Home Kolumne Papa Franjo i Krist u medijima

Papa Franjo i Krist u medijima

1040
0

U svijetu komunikacija Crkva je pozvana donositi toplinu i usplamtjeti srce, rekao je papa Franjo primivši sudionike opće skupštine Papinskoga vijeća za sredstva društvene komunikacije, prenosi hrvatski program Radio Vatikana. Sveti je Otac istaknuo da je kršćanski identitet važno nositi i u digitalni svijet. Stoga je potrebna Crkva koja zna poći na put zajedno sa svima.

Iz ovoga se dade iščitati da će papa Franjo u svojem pontifikatu pridavati sve veću i veću pažnju medijima. Ne samo o tome što mediji pišu o Crkvi već ih on promatra i kao zahvalno sredstvo nove evangelizacije. Posebno mladih kad apostrofira digitalne medije. Drugo što je iz ove papine poruke bitno jest da on Crkvu ne usmjerava samo na pastvu, vjernike, već je okreće prema svima. Dakle i onima koji nisu katolici, već i inovjerni kao i onima koji su ateisti ili agnostici.

Bez obzira na tehnologiju, nastavlja dalje papa Franjo, mislim da je u svakoj situaciji cilj taj da se znamo uključiti u dijalog s današnjim muškarcima i ženama kako bismo shvatili njihova očekivanja, njihove dvojbe i nade. Katkada su to muškarci i žene koji su pomalo razočarani kršćanstvom, priznaje papa, koje im se nudi kao sterilno i koje ima teškoća upravo u djelotvornom prijenosu dubokoga smisla koje im daje vjera.

Prilično točna dijagnoza krize kršćanstva u svijetu danas koja ima dva razloga. Prvi, unutarcrkveni izazvan gubitkom povjerenja zbog raznih slučajeva pedofilije i postojanja homoseksualnog lobija, kao i financijskim skandalom Vatikanske banke pa do nesnalaženja Crkve u ova moderna vremena. Drugi, vanjski razlog je trend sveopćeg konzumerizma i moralnog relativizma uz dominantnu ideologiju tzv. novog svjetskog poretka koju čini trojstvo novca, moći i seksa.

Navještanje Evanđelja u takvim okolnostima moglo bi za Crkvu biti pravi izazov odabere li i pravi način. Teren na kojem bi se to moglo odvijati ne bi bile više samo crkve već i mediji na najdemokratskiji mogući način da, kako je to papa Franjo rekao, Krist uđe u medije dijalogom. Dakle, ne nametanjem.(Giancarlo KRAVAR)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here