Home Vijesti PGS: Glas za regionalce nije bačen glas

PGS: Glas za regionalce nije bačen glas

1802
0

pressica fotkaNa današnjoj konferenciji za medije Primorsko-goranskog saveza sudjelovali su: predsjednica PGS-a Rijeka Tea Mičić Badurina, politički tajnik PGS-a Franjo Burotac i član predsjedništva PGS-a Rijeka Ivica Linar.
Tea Mičić Badurina kazala je kako će, srećom, kampanja biti kratka jer sve ono što smo dosad mogli čuti od SDP-a i HDZ-a na građane djeluje izrazito demotivirajuće. Njihovi čelnici već u pretkampanji svojim igrokazima vrijeđaju birače kao da namjerno žele postići što manju izlaznost na izbore. Kako drugačije protumačiti jeftina politička prepucavanja, toliko nisku razinu komunikacije i nedostatak relevantnih tema u ovo predizborno vrijeme?! Trenutno je glavna tema u Hrvatskoj je li HDZ-ov program nastao u Prnjavoru ili Munchenu.
S jedne strane Tomislav Karamarko nije u stanju nabrojati pet glavnih točaka izbornog programa HDZ-a, prodaje tešku demagogiju rasipajući se eurima za novorođenčad kao instrumentom populacijske politike, a predsjednica države potiče izbjegličku paranoju i sramoti nas dok neprimjereno i nediplomatski napada Angelu Merkel optužujući je da je ona krivac izbjegličke krize.
S druge strane, Milanovićev potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Branko Grčić pokazuje da ne zna izračunati koliko je dva posto od prihoda PDV-a, a Milanović se pak ruganjem osobno obračunava s Karamarkom, radi na suzbijanju cajki, bavi se svime samo ne pokušajem da nam objasni kojim će mjerama potaknuti razvoj.
Dokaz da se Vlada nije bavila istinskim problemima i ključnim reformama u državi – poput uvođenja reda u pravosuđe, jest puštanje simbola korupcije i privatizacijskog kriminala Ive Sanadera na slobodu. Ta sramotna presuda je ogroman šamar pravdi i poštenom pravosuđu.
Ipak, toga se nitko ne dotiče već, obojica, kao da smo u devedesetima, izvlače svevremenskog asa iz rukava – Tuđmana i domoljublje.

Ako u 2015. godini lideri dviju najvećih stranaka vjeruju da je, umjesto profiliranja moderne građanske opcije usmjerene antikorupiciju, razvoj, obrazovanje, bitnije mjeriti i dokazivati koji od njih je veći domoljub, dok istovremeno studije pokazuju poražavajuću sliku političke pismenosti naših srednjoškolaca, niska izlaznost na izbore i stvaranje još konzervativnijeg društva je neminovno. Prodavanje domoljublja, podilaženje desnici i jefitni kompromisi ukazuju na nedostatak konkretnog gospodarskog programa i spremnosti na reforme koje su nam nužne.
Decentralizacija, pravedni i efikasni zakoni, mjere zapošljavanja, civiliziran obrazovni sustav, dubinska reforma javne uprave – to bi trebala biti glavna pitanja ove izborne kampanje.

Franjo Butorac naglasio je kako međusobna prepucavanja ljevice i desnice ne ulijevaju povjerenje u sposobnost rješavanja problema i izlaska i ekonomske krize. PGSi IDS inzistiraju na regionalizaciji i decentralizaciji već 25 godina i ne mislimo od toga odstupiti jer smatramo da je to jedini put prema gospodarskom razvoju. Trenutna vlast za naš kraj nije napravila apsolutno ništa. Zato želimo napomenuti da glas za IDS i PGS nije bačen glas, jer naša koalicija sigurno ulazi u Hrvatski sabor, samo je pitanje koliko ćemo saborskih mandata osvojiti. U svakom slučaju bit ćemo ozbiljan korektiv vlasti i baviti se pitanjima od ključnog državnog interesa.

Previous articleSpasioci dva dana tragaju za jedriličarem koji je nestao na Kvarneru
Next article3u1 ubrzani tečaj njemačkog jezika

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here