Home Vijesti Pero Lučin: Zabluda je da ne treba nositi maske ako ste zdravi!

Pero Lučin: Zabluda je da ne treba nositi maske ako ste zdravi!

2964
0

U javnosti se ovih dana vodi polemika o korištenju zaštitnih maski u javnosti. Kao što je poznato, uputa Kriznog stožera je da se maske nose u slučajevima ukoliko imate simptome bolesti respiratornog sustava kako ne biste zarazili druge. Prema istim tumačenjima zaštitne maske ne štite vas ukoliko ste u kontaktu sa zarađenim.

O ovoj temi je na facebooku svoje mišljenje iznio i jedan od vodećih hrvatskih imunologa Pero Lučin koji se ne slaže s takvim preporukama:

Mislim da je velika graška svih koji tvrde da maske ne treba nositi i da je to jako pogrešna poruka. Uostalom, valjalo bi poslušat nekoga tko ima daleko najviše iskustva.
Osim toga tvrdnja da maske ne treba nositi je jako nelogična – glavni problem ovoga virusa je što se uvelike širi asimptomatski, a to znači da mnogi ne znaju da su zaraženi. Dakle, krivo je ako se tvrdi da masku trebaju nositi samo kad imamo respiratorne simptome. Svi trebaju nositi maske!
Uostalom, nitko ne zna koliko maska štiti, odnosno ne štiti. Virus ne putuje zrakom već kapljicama koje su znatno veće od virusa. Neka maska štiti i 10% – puno je. A mišljenja sam da štiti daleko više od 10 posto. Uostalom, to nam kaže i direktor Kineskog centra. Slažem se, proizvodnja maski bi trebala biti jedan od najvažnijih strateških prioriteta. Mislim da nije dobro jednostavno konstatirati – Maski nema. Treba ih početi proizvoditi. To baš i nije neka sofisicirana tehnologija da je ne možemo relativno brzo svladati.

Trebali bismo naučiti i lekciju koju nam je dala priroda. 98% svih infekcija sprječavaju mehanizmi prirođene imunosti (fizičke i kemijske barijere – to učimo studente) a svega 2% sofisticirani mehanizmi temeljeni na naprednom prepoznavanju, receptorima i sistemskoj imunosti. Mislim da maska, izbjegavanje socijalnih kontakata i promjene ponašanja rješavaju 98%, zaključio je Lučin

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here