

Na taj je način Mišković pokušao dočarati kako su neki segmenti neusporedivi, no ispadanje Rijeke ne možemo baš tako olako odbaciti i reći: “Pa, nismo niti očekivali da ćemo proći dalje”. Istina, Djurgarden igra odličnu sezonu i trenutno se nalaze na drugome mjestu švedskog prvenstva. Istina, imaju nešto veći budžet i financijski bolje stoje od Rijeke. No, ako pogledamo podatke Transfermarkta, vidjet ćemo da je ekipa Dragana Tadića gotovo devet milijuna skuplja od ekipe iz Stockholma. O “europskom pedigreu” da i ne pričamo. Europski okršaji često se odlučuju na račun europskog iskustva kojeg je Rijeka u posljednjih devet godina stekla na pretek. Od sezone 2013./14., Riječani su odigrali 62 europske utakmice, dok je Djurgarden u tom razdoblju na tek osam europskih utakmica. Stoga, nije niti čudo da hrvatske kladionice nisu Šveđane proglasile favoritima. Priča Damira Miškovića donekle “drži vodu”, ali dobrim dijelu baš i ne. Da su se dovodila nešto bolja pojačanja u granicama svojih mogućnosti (aludiramo na Halilovića), izgledi za prolaskom dalje bili bi veći. A put u grupnu fazu Konferencijske lige činio se tako otvorenim…(promo)

Previous articleNa ljetnoj kiši cesta može biti skliska poput poledice – nogu s gasa!
Next articleTadić uoči Slavena: Pobjeda je cilj i imperativ!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here