Home Vijesti Pakt Vlade i poduzetnika: Obećali povući štetne odluke Slavka Linića

Pakt Vlade i poduzetnika: Obećali povući štetne odluke Slavka Linića

1070
1

Vlada će se pri donošenju zakona ubuduće više konzultirati s Hrvatskom udrugom poslodavaca, a HUP će zauzvrat manje napadati politiku Vlade. Tako bi trebao izgledati novi savez Vlade i poslodavaca, s kojim Hrvatska dočekuje crnu jesen. Jutarnji list piše kako se situacija u dosad prilično napetim odnosima Banskih dvora i krovne poslodavačke udruge mijenja, vidjelo se već prošlog tjedna, kada su u zagrebačkom hotelu Westin vodstvo HUP-a i potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić najavili bolju suradnju.


Slavko Linić

Prema istom izvoru, susret pomirenja u Westinu uslijedio je nakon intervencije premijera Zorana Milanovića kojega je više sugovornika upozorilo na probleme s kojima se suočava poslovna zajednica u Hrvatskoj. Posebice kada je riječ o odnosu ministra financija Slavka Linića prema poslodavcima. Nakon toga je palica vođenja dijaloga s poduzetnicima prepuštena Čačiću.

– Razlog jačanja dijaloga Vlade i HUP-a je taj što je situacija u gospodarstvu zapravo znatno gora nego što se misli. Ako nešto na tom planu ne poduzemo, bit će samo još gore, a to nije nikome u interesu. Pa, nikome valjda ne odgovara ovakva polarizacija između jedinih koji stvaraju novu vrijednost i Vlade – kaže za Jutarnji list jedan od sugovornika iz redova HUP-a.

Da će od pomirbe obje strane imati koristi jasno je samo po sebi. S jedne strane, Milanovićevoj Vladi odgovara sklapanje primirja barem na jednoj fronti (a ima ih otvorenih puno!), i to u vrijeme kada, kako je proljetos ocijenio bivši guverner HNB-a Željko Rohatinski, “pada sve što ne bi trebalo padati”, a lokalni izbori se bliže. S druge strane, poslodavci žele da ih Vlada konačno shvati ozbiljno i da se pri predlaganju zakona konačno počne konzultirati s njima.

Ne bi im, kažu, smetalo da Vlada povuče neke od svojih ranijih spornih odluka, poput retroaktivnog oporezivanja dividendi, koje su pomogle iskapanju rovova u odnosima Vlade i poslodavaca. O tome je, kaže naš sugovornik iz poduzetničkih krugova, i bilo riječi na sastanku u Vladi.

Odluke Milanovićeva kabineta nisu jedini razlog zategnutih odnosa između Vlade i HUP-a. U HUP-u i ne taje da ih iritira retorika koja dolazi od ministra financija Slavka Linića i njegovih suradnika.

Uvođenje reda je, kažu naši sugorovornici, jedno i to podržavaju, ali represiju i agresivnost, koju oni vide u tim potezima i izjavama, ne mogu podržati.

– Njegova je retorika antipoduzetnička. On za svaki problem krivi poduzetnike. Ne znam jeste li primijetili i da su tijela poput Porezne uprave i Fine dobila gotovo diktatorske ovlasti? – pita se jedan istaknuti poduzetnik.

To, tvrdi on, nije dobro okruženje za razvoj poduzetništva, a bez toga neće biti ni izlaska iz recesije.

1 COMMENT

  1. Naš Slavko se je toliko osilio da bi podjarmio i sve poduzetnike ( osim onih s kojim surađuje). Neće ići Slavko. I konačno ovaj deal Vlade i poslodavaca je jasno na teret većine građana Hrvatske.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here