Home Vijesti Plenković na sjednici Vlade: Današnje mjere su izrazito važne!

Plenković na sjednici Vlade: Današnje mjere su izrazito važne!

1398
0

U 15 sati započela je sjednica Vlade na kojoj će se donijeti niz mjera za borbu protiv koronavirusa.

Većina mjera odnosi se na gospodarski sektor, a posebno na turizam koji će najviše osjetiti krizu uzrokovanu pandemijom.

“Većina mjera koje će se naći pred vladom ide i za pomoć turizmu, a ima i onih samo za taj sektor, poput odgode plaćanja boravišne pristojbe, turističke članarine i koncesije na turističko zemljište te produljenja mjere ‘stalni sezonac’ za još tri mjeseca” kazao je u utorak ministar turizma Gari Cappelli.

Cappelli je uoči sjednice užeg kabineta izjavio da su neke od mjera koje će biti na toj sjednici horizontalne, za sve sektore, a ne samo za turizam, te da će upravo te mjere predstaviti ministar financija Zdravko Marić.

Riječ je uzeo premijer Andrej Plenković.

“Od naše zadnje sjednice, otprilike broj zaraženih u Italiji se utrostručio, u Francuskoj je više nego utrostručen, u Njemačkoj je učetverostručen, u Španjolskoj je pet puta veći. Kod nas je nasreću zahvaljujući svim mjerama, dinamika porasta broja zaraženih još uvijek umjerena i možemo reći da je pod kontrolom”, kazao je uvodno Plenković na sjednici Vlade.

“To znači da je taj rast bitno sporiji nego u drugim državama. Treba vidjeti da su mnoge zemlje, primjerice Španjolska, prije samo 17 dana imala 58 zaraženih, danas ima 11 tisuća. To je ono što je važno. Mjere koje druge zemlje poduzimaju idu od zabrane javljih okupljanja, slobode kretanja u nekim zemljama, zatvaranje restorana, itd”, dodao je.

Kazao je kako će danas nakon sjednice Vlade imati video konferenciju Europskog vijeća.

“Što se tiče aktivnosti koje poduzimamo u Hrvatskoj, tu želimo još jednom zahvaliti Stožeru civilne zaštite. Želim zahvaliti zdravastvenim djelatnicima, ljudima koji rade u trgovinama. Želim im zahvaliti na požrtvovnosti koju pokazuju. Želim apelirati na građane da prate upute epidemologa, ovo je trenutak za visoki stupanj osobne odgovornosti. Slušajte preporuke, to je izrazito važno. Mjere koje ćemo poduzeti danas su izrazito važne. Ono što je bitno da ćemo omogućiti zakonskim promjenama da u hitnoj proceduri donesmo niz zakon, osobito zakon o civilnoj zaštiti, kako bismo stožeru omogućili brzo donošenje odluka”, istaknuo je.

“Stožer će idućih dana donositi mjere, vjerojatno o privremenoj obustavi rada niza trgovina, kina, centara, uslužnih djelatnosti, teretana, obustava održavanja revija, sajmova, noćnih klubova”, nabrojio je Plenković.

”Molim građane da shvate ozbiljnost situacije”, rekao je.

Rekao je da je konsolidrirana krva slika, financijska slika Hrvatske što nas čini spremnijima za suočavanje s krizom. ”Bez obzira na to, ovo je kriza, pa donosimo niz mjera za pomoć gospodarstvu”, kazao je.

“Najvažnije je, apeliramo na građane da vode računa o higijenskim navikama”, rekao je Plenković.

“U svakom slučaju, poruka o smanjenju društvenih kontakata je mjera koju bi želio da javnost shvati kao bitnu”, rekao je premijer.

“Važno je da pokažemo odgovornost, bez panike. Zahvaljujem oporbenim strankama na visokom stupnju razumijevanja, kao i razumijevanje sindikata i poslodavaca”, rekao je Plenković

Nakon Plenkovića, riječ je uzeo ministar financija Zdravko Marić. Rekao je da je nulti cilj očuvanje zdravlja.

“Uz to je najvažnije gospodarstvo”, rekao je Marić.

“Ovaj set mjera ima za cilj očuvanje radnih mjesta i isplatu plaća, umanjivanje svih šteta koronavirusa. Ta šteta je već vidljiva, a teško ju je sad u potpunosti sagledati. Mjere koje predlažemo danas, vjerujem da će se mnogi složiti, je da su u skladu s očekivanjima. Prema svim informacijama koje imamo, te mjere su na tragu što se razmatra i na razini EU. U ovom cijelom procesu nije samo fokus na izvršnu vlast i fiskalnu politiku, drago mi je da su guverner i cijeli njegov tim uključeni”, rekao je Marić.

“Došli smo do brojke od 63 mjere, a odnose se na gotovo sve resore”, dodao je Marić.

“Pokazali smo u ovim okolnostima i kratkom vremenu da smo u stanju napraviti ovaj paket. Sad je na redu provedba”, napominje.

Previous articleVažna obavijest Doma zdravlja PGŽ
Next articleWHO: Ne uzimajte ibuprofen ako sumnjate na zarazu koronavirusom

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here