Kolumne

Pedalina ili LNG? Netko ima strategiju, netko djedovinu!

Pedalina ili LNG? Netko ima strategiju, netko djedovinu!

Piše: Kristian Benić

Kontradikcije i kontraindikacije interesa. Fenomenologija LNG je višestruko zanimljiva, posebno za sociologe i komunikatore te nekakve analitičare tehnološkog razvoja. U medijskoj reprezentaciji stječe se dojam da postoji riječka pobuna protiv središnje zagrebačke vlasti. Naslovi su bili čak ‘Rijeka rekla odlučno ne Zagrebu’. Stari je to fenomen iz samog središta devedesetih, možda pučki najbolje shvatljiv kroz nogometnu utakmicu finala kupa s Dinamom na Kantridi 1994. godine, nabijenu nikad kasnije viđenom autonomaškom, ali suštinski nacionalnom snagom.
Rečene su pak i neke teze koliko Rijeka doprinosi državnom proračunu uz Zagreb, naglašeno je čvrsto drugo mjesto. Iznenađuje od kuda osvježenje tog pomalo katalonsko-barcelonskog diskursa. Inače, najveći poslodavci u Rijeci su KBC, Sveučilište i te potom splet ostalih javno-upravnih entiteta, dakle mahom proračunski subjekti.
Osobno, takve komparacije i čiji je veći relacije u malenoj i razvojno skromnoj Hrvatskoj već su čudne jer je EU kontekst nekakva relevantna mjera za stavljanje na neku ljestvicu.

Lokalna sjevernojadranska zajednica odlučila da je njen početak i osnova turizam, a njegova pak osnova nije radom stvorena dodana vrijednost nego lijep ambijent, sunce, more

No, pravi LNG čvorovi izviru kada se krene u nekakvu poluanalizu poruka protivnika. Na stranu klasične ekološke opaske koje treba najozbiljnije uzeti u obzir kada se stavlja baja ispred portuna, a kamoli kada je riječ o takvom projektu, upečatljivije su turističke. One idu praktički u pravcu da je lokalna sjevernojadranska zajednica odlučila da je njen početak i osnova turizam, a njegova pak osnova nije radom stvorena dodana vrijednost nego lijep ambijent, sunce, more. Lako je iščitati strahove da vlada strah hoće li se moći iznajmljivati sobe, prodavati teren strancima za vikendice i sl. Primjer Njivica koje imaju ozbiljan turistički posao je tu najočitiji. Tu negdje dolazimo do gadnih čvorova. Mala zajednica iznajmljivača, vezanih turističkih zanimanja ima vjerojatno opravdan strah da se turistički posao neće moći bazirati na uobičajenoj prostor/sunce/more ponudi. S druge strane, uz sve energetsko-geopoliticke teme koje povlači postojanje LNG-a (npr. oslonjenost na više izvora plina…) činjenica je da je pitanje dostupnosti i cijene energenata vezano i uz paradigme proizvodnje, postojanje tvornica i sl. u nekoj sredini.

Paradigma iznajmljivanja apartmana i pedalini u konfliktu sa ostalim razvojnim paradigmama

Upravo živimo trenutak STEM manije u kojoj tehnologija, inženjerija, računalstvo i sl. imaju ključno mjesto za budućnost. Govorimo tada i o robotici a oni nisu od papira već metala, čipova i sl. i sve to ne nastaje u pastoralnim oazama već nekakvim oblicima pogona, ne lijepih, ponekad ne ni ekoloških, te vrlo potrebitih za energentima. Stječe se dojam da je paradigma iznajmljivanja apartmana i pedalini u dosta opakom konfliktu sa…pa svim ostalim razvojnim paradigmama. To postaje posebno važno kada se uzme u obzir da nekretnine i sl. za po domaći shvaćen turistički posao ima doista jedna uska manjina, a u nekakvom drugim razvojnim procesima ipak sudjeluju svi koji trče i rade sa STEM i ostalim znanjima. Efekti domaćeg oblika turizma su sve češće centar Dubrovnika ili pak Opatija čijih stanovnika relativno brzo neće biti jer sve mete apartmanizacijski način života i slojevitost interesa ljudi. Ne žele svi biti onaj tip iznajmljivača s kragnom i cvikama za sunce iz TV bankarske reklame za kredit unapređenja turističkog smještaja.

Sve u svemu kompleksno. Možda je LNG u ovoj formi ogromna spačka i sranje, iskreno nemam pojma ni dovoljno znanja za punu procjenu i mega je sranje ako je to nešto poput koksare (i to je izrečeno), ali više je zabrinjavajuća ta duga tendencija zatiranja proizvodnosti u svakodnevnom ambijentu odnosno iluzija da se sav taj STEM odvija u nekakvim super izoliranim, sterilnim i lijepom mjestima. Sve to u tjednu kada se čini da je najveći europski proizvođač svega metalnog i proizvodnog, Njemačka, donio odluku o dizelašima koja se interpretira kao prag početka novog hiperproizvodnog ciklusa nove vrste automobila. I sve to nakon što su prvo kroz opaku marketinšku kampanju u arapskim zemljama dofurali bataljun radne snage. Netko valjda ima strategiju, netko djedovinu. Stvarno zajebano.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumne

More in Kolumne

Venecuelanac za RD o krizi u svojoj zemlji – “Imam poruku za sve Hrvate!”

spMarch 19, 2019

Denis Kuljiš: Pervana za predsjednika!

spFebruary 28, 2019

Vi to ozbiljno? Zašto nacionalna država u Rijeci/Fiume nije bila jedina opcija nakon pada Austrougarskog imperija?

spFebruary 18, 2019

Za vrijeđanje mrtvog predsjednika 15 dana zatvora, za vrijeđanje živih Riječana niti prijava!

February 13, 2019

Mario Nakić: Trst je naš!

spFebruary 12, 2019

Denis Kuljiš: Hrvatska i Rijeka ponovno s Mađarima?

spJanuary 20, 2019

Riječki kafe: Od Loleka i Boleka, do Ekonomskog tigra Nove Europe

spJanuary 16, 2019

Denis Kuljiš: U 2.krug predsjedničkih izbora idu Kolinda i Kolakušić!

spJanuary 15, 2019

Denis Kuljiš: Upravljaju li Hrvatskom amateri?

spJanuary 5, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.