Biznis

Plan restruktuiranja Bruxellesu nije održiv, Uljanik pred stečajem!

Plan restruktuiranja Bruxellesu nije održiv, Uljanik pred stečajem!

Program restrukturiranja koji je Vlada neformalno uputila u Bruxelles prije dva mjeseca morat će na doradu, jer nije uvjerio Europsku komisiju u održivost takvog projekta.

Povjerenica EK Margrethe Vestager u Vladi je o Uljaniku razgovarala s premijerom Andrejem Plenkovićem, ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Darkom Horvatom i ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac.

‘Ono što smo uspjeli dobiti kao jasni stav, predmet je doista kompliciran i zahtijevat će dodatni angažman i dodatno vrijeme da bi ga se uobličilo u onaj modalitet koji će Europskoj komisiji biti prihvatljiv, a nakon kojeg ćemo dobiti jasni stav da predmetni dokumenat ne krši postulate tržišnog natjecanja ni na prostoru Hrvatske niti u kontekstu EU’, rekao je nakon sastanka ministar Horvat.

Povjerenica Margrethe Vestager nakon sastanka o Uljaniku je kazala da EK želi ‘vidjeti plan restrukturiranja koji će kompaniji omogućiti održivost poslovanja. Brodogradnja u toj regiji postoji od polovine 19. stoljeća i dio je kulture i obiteljske baštine i zbog toga treba biti oprezan u svim fazama ovoj projekta”, naglasila je Margrethe Vestager’.

Izjave ministra gospodarstva na temu Uljanika govore kako će strateški partner, a za sada je to tvrtka Kermas Energy Danka Končara, morati financijski ‘podebljati’ ponudu ako želi preuzeti Uljanik. U Vladi se još nadaju da će uspjeti pronaći nekog novog investitora iz Kine ili Njemačke, a jedna od opcija je i predstečajna nagodba. Dapače, ministar Horvat je u četvrtak rekao i kako bi u slučaju da se uđe u listopad bez riješenog programa restrukturiranja, Vlada pronašla model u kojem se mogu isplatiti tri minimalne plaće radnicima Uljanik Grupe. Tri minimalne plaće se, pak, mogu isplaćivati samo u slučaju stečaja ili blokade poduzeća, a budući da bi Uljanik teško mogao poslovati tri mjeseca pod blokadom računa, čini se da u Vladi ozbiljno računaju i sa stečajem kompanije, kako bi se tako provelo restrukturiranje.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Biznis

More in Biznis

Lošinjskom hotelu Aurora gosti dodijelili vrijedno priznanje

spFebruary 14, 2019

Amerikanci spašavaju LNG terminal na Krku? Washington od Mađarske traži uvoz LNG-a s Krka!

spFebruary 9, 2019

Debeljak: Posla će biti i za Uljanik i za 3. Maj, trebat ćemo još radnika

spFebruary 9, 2019

Ove godine u Rijeku stiže rekordan broj kruzera!

spFebruary 8, 2019

Odgođen stečaj 3.maja: Strateški partner spreman platiti 107 milijuna kuna za deblokadu računa?

spFebruary 6, 2019

Trgovački sud odlučuje o stečaju 3. maja

spFebruary 6, 2019

Pojeftinio benzin

spFebruary 5, 2019

Čačić: Jamstvima za brodogradilišta kupovala se podrška IDS-a

spFebruary 2, 2019

Riječki SDP-ovac postao stečajni upravitelj Uljanika!

spJanuary 29, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.