Home Mozaik Performans Kreše Mustaća: S(I)JEDIM ZA HRVATSKU

Performans Kreše Mustaća: S(I)JEDIM ZA HRVATSKU

181
4

K.U.N.S. poziva na početak i sam performans riječkog umjetnika i performera Kreše Mustaća ; „S(I)JEDIM ZA HRVATSKU“ koji će se održati u Klubu umjetnika na Sušaku (K.U.N.S.), Franje Račkoga 24 a, od četvrtka, 28.listopada, 2010., 17 sati, te će trajati do četvrtka 04.studenog, 2010.godine. Za vrijeme izvođenja performansa, svaki dan, u vrijeme rada kluba K.U.N.S, (od 17,00 sati do 24,00 sata,) građani Rijeke i drugi, moći će sjediti sa umjetnikom i s njime razgovarati.

Krešo Mustać je hrvatskoj javnosti naročito poznat po nekoliko svojih umjetničkih akcija, performansa; „Kavez slobode“(1988), „Nova Godina na Korzu“(1987./88.) ,“Trčanje kroz vrijeme“(2002.), „Pušenje“,(2006.) kao što je poznat i po kaznenoj prijavi u „slučaju zastava“ kad je i izjavio; „ako je rezanje hrvatske zastave umjetnički čin, onda je i kaznena prijava umjetnički čin“.

„Ovim performansom želim ukazati na bezizlaznu situaciju u kojoj se nalazi hrvatsko društvo, te poručiti hrvatskoj javnosti da je krajnje vrijeme za promjene koje se mogu ostvariti samo ako svaki pojedinac, građanin Republike Hrvatske shvati da mora aktivno sudjelovati u istima.

Depresija koja je obuzela cjelokupno hrvatsko društvo naročito obične građane Republike Hrvatske namjerno je proizvedena od strane onih koji su sustavno opljačkali i uništili sve što je vrijedno u našoj domovini, te im kao umjetnik svojim činom poručujem da odu milom, a ako ne, pozivam građane na građanski neposluh i svaki oblik otpora u okvirima zakona demokratskog društva kako bi se isti odstranili.

Pri tome mislim na onaj veliki dio hrvatskih političara i crvenih i crnih , koji su ogrezli u kriminalu i korupciji, te su nas i doveli u ovu bezizlaznu situaciju.

Također želim ukazati na trendove u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti i kulturi koja također oponašajući svoje „mecene“ iz političko- kriminalnog miljea stvara privid idealnog stanja ili lažnog bunta,(„slučaj zastava“) „igrajući“ na taj način za neku od političkih opcija svojih „komesara“.

Dok u slobodnim demokratskim društvima svojim djelovanjem umjetnici stvaraju nove kulturne platforme za 21.stoljeće, te ih svjetska javnost slavi i poštuje, ( npr.izložba Marine Abramović, M.O.M.A.,2010. „The Artist Is Present“) ja već drugi puta u svom životu „sjedim“svjestan samo loših posljedica kojih će po mene ovaj performans vjerojatno imati. (Prvi ovakav performans je izveden u noći 31.12.1987.na riječkom Korzu kao moj bunt protiv represivnog političkog aparata u Rijeci i tadašnjoj državi.)

Još jednom pozivam sve građane, a naročito kulturne radnike, umjetnike i medije da pokušamo spasiti Hrvatsku.“ Krešo Mustać.

Previous articleHrvatski kup: Pomorac – Zagreb 0:1
Next articleEuropska komisija ne priznaje jamstvo Grada Rijeke

4 COMMENTS

 1. ako ovo čita onaj kod kojega je dotični mustač na stanu nek ga najuri ako boga zna jer je meni i mojima ostao dužan 18 000 kuna struje plus godinu dana podstanarskog najma
  ima možda trenutno nešto love što je uštedio ne plaćajući stan kod mene ali kad se to istopi prestat će plaććati prije ili kasnije jer je neradnik i manipulator
  puštali smo ga iz samilosti jer se vadio na to da je jadan i nikakav
  za struju smo saznali kasnije da je plaćao mjesečno pedesetak kuna a nije puštao inkasatore da očitaju
  ali to sa strujom nije slučajno, to je promišljen čin manipulatora lopova i neradnika!!!!

  davor dundara, performer i multimedijalni umjetnik

  ja mislim da ovaj post sada odgovara standardima ove stranice i nema razloga da se pobriše
  hvala na razumjevanju

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here