Home Vijesti Pirova pobjeda HDZ-a nad „verbalnim deliktom“

Pirova pobjeda HDZ-a nad „verbalnim deliktom“

1476
0

jučerašnji dan ući će anale političke povijesti Hrvata zbog nevjerojatne autokratske odluke „većine“ Saborskih zastupnika koji su odlučili skinuti imunitet kolegi Željku Jovanoviću. I dok se cijela Hrvatska zgraža nad ovom odlukom, možda dio HDZ zadovoljno trlja ruke zbog obavljenog posla i Pirove pobjede.

„Zločinačka organizacija“ termin je koji je zastupnik Jovanović upotrijebio kako bi opisao stanje i situaciju koja trenutno pogađa vladajuću stranku ali i izravno cijelu Hrvatsku i ovaj narod jer se vladajuća stranka nije mogla obračunati s korupcijom unutar svojih redova.

Pa ako krenemo iz početka možemo krenuti od „komunizma“ i osvrnuti se na ovotjednu izjavu Tomislava Karamarka koji je rekao: „korupcije ima i u drugim zemljama, a u korupciji ima i dosta recidiva iz komunističkog sustava. Niste ni liječniku mogli otići bez plave kuverte, sjećate se sami kako je to bilo, a i škole su se završavale uz pomoć plavih kuverti.”

O komunizmu ne znam puno, prekratko sam živjela u tome sustavu, no korupcija nema veze s ideologijom i političkim sustavima ima veze s mentalitetom, savješću i odgojem tako da osim pucnjem u prazno ne znam kako protumačiti izjavu čelnog čovjeka MUP-a koji je svjestan kako funkcionira liječnički ili obrazovni sustav a o tome govori onako ovlaš kao o normalnoj pojavi.

Nadalje, bježimo od mentaliteta „balkanca“ jer povlači sa sobom negativne konotacije i žarko se želimo poeuropeizirati ne bi li postali velika gospoda, a ispast ćemo malograđani koji će svoje balkanske komplekse rješavati unutar Europske unije. Ne pada jabuka daleko od stabla, a to pokazuje i današnje psihotično stanje u kojemu se obračunavamo s korupcijom jer ako je tvrdnja o recidivu točna tada se ta pojava trebala sasjeći u početku a nitko nije imao hrabrosti riješiti se svih utega iz prošlosti nego se poticao naučeni obrazac ponašanja.

Tako su se Zoran Milanović i Željko Jovanović, ovoga tjedna, na skupu u Zadru pohvalili kako je upravo SDP započeo borbu protiv korupcije pa pomislih eto još jedno natjecanje za prvo mjesto samo što ova pobjeda ima gorak okus. Koje korupcije, kada i kako…???

Na žalost niste! Ako se vratimo malo u prošlost sjetit ćemo se skupine od dvadesetak zagrebačkih kriminalaca što su uhapšeni potkraj studenoga 1999. godine – HDZ-ova farsa za kraj prvog čina. Onoga trena kada su postali svjesni da je Tuđman na samrti pokušali su se, tobože, obračunati s kriminalom i na „prevaru“ dobiti izbore no glas naroda tada, samo tada, bio je jači.

Osim što su traljavo obavili privođenje i istragu, pa koalicijskoj vlasti nisu ostavili mogućnost da se obračuna s ovom skupinom ljudi, HDZ se može pohvaliti kako su prvi započeli borbu proti korupcije…. no povijest se ponovila i drago mi je da niti jedan povjesničar neće moći napisati kako je Republiku Hrvatsku opljačkao Beograd, Budimpešta, Beč pa čak niti Bruxelles nego su pohlepni Hrvati opljačkali sami sebe odnosno pljačkaju vlastiti narod. Ima li „recidiva iz komunizma“ ima HDZ-ova vladajuća garnitura koja je žarila i palila u komunizmu pa se preobratila na katoličanstvo i pod krinkom domoljublja provodi zločin nad vlastitim narodom.

Ono protiv čega se SDP trebao boriti, bilo je pretvorba, privatizacija i ratno profiterstvo. Nisu se bavili time jer su se bavili sami sobom. Bavili su se trgovinom foteljama, međusobnim i dokazivanjem domoljublja jer je Račan nosio krimen komuniste i okorjelog socijaldemokrate koji je napustio Hrvatski Sabor kada se glasalo o samostalnosti.

Ono što si Račan nije mogao dozvoliti je da ga se optuži kako je stupove hrvatske demokracije optužio za pretvorbu i privatizaciju u kojoj je uništeno cijelo Hrvatsko gospodarstvo, nije si mogao dozvoliti da nekoga od stupova obrane Domovine optuži za ratno profiterstvo ili pak da istraži mito o korupciju unutar obrazovnoga sustava koji je generirao fakultetski obrazovane ljude doslovno preko noći. SDP je samo potrošio povijesnu priliku da ovu državu dovede u red!

Je li HDZ „zločinačka organizacija“? – zasigurno nije, ali ovo čemu svjedočimo više sliči na snimanje holivudskog filma nego na ozbiljnu političku stranku koja vlada jednom državom koja se sprema ući u Europsku obitelj.

Upravo su ti ljudi, recidivi iz komunizma, Hrvatsku doveli u psihotično stanje negiranjem situacije u kojemu se našla vladajuća stranka samo godinu dana nakon nametnute nam Vlade. Naime, onoga trena kada se krenule afere HDZ-ovci su se razbježali kao rakova djeca i počeli se međusobno gristi poput štakora svjesni toga u što su se uvalili ali nedovoljno hrabri za moralni čin ostavke.

Već se dvije godine borimo sa svakodnevnim otvaranjima istraga, manipulacijama, malverzacijama, curenjima informacija, a krajnja adresa oko koje se sve vrti je HDZ. No, vrh stranke ništa ne zna, o svemu su saznali iz medija i od novinara a bili su pod stresom i pritiskom zbog Sanaderovog ponižavanja.

Neznanje vas ne opravdava jer ako niste znali voditi vlastitu stranku i sačuvati ju od kriminala te joj sačuvati dostojanstvo kako ćete voditi državu….Usklađivali smo Zakone i propise europskim standardima i normama, ali ne možemo uskladiti vlastitu pamet i mentalitet stoga je donekle i razumljiva Jovanovićeva reakcija zbog koje je kažnjen za „verbalni delik“.

Iako je Ustavom, članak 38., zajamčena sloboda mišljenja i izražavanja misli odnosno stoji kako sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja HDZ se postavio iznad Ustava koji najviši pravno-politički zakon i najviši konstitutivni dokument. Ovo je samo i isključivo odlika apsolutizma, a „država to sam je“ izreka je koja slikovito opisuje ovu situaciju. Kakav ishod HDZ nakon svega očekuje, to samo oni znaju ali u ovoj „pobjedi“ doista je plaćena prevelika cijena a pobjedniku je nanesena veća šteta nego poraženom. (gordana lesinger)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here