Home Mozaik Pacijentice optužuju liječnika za seksualno uznemiravanje na pregledu u zeničkoj bolnici

Pacijentice optužuju liječnika za seksualno uznemiravanje na pregledu u zeničkoj bolnici

100
0

Riječ je o pacijenticama koje su prolazile kroz biomedicinski potpomognutu oplodnju, javlja Al Jazeera Balkans.

 • – Morala sam doći na pregled zato što je doktor zahtijevao da vidi pokrvljenost. Pregled je bio neugodan, tako što je doktor prstima stimulisao klitoris. Stavljao prste u vaginu. Tek je onda koristio sondu za pregled. Osjećala sam se jadno na tom pregledu – svjedoči jedna od pacijentica. O zlostavljanju govore i druge pacijentice tijekom pregleda kod ovog liječnika.
 • Doslovno je trljao prstima. Onda bi opet sondom rekao da ne valja. Zatim je ponovno upotrijebio svoje prste da izvrši pregled. To je trajalo pet do sedam minuta, bilo je stvarno ponižavajuće – svjedoči još jedan pacijent.
 • Kada sam pitala zašto to radi, rekao je da mora tako, da bi nalazi bili bolji i da bih dobio pristanak za zahvat – kaže ovaj pacijentica.
  Doktor Ermin Čehić negirao je navode pacijenta.
 • Apsolutno odbacujem mogućnost da sam neadekvatno obavio pregled bilo koje pacijentice – kazao je Čehić u odgovoru Al Jaziri Balkans.
  Ističe da ni u jednom trenutku pregleda nije bio sam s pacijentima, a uvijek je bila prisutna jedna od medicinskih sestara.
  Pregledi na koje su se žalili pacijenti bili su jedan od uvjeta za dobivanje suglasnosti nadležnog povjerenstva koje odobrava financiranje zahvata iz proračuna.
  Također, jedna od pacijentica tvrdi da je tijekom nekoliko pregleda kod ovog liječnika doživjela “stimulaciju klitorisa i umetanje katetera”. Kaže da se bunila te da je zbog emocionalnog i psihičkog stanja u kojem je dovedena potpuno odustala od postupka potpomognute oplodnje
 • Ne mogu opisati tu emociju… Naivno, seksualno iskorištavanje – navela je ova pacijentica.

Stručnjaci osporavaju način pregleda dr. Čehića
Stručnjaci s kojima je razgovarala ekipa Al Jazeere navode da stimulacija klitorisa i njegova prokrvljenost nemaju veze s tim, osim u slučaju istraživanja seksualne disfunkcije.

 • Klitoris je važan za spolni, a ne reproduktivni život. Zato nam to nije važno tijekom procesa izvantjelesne oplodnje – kaže Ali Seven, ginekolog i specijalist IVF-a.

Prošle godine je Kantonalna bolnica Zenica zaprimila prijavu protiv dr. Čehića zbog navodnog uskraćivanja potrebnih informacija i odbacila je kao neosnovanu. Sagovornici Al Jazeere kažu da doktora Čehića nisu prijavili.

 • Bojala sam se za sebe, jer doktor je na visokoj poziciji. Bila bi to moja riječ protiv njegove – kaže jedna od sugovornica Al Jazeere

Kako stoji u izvještaju Al Jazeere, dr. Čehić je važan član SBB-a, političar i cijenjeni liječnik.

Prema pravilima povjerenstva, pacijentice iz ovog kantona nemaju pravo na povrat sredstava za biomedicinski potpomognutu oplodnju iz proračuna Federacije BiH bez suglasnosti povjerenstva, kojim predsjedava dr. Čehić.

Previous articleJužnoafrička tiktokerica isprobavala hrvatske proizvode, evo koji su njezini dojmovi
Next articlePolicija uhvatila Burazera i Travalju!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here