Home Najnovije Pobuna protiv predsjednice Gradskog vijeća

Pobuna protiv predsjednice Gradskog vijeća

1618
3

SDP-ova koalicija u gradu Rijeci ovih se dana nalazi u najtežem iskušenju od lokalnih izbora održanih 2009. godine. Pritajeno nezadovoljstvo koalicijskih partnera izvan osovine SDP-IDS zamijenile su otvorene najave zahtjeva za promjenom odnosa snaga u osmeročlanoj koaliciji Tvoja Rijeka, koju osim dominantnog SDP-a još čine i IDS, HNS, HSLS, ARS, HSS, HSU te SDA. Uzrok nezadovoljstva prvenstveno leži u IDS-ovom položaju. Ta stranka je nakon zadnjih lokalnih izbora postala druga po utjecaju u koaliciji, unatoč činjenici da u Rijeci nema gotovo nikakvu biračku podršku. Predvodnik pobune je dio riječkog HNS-a u kojem smatraju kako drugo mjesto iza neprikosnovenog SDP-a zbog neusporedivo većeg broja birača, pripada upravo njima, a sporno je mjesto predsjednice riječkog Gradskog vijeća koje od 2005. godine pripada IDS-ovki Dorotei Pešić Bukovac. Na napetosti oko funkcioniranja gradske koalicije nadovezale su se i kalkulacije oko formiranja zajedničke liste Kukuriku-koalicije u VIII. izbornoj jedinici. SDP i IDS su sve bliže odluci da na izbore u ovoj jedinici izađu bez HNS-a i HSU-a, a u HNS-u i HSU-u se zbog toga smatraju izigranima.


Dorotea Pešić Bukovac

Iako je najslabiji član osmeročlane koalicije, sa svega nekoliko članova u gradu Rijeci, IDS-u je to mjesto pripalo zbog međustranačke trgovine SDP-a i IDS-a na relaciji Rijeka – Pula. SDP-ovi vijećnici ‘drže ljestve’ IDS-u u gradu Puli i Istarskoj županiji pa je toj stranci pripalo mjesto predsjednice riječkog Gradskog vijeća kao svojevrsno vraćanje usluge. U međustranačkim pregovorima uoči zadnjih lokalnih izbora, IDS-ovo ‘stečeno pravo’ na mjesto predsjednice Gradskog vijeća branio je upravo Vojko Obersnel, a Pešić Bukovac mu se odužila bezrezervnom podrškom nakon izbora. Klasičan brak iz interesa, ali gdje je u tome naš interes, pitaju se ovih dana u ostatku koalicije ‘Tvoja Rijeka’. U HNS-u smatraju kako su sada u puno boljem pregovaračkom položaju nego 2009. godine kada su ih SDP-ovci spretno izgurali u drugi plan koristeći se aferom oko pravomoćne presude HNS-ovog dogradonačelnika Đanija Poropata.

SDP i IDS imaju 14 od 21 glasova unutar vladajuće koalicije pa s lakoćom mogu preglasati ostatak koalicije koju čine HNS, HSLS, ARS, HSS i HSU. Stvari se međutim mijenjaju ako ‘nezadovoljnici’ podršku odluče potražiti izvan ‘Tvoje Rijeke’. Opoziciju u Gradskom vijeću – HDZ, PGS i Listu za Rijeku – čini ukupno 14 vijećnika. Ukoliko se nezadovoljni glasovi vladajuće koalicije ‘spoje’ s opozicijskim, SDP i IDS gube kontrolu nad većinom u Gradskom vijeću, za koju je potrebno 18 glasova.

Upravo je to glavni adut ‘pobunjenika’. Prvo će pokušati stvari riješiti u ‘vlastitoj kući’, a ako ne uspiju, zaprijetit će izlaskom iz koalicije. Ovakav rasplet situacije ugrozio bi i nacionalnu Kukuriku-koaliciju pa će se ‘riječkom krizom’ i discipliniranjem lokalnih ogranaka bez sumnje pozabaviti i na najvišim stranačkim razinama, barem kad je riječ o SDP-u i HNS-u. (rd)

3 COMMENTS

  1. Ona nikada nije niti trebala postati predsjednica Gradskog vijeća jer je nesposobna,bahata i politička vrlo plitka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here