Home Vijesti Plenković: Ne vidim da su Hrvati u Zambiji imali namjeru trgovati djecom

Plenković: Ne vidim da su Hrvati u Zambiji imali namjeru trgovati djecom

116
0

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je večeras da mu se čini da kod osmero Hrvata pritvorenih u Zambiji nije bilo nikakve namjere za trgovinom djecom dodavši da je apsolutno neprihvatljivo stigmatizirati djecu i njihove roditelje.

Upitan nakon sjednice predsjedništva HDZ-a o najavi pravobraniteljice za ravnopravnost spolova da će možda podignuti kaznenu prijavu protiv bivšeg saborskog zastupnika Ivana Pernara jer je zambijskoj policiji poslao poruku da je jedan od uhićenih transrodna osoba, Plenković je kazao kako je to njegova prijava, a ne njihova.

U vezi s time je istaknuo kako u Hrvatskoj postoji enorman rast govora mržnje i da je to samo jedna manifestacija toga.

– Svaki govor mržnje pa i ovaj sada dovodi do toga da možda djeca koja su posvojena iz neke zemlje ranijih godina hodaju danas po cesti, a netko ih vrijeđa, ide iza njih i govori: ‘Vas su ukrali, vas su kupili, vi ste oteti vašim biološkim roditeljima’. To je ozračje u kojem mi danas živimo, rekao je Plenković.

– Ja osuđujem takvu agresiju, pogotovo što je ovdje riječ o djeci, o djeci u vezi koje, koliko se meni čini, nije bilo nikakve namjere za trgovinom, dodao je.

Premijer je istaknuo kako treba vidjeti je li sve bilo procesno legalno, ali je stigmatizirati tu djecu ili njihove roditelje apsolutno neprihvatljivo. Na pitanje je li zakazala hrvatska diplomacija, Plenković je odgovorio kako su uhićeni Hrvati išli dolje bez ikakve upute ili asistencije ili upita bilo kojem državnom tijelu.

– Oni su otišli svojom voljom. Kada se problem dogodio, država se angažirala i angažirana je i danas, dodao je.

Previous articleHajduk doveo igrača iz druge belgijske lige
Next articleI bivši treći tenisač svijeta prati Doru: Jednom rječju pokazao da podržava LET 3!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here