Home Kolumne Pauletta: Sveta fešta

Pauletta: Sveta fešta

1194
0
christmas81
Ivan Pauletta: Sveta fešta

I opet fešta. Ovog puta veličanstvena i sveta. Slavi se Božić. TV nam prikazuje gužve u supermarketima i na tržnicama. Najkonkurentnija roba su odojci i puretina. Kažu da to znači slaviti Božić. Zar se samo hrana veže uz Božić? Božić postaje kulinarska fešta ali vjerski anemičan i bez duhovnosti. Po čemu i koliko smo se uzdigli iznad pogana?

Sada se sve uzvikuje u superlativima koji će ushititi najkršćanskiji narod. Analizira se potrošnja. Ista je kao lani – hura! Standard nije pao. Košarice i torbe su pune. Glavno da susjedi vide. Ako kamera zumira kakvog kupca, a reporterka ga upita kako je, ovaj je na sto muka. Htio bi jadnik reći da je teško, vrlo teško, a istovremeno nastoji reći da on evo može.

Na gradskom trgu sprema se bakalar. Tko bi rekao da su dokazani europski mesožderi takvi ljubitelji ribe? Porcija je besplatna što čini veselje. Sretnik ne zna za fundamentalni zakon ekonomije “nema besplatnog obroka”. Da, nema besplatnog ručka. Sve se plaća, a ovaj zalogaj na trgu je vrlo skup, i što je još grotesknije, plaća ga taj isti izmanipulirani korisnik.

Nabijene kolone individua sporo se kreću prema porciji bakalara. Jede se stojećki. Spikerica nas informira i kaže “svečani blagdanski ručak”. Žao mi je ljudi koji su dovedeni u stanje da jedu s nogu vrući bakalar u plastičnom tanjuru, a još se to krsti s epitetom “svečani”.

Gradonačelnik je u odjelu i nosi kravatu. I on miješa sadržaj velikog lonca. Radi čovjek ali veli da neće sada kušati. Kasnije ga vidimo kako sa skupinom crkvenih lica t.j. nadbiskupom i nešto sitnijim dostojanstvenicima sjeda za svečano uređen stol. Tanjuri nisu plastični a pribor je masivan i od plemenitog metala.

Drugi dan, to jest za Božić, umjesto dnevnika imamo prijenos u živo. Prenosi se cijeli govor iliti prodika pâpe. Spikerica nam kaže da je atmosfera takva da je ne treba prenositi. Kojeg klinca je onda ona tamo?

Iza završetka papinog govora prvi je kadar reklama za banku. Iza toga slijedi prijenos izvedbe neke svečane melodije, a u kadru dvije mlade djevojke (ni krive ni dužne) jako obojanih usana. Meni dosta, možda sam pretjerano sumnjičav, možda čak i zloban ali crkva (ne vjera – već crkva), banka i ljepši spol skupa? Crkva, novac i zabava tri podloge na kojima se temelji kult potrošnje i stvaranja imbecilnog društva. Feštajte narode! Tko kaže da nismo dio velike globalne familije? Svijet je evoluirao do tog nivoa gdje su đinđule i ispraznost ispunili sve pore društva. Duh i duhovnost su u egzilu.

Slušamo da je Bog milostiv i da će nam sve oprostiti. Pouka znači “griješite ljudi” dobit ćete oprost. Da, Bog je milostiv! Biti će da su mu se Englezi i Francuzi gadno zamjerili. Opako ih je kaznio velikom olujom. Štete svuda, ima i ljudskih žrtava. Biti će da su veliki nevjernici ili je to samo radi toga što im država ne plaća vatikanarinu.

Quasi filozofi, čitaj političari, gostuju na svim kanalima, izazvani su da nam kažu mudre misli. Ispadaju redom misli kao na traci. Velike misli iz praznih bundeva. Žalim političare. Jednom godišnje moraju reći nešto pametno, nije im lako. Tako nam premijer veleumno kaže da se bivša država raspala jer nije bila dobra. Čudno kako se ova još drži?

Veselite se narodi, uskoro će Nova godina. Slušat ćemo o velikim uspjesima koji uskoro stižu u konvojima. Svi planiraju rast BDP-a, ne znam po kojoj logici ako se i dalje dnevno dijele otkazi. Znači da treba pospješiti prodaju, prodaju svega i svačega što se još može prodati. Uzalud snovi od stoljeća sedmog.
(Ivan Pauletta)

P.s. Nikome ne čestitam jer sam to decenijama radio bez ikakvog učinka.
Imam želju za sebe, da živim u društvu u kojem ću imati povoda da pišem o lijepim i ugodnim sadržajima.

Previous articleVlada ukida 25 parafiskalnih nameta!
Next articleEl Monir umjesto za Rijeku potpisuje za Partizan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here