Home Vijesti Pobjednik Velike Fiumanke: E1 Jadran galenski laboratorij

Pobjednik Velike Fiumanke: E1 Jadran galenski laboratorij

1061
0

Na regatom polju između Rijeke i Opatije jučer je održana jedriličarska regata Velika Fiumanka, koja je 11. put pretvorila Rijeku u grad jedrenja. Pobjednik Velike Fiumanke je krstaš „E1 Jadran galenski laboratorij“. Pored te regate, manifestacija Fiumanka ove godine uključivala je još sedam regata te zabavni program. Pobjedniku Velike Fiumanke je za 18 nautičkih milja dugu rutu do Omišlja i natrag cilja ispred Gata Karoline Riječke po zapadnjaku koji je puhao do 8 čvorova trebalo mu je 3 sata, 35 minuta i 30 sekundi jedrenja. Drugo mjesto osvojio je Veliki Viharnik, a treće Shining Umag Umago. U ovogodišnjoj Velikoj Fiumanki sudjelovao je rekordan broj sudionika – 191 jedrilica s gotovo dvije tisuće jedriličara i jedriličarki iz sedam zemalja.

Osim Velike Fiumanke, koja je jučer u riječku luku donijela pravu jedriličarsku atmosferu, manifestacija je uključivala čak sedam drugih regata. Tako je ove godine na ruti između Zadra i Rijeke krenula prva Liburnijska regata, po četvrti put održana je Press Fiumanka, a održane su i regata tradicionalne gradnje Classic Fiumanka, humanitarna Rotary Fiumanka i Seascape Fiumanka te Skiper Fiumanka.

Po prvi je put organizirana Virtualna Fiumanka, posebna po tome što za nju nije potreban brod niti jedro, nego dobar kompjuter, spretne ruke, ali i ipak i poneko jedriličarsko iskustvo.

Za one koji nisu isplovili, idealna mjesta za praćenje regata bili su terasa restorana Terminal i Riječki lukobran – Riječani i njihovi gosti tako su još jednom mogli svjedočiti pravom jedriličarskoj atmosferi u središtu grada.

Ovogodišnja Fiumanka održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića, koji je jučer nakratko uživao u Velikoj Fiumanki.

Tradicionalni pokrovitelji Fiumanke su Grad Rijeka, Lučka uprava Rijeka, Primorsko-goranska županija i Turistička zajednica grada Rijeke. Zlatni sponzor ovogodišnje Fiumanke je bila tvrtka Ina uz već tradicionalnog sponzora, tvrtku Adria LNG. (rijeka.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here