Home Biznis Plavo i zeleno – kako do održivog nautičkog turizma?

Plavo i zeleno – kako do održivog nautičkog turizma?

178
0
KONFERENCIJA GLASA ISTRE, NAUTIKA-TURIZAM S PET ZVJEZDICA, ROVINJ, 18.10.2022. SNIMIO MILIVOJ MIJOSEK/GLAS ISTRE

U Rovinju, 18. listopada 2022.–U Rovinju je održana konferencija na kojoj su čelni ljudi istarskog turizma govorili o ulozi nautike u promociji i pozicioniranju destinacije naturističkom tržištu te važnost i održivog razvoja turizma. Konferenciju su uvodnim govorima otvorili predsjednik Uprave Glasa Istre Ivica Božan, gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga te član Uprave ACI-ja za investicije, marketing i maloprodaju Josip Ostrogović. Moderatorica konferencije bila je poznato televizijsko lice Tončica Čeljuska.

Gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga, s iznimnim je ponosom naglasio da je Rovinj ove godine po drugi put šampion hrvatskog turizma, a Josip Ostrogović čestitao je Gradu Rovinju i rovinjskom Grand hotelu Park na osvojenim nagradama u sklopu ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma. Nagradama je zasigurno pridonijelai ACI marina Rovinj, najsjajnija zvijezda ACI-jeva lanca od 22 marine. Bogatim sadržajima i razinom usluge na razini prestižnih pet sidara čime se može pohvaliti tek nekoliko hrvatskih marina, ona u grad dovodi goste visoke platežne moći. S druge strane, zbog kvalitetnih sadržaja u samoj destinaciji tj. gradu Rovinju nautički gosti biraj u baš Rovinj. Nautički turizam i destinacija moraju biti u koheziji. Rovinj je primjer u kojem se upravo to doista dogodilo.
U prvom panelu konferencije nazvanom “Plavo i zeleno” sudjelovali su članu prave ACI-ja za financije, korporativno pravo i ljudske resurse dr. sc. Ivan Herak, ravnatelj Lučke uprave Rovinj Donald Schiozzi, predsjednik Uprave tvrtke Rudan iz Žminja Danijel Benčići osnivač tvrtke Olympic Sails Klaudio Demartis iz Italije. Sudionici su se složili kako nam svima u fokusu svakako primarno mora ostati briga o moru i okolišu. Zelena komponenta u poslovanju svake tvrtke danas je nužnosti bez nje nema napretka. G. Herak istaknuo je da je Republika Hrvatska prepoznala prilike i važnost čiste energije, te je natrag u politika EU započela s poduzimanjem aktivnih mjera u svrhu provedbe politika zelene tranzicije. U ožujku 2022. godine Hrvatski sabor donio je Strategiju za vodik do 2050. godine, koja određuje okvirne mogućnosti razvoja proizvodnje, pohrane, transporta i općenito uporabe vodika s ciljemsmanjenja CO2 emisija, kaoimogućnostiuključivanjagospodarstva u sektorproizvodnjeopreme, čime bi se osiguralatehnološkaprilagodbaisudjelovanjenaeuropskomisvjetskomtržištuvodikovihtehnologija, što je prepoznao i ACI, koji je postao predvodnik zelene tranzicije. Hrvatska je, s Republikom Slovenijom i autonomnom talijanskom regijom Friuli, Venezia Giulia uključena u projekt „Dolina vodika Sjeverni Jadran“ koji za cilj ima povezivanje projekata doline, s potencijalnim partnerima u državama članicama doline. Član tog konzorcija postao je nedavno i ACI. S obzirom na intenciju što brže prilagodbe odnosno tranzicije na zelenu energiju, na razini Europske unije u narednom razdoblju biti će otvoreno niz natječaja, iz kojih se mogu povući sredstva upravo u svrhu opisane uporabe vodika. Za prvi takav natječaj Nadzorni je odbor ACI- jadao Upravi ACI-ja suglasnost za sudjelovanje u projektu Koridor mobilnosti sa nultom emisijom – Sjeverni Jadran. Temeljem navedene suglasnosti ACI d.d. je podnio prijavu na natječaj „Dolina vodika Sjeverni Jadran“, tj. „North Adriatic Hydrogen Valley“ (Horizon Europe Programme-Clean Hydrogen Joint Undertaking“, Hydrogen Valleys (smart-scale).
Drugi panel naziva „Na morui s njim“ u konstruktivnoj raspravi o održivom turizmu ugostio je gradonačelnika Pule Filipa Zoričića, gradonačelnika Umaga Vilija Bassanesea, kapetana i vlasnika Simmor agencije Andriju Šimića, direktora Turističke zajednice Istarskežupanije Denisa Ivoševića, vlasnika agencije I.D. Riva Tours Selimira Ognjenovića i ravnatelja Instituta za turizam Republike Hrvatske Damira Krešića. Filip Zoričić istaknuo je kako nam, osim održivog turizma, cilj treba biti i veća kvaliteta ponude s čime su se i o stali sudionici složili.

Previous articleVIDEO Davor Štimac u Kachusi: Šober nema više što dati kazalištu, a ja nemam interes biti ravnatelj Doma zdravlja PGŽ!
Next article‘Mnogi će osjetiti razliku’: Djevojka iznijela šokantnu ispovijest kako vara muškarce

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here