Home Najnovije Pešić Bukovac broji sitno?

Pešić Bukovac broji sitno?

1629
5

Točka na kojoj će se odlučivati o razrješenju predsjednice Gradskog vijeća krajem svibnja će se napokon naći na vijećničkim klupama. Inicijativu je formalno pokrenulo 8 vijećnika HDZ-a što je jedan potpis više od onoliko koliko ih je po Poslovniku potrebno da točka mora biti uvrštena na dnevni red iduće sjednice. Novog predsjednika Gradskog vijeća prema ovom prijedlogu bi opet predložila koalicija Tvoja Rijeka, sukladno izbornim rezultatima.

Naravno, da bi aktualna predsjednica Dorotea Pešić Bukovac zaista bila i smijenjena, za inicijativu ruke mora podići barem 18 od ukupno 35 vijećnika. HDZ-ovi vijećnici predsjednicu Gradskog vijeća optužuju za kontinuirano kršenje statuta i poslovnika i gušenje demokracije unutar vijeća. Nije tajna ni da ostatak opozicije, Lista za Rijeku i PGS, nije zadovoljan vođenjem sjednica i marginalizacijom vijeća koje je kroz mandat i pol aktualne predsjednice postalo demokratska ikebana bez ikakvog utjecaja na donošenje odluka. Ukoliko opozicija na ovoj točki bude jednoglasna, za smjenu nedostaju još 4 glasa, no, to ne znači da u vladajućoj koaliciji mirno spavaju.

Impresivna količina gafova predsjednice Gradskog vijeća isfrustrirala je i neke SDP-ovce koji bi se vrlo rado riješili nepotrebnog utega da nije političke konkurencije koja bi to predstavila kao svoju pobjedu. U ovom trenutku SDP-ova koalicija je u defanzivi jer aktualna predsjednica trenutno raspolaže podrškom od tek 15 vijećnika koji su uglavnom grupirani oko SDP-a i IDS-a.


Dorotea Pešić Bukovac

Upravo je to i glavni razlog što se Pešić Bukovac opasno trese stolica. Naime, ostatak vladajuće koalicije je nezadovoljan činjenicom prema kojoj se IDS nametnuo u glavnog SDP-ovog partnera iako nema nikakav izborni legitimitet ili tek 20-tak članova u Gradu Rijeci. Primjerice, u HNS-u i HSU-u procjenjuju kako u Rijeci zajedno imaju barem 15 puta jači birački potencijal od IDS-a, a u SDP-u ih svejedno drže na kratkom lancu u odnosu na privilegiranu istarsku stranku bez biračke baze u gradu. S jedne strane, SDP na taj način kontrolira i spriječava potencijalni rast HNS-a HSU-a na uštrb vlastitog biračkog tijela, a s druge strane se radi o političkoj trgovini jer IDS na isti način uzvraća SDP-u u Istri. I u lokalnom HNS-u i HSU-u su svjesni da im ova inicijativa otvara mogućnost da umjesto satelita postanu samostalan faktor i ojačaju utjecaj. Ukoliko međutim pokleknu pod pritiscima, teško će izbjeći trajnu marginalizaciju, kvalifikaciju političkog kukavičluka i pitanja čije uopće interese zastupaju u gradskoj vijećnici. (rd)

5 COMMENTS

  1. Ha, ha, HNS i HSU su 15 puta jači od IDS-a !?
    Koliko se sjećam, prije lokalnih izbora SDP je u svim anketama bez kobasice stranaka sam imao 47,5% glasova, a s kobasicom ukupno oko 48%. Toliko su i dobili.
    Stvarno su profitirali s koalicijom, a ovi se nadmeću tko je jači.
    Hm, stvarno su jaki, ali na jeziku.

  2. a da voyager? a objasni onda zašto je sdp uzeo hns u koaliciju? iz humanitarnih razloga ili zato što su im koristili hns-ovi
    glasovi?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here