Home Vijesti Peranić : Ne ugrožavaju EPK 2020 oni koji propituju nego oni koji...

Peranić : Ne ugrožavaju EPK 2020 oni koji propituju nego oni koji krivo rade!

1444
0
foto: rijeka.hr
foto: rijeka.hr

Točka dnevnog reda Gradskog vijeća Izvještaj o poslovanju tvrtke TD Rijeka 2020, koja je osnovana nakon dobivanja titule prijestolnice kulture, izazvala je velik interes već i prije nego je došla na Dnevni red. U središte javnosti došla je informacija prema kojoj su zaposleniku Rijeke 2020. Vuku Ćosiću, osim plaće, isplaćivana i dodatna sredstva u obliku angažmana njegove tvrtke Case Sensitive. Nakon toga je obznanjena i informacija da je Ćosić raskinuo suradnju s tvrtkom i da sada djeluje samo kao vanjski suradnik.

Već je na aktualnom satu pitanje na tu temu postavio Vojko Braut (SDP) kazavši kako se u medijima vodi rasprava o kadrovskoj politici tvrtke Rijeka 2020. Zamolio je gradonačelnika da objasniti po kojem se ključu biraju kadrovi, kako se projekt EPK financira, provodi li se s prihvaćenim planom i da li netko nadzire provedbu tog projekta.

Gradonačelnik Obersnel je odgovorio kako političku scenu Hrvatske u zadnje vrijeme zahvaća „trampizam“ i baratanje alternativnim činjenicama, pa se tako zadnjih 15-dana zabavljamo lažima koje pojedinci iznose vezano uz tvrtku Rijeka 2020 i projekt EPK 2020. Podsjetio je da se radi o međunarodnom projektu vrijednom 50 milijuna eura kojeg je procijenio i odabrao neovisni europski panel stručnjaka s područja kulture. Ljudi koji su radili na pripremi kandidature danas su angažirani u tvrtki 2020 ili surađuju kao vanjski suradnici. Htjeli smo angažirati i druge stručnjake, no njihovi su zahtjevi bili previsoki, pa su oni angažman našli u Novom Sadu i Temišvaru, također prijestolnicama kulture Podsjetio je kako je Rijeka u pripremu kandidature utrošila tri puta manje sredstava od dubrovačke kandidature. Zabavljamo se s pričama o plaćama i honorarima. Apsolutna je laž da postoji problem i da se program provodi amaterski, diletantski ili nekako drugačije. Uostalom Europski panel koji je Rijeku odabrao ima obvezu nadziranja projekta i za sve što je do sada učinjeno dao je pozitivno mišljenje. Do sada je osigurano 20 milijuna eura iz europskih fondova za infrastrukturne projekte što Rijeku stavlja u sam vrh Hrvatske. Nitko ne spominje one manje projekte od nekoliko desetaka ili stotina tisuća eura koji su također realizirani. Formirali smo tvrtku kojom upravlja Upravno vijeće i druga tijela, odnosno Nadzorni odbor i Skupština. Zadaća Skupštine jest da bira Upravu, a obveza Uprave je da zapošljava kadrove i vodi kadrovsku politiku, u skladu s usvojenim planom. Dakle to je isključiva nadležnost direktora, odnosno uprave. Projekt EPK 2020. treba političku potporu i dobio ju je od strane Gradskog vijeća. Korištenje ovog projekta za politička prepucavanja je najveća opasnost za projekt. Radite to i dalje kazao je gradonačelnik, ali vam ja to sukladno svojim pravima, neću dozvoliti. Promislite koliko vašim činjenjem, u fazi kada se pregovara o sponzorskim ugovorima od pola do milijun eura, nanosite štete ovom projektu. Previše smo uložili do sada da bismo dopustili poigravanje s projektom.

Peranić: Emina Višnić za vođenje projekta dobiva 40.000 kn/mjesečno!

