Vijesti

Pakt Vlade i poduzetnika: Obećali povući štetne odluke Slavka Linića

Pakt Vlade i poduzetnika: Obećali povući štetne odluke Slavka Linića

Vlada će se pri donošenju zakona ubuduće više konzultirati s Hrvatskom udrugom poslodavaca, a HUP će zauzvrat manje napadati politiku Vlade. Tako bi trebao izgledati novi savez Vlade i poslodavaca, s kojim Hrvatska dočekuje crnu jesen. Jutarnji list piše kako se situacija u dosad prilično napetim odnosima Banskih dvora i krovne poslodavačke udruge mijenja, vidjelo se već prošlog tjedna, kada su u zagrebačkom hotelu Westin vodstvo HUP-a i potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić najavili bolju suradnju.


Slavko Linić

Prema istom izvoru, susret pomirenja u Westinu uslijedio je nakon intervencije premijera Zorana Milanovića kojega je više sugovornika upozorilo na probleme s kojima se suočava poslovna zajednica u Hrvatskoj. Posebice kada je riječ o odnosu ministra financija Slavka Linića prema poslodavcima. Nakon toga je palica vođenja dijaloga s poduzetnicima prepuštena Čačiću.

– Razlog jačanja dijaloga Vlade i HUP-a je taj što je situacija u gospodarstvu zapravo znatno gora nego što se misli. Ako nešto na tom planu ne poduzemo, bit će samo još gore, a to nije nikome u interesu. Pa, nikome valjda ne odgovara ovakva polarizacija između jedinih koji stvaraju novu vrijednost i Vlade – kaže za Jutarnji list jedan od sugovornika iz redova HUP-a.

Da će od pomirbe obje strane imati koristi jasno je samo po sebi. S jedne strane, Milanovićevoj Vladi odgovara sklapanje primirja barem na jednoj fronti (a ima ih otvorenih puno!), i to u vrijeme kada, kako je proljetos ocijenio bivši guverner HNB-a Željko Rohatinski, “pada sve što ne bi trebalo padati”, a lokalni izbori se bliže. S druge strane, poslodavci žele da ih Vlada konačno shvati ozbiljno i da se pri predlaganju zakona konačno počne konzultirati s njima.

Ne bi im, kažu, smetalo da Vlada povuče neke od svojih ranijih spornih odluka, poput retroaktivnog oporezivanja dividendi, koje su pomogle iskapanju rovova u odnosima Vlade i poslodavaca. O tome je, kaže naš sugovornik iz poduzetničkih krugova, i bilo riječi na sastanku u Vladi.

Odluke Milanovićeva kabineta nisu jedini razlog zategnutih odnosa između Vlade i HUP-a. U HUP-u i ne taje da ih iritira retorika koja dolazi od ministra financija Slavka Linića i njegovih suradnika.

Uvođenje reda je, kažu naši sugorovornici, jedno i to podržavaju, ali represiju i agresivnost, koju oni vide u tim potezima i izjavama, ne mogu podržati.

– Njegova je retorika antipoduzetnička. On za svaki problem krivi poduzetnike. Ne znam jeste li primijetili i da su tijela poput Porezne uprave i Fine dobila gotovo diktatorske ovlasti? – pita se jedan istaknuti poduzetnik.

To, tvrdi on, nije dobro okruženje za razvoj poduzetništva, a bez toga neće biti ni izlaska iz recesije.

Midas

View Comments (1)

1 Comment

  1. Franjo Čabrijan

    August 30, 2012 at 11:49

    Naš Slavko se je toliko osilio da bi podjarmio i sve poduzetnike ( osim onih s kojim surađuje). Neće ići Slavko. I konačno ovaj deal Vlade i poslodavaca je jasno na teret većine građana Hrvatske.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Autobus pun putnika izgorio na autocesti Rijeka – Zagreb!

spApril 19, 2019

Grad podijelio četiri tisuće porcija srdelica

spApril 19, 2019

Na današnji dan: Orao vraćen na gradsku uru!

spApril 19, 2019

Sud ukinuo pritvor bivšoj upravi Uljanika

spApril 18, 2019

Zbog proljetnih školskih praznika Autotrolej dodatno prorijedio vozni red!

spApril 17, 2019

Milin otac: Ne pada nam napamet novac prepustiti politici, odreknite se bijednih 5 lipa!

spApril 17, 2019

Danko Končar tužio portal Rijeka Danas, tvrdi da se zbog nas morao opravdavati državnom vrhu!

spApril 17, 2019

Autobus zdrobio ‘toyotu’!

spApril 16, 2019

Rekorder tjedna napuhao 2,43 promila

spApril 16, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.