Bilo je jasno da aludira na vijećnika Mosta Zvonimira Peranića koji mu je odgovorio kada je on došao na red za pitanje postavivši pitanje niza nepravilnosti u poslovanju i opravdanosti primanja direktorice u iznosu od 40.000 kuna brutto od čega 9.000 kuna mjesečno otpada na troškove stanovanja.

Izvješće o poslovanju trgovačkog društva RIJEKA 2020 d.o.o. za 2016. godinu podnijela je direktorica Emina Višnić. To društvo je prošle godine radilo samo dva mjeseca, dok je sve poslove do tada obavljao Odjel gradske uprave za kulturu. U raspravi je Zvonimir Peranić (MOST) kazao kako su postojale tri varijacije izvještaja, jedno na mrežnim stranicama društva, drugo u Odjelu i treće koje su dobili vijećnici. Kazao je da iz brojnih razloga Odbor za kulturu, kojem on predsjedava, nije prihvatio Izvješće. Peranić je spomenuo je još dvije uplate za Vuka Ćosića, odnosno njegovu tvrtku Case Sensitive, iz 2016. godine, u visini od 15.000 odnosno 30.000 kuna, s čime su se iznosi približili cifri od pola milijuna kuna, zapitavši koji su učinci njegova rada. Smatra da je cilj transparentnost te da je moguće da Rijeka ostane bez EPK i ako do toga dođe, to će biti ne zbog onih koji su postavljali pitanja, već zato što nisu dobili odgovore. Nismo od toga radili cirkus, a mogli smo.
Petra Mandić (Most) prigovorila je i zbog zapošljavanja na ugovor o djelu krajem 2016. godine za poslove za koje se, prema njihovim tvrdnjama, moralo sklapati ugovor o radu. Dodali su da zbog toga tvrtki prijeti kazna od 100.000 kuna.

Emina Višnić je kazala kako pitanja Zvonimira Peranića i njeni odgovori ne mogu ugroziti titulu. Što se tiče tvrtke Case sensitive o kojoj govori Peranić, ona je imala dvije usluge prošle godine i te dvije usluge su izvršene, a učincima tih usluga koriste se i danas.

Obersnel je vijećniku Peraniću kazao da ako aludira na njegov govor s aktualnog sata, Rijeka ne može izgubiti titulu, ali joj može naškoditi amaterizam, neprofesionalizam i diletantizam. Ne osporava nikome to pravo, ali stvaranje nepostojećih afera i rasprava o tome da li Vuk Ćosić radi u tvrtki ili je konzultant, je irelevantno. Inzistiranje na takvim glupostima ne olakšava nam poziciju u trenutku kada se pregovara sa tvrtkama koje su spremne ući u sponzorstvo projekta s iznosima i do milijun eura.

Višnić pogrešno interpretirala treći Newtonov zakon

U raspravi nije odgovoreno na niz nepravilnosti koje je naveo Peranić a tiču se ugovora bez datuma, ugovora s datumom koji je ranije od datuma sastavljanja , duplih ugovora na ime iste osobe sa istim opisom djela ali različitim datumima i iznosima.

U daljoj raspravi je Višnić rekla da ona na oštre napade odgovara oštro po zakonu akcije i reakcije spomenuvši i fiziku na što joj je fizičar Peranić odgovorio kako je pogrešno interpretirala treći Newtonov zakon!

Nezavisni vijećnik Marinko Koljanin zamjerio je direktorici neprimjerene istupe i reakcije po medijima bi zbog toga netko Rijeku mogao proglasiti za grad nekulture. Danko Švorinić (Lista za Rijeku) poručio joj je kako je za razliku od vijećnika Peranića koji je izabran, ona postavljena na mjesto na kojem se nalazi.
–  Ako vam je neugodno na poziciji na kojoj se vaš rad javno propituje, zaposlite se u privatnom sektoru, savjetovao joj je.

Nakon rasprave, Izvještaj tvrtke nije dobio zeleno svijetlo vijećnika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here