Home Biznis Počeli pripremni radovi na LNG termanalu u Omišlju

Počeli pripremni radovi na LNG termanalu u Omišlju

1076
0

Hrvatska ozbiljno kreće u pripremu projekta gradnje terminala za ukapljeni plin (LNG) na otoku Krku, a nacionalni operater transportnog sustava Plinacro, kao nositelj projekta, uskoro će kod Omišlja, u suradnji s Janafom i HEP-om, početi konkretnu pripremu gradnje. Projekt LNG terminala, nakon što su od toga odustali članovi konzorcija Adria LNG, prijavljen je pretpristupnom programu EU Western Balkan Investment Framework.

Projekt, čije je idejno rješenje dovršio Plinacro, već je uspješno prošao dva međunarodna monitoringa WBIF-a, ovih ga dana očekuje i treći, nakon čega će biti pridružen energetskom paketu Europske komisije, čime mu se otvara put do novca iz sredstava europskih fondova.

LNG terminal bit će kapaciteta četiri milijarde kubika plina na godinu, s mogućnošću povećanja kapaciteta na 16 milijardi, a izrada projektne dokumentacije bit će financirana i bespovratnim sredstvima europskih fondova.
Ovih je dana Plinacro dobio pozitivne odgovore iz Mađarske, Češke, Slovačke, Austrije i Slovenije, kojima je u travnju poslano pismo s molbom da se izjasne o zainteresiranosti za korištenje kapaciteta hrvatskog LNG terminala.
Prema primljenim odgovorima, tih je pet zemalja iskazalo potrebu za ukupno oko 2,3 milijarde prostornih metara plina na godinu.

Prema istom izvoru, vrijeme do gradnje kopnenog LNG terminala premostit će se zamjenskim projektom pokretnog terminala za priključenje broda za transport LNG-a s regasifikatorom kapaciteta između 1,3 i 1,8 milijardi prostornih metara plina na godinu, kako bi Hrvatska što prije vlastiti plinski transportni sustav ponudila na korištenje i tranzit za potrebe zemalja Europe.
Naime, prema procjenama stručnjaka, početak gradnje kopnenog LNG terminala objektivno se može očekivati tek za četiri godine, što znači da on ne bi mogao biti u funkciji prije 2016. ili 2017., a to će se razdoblje premostiti upravo pokretnim LNG terminalom za prihvat brodova za uplinjavanje, čiji bi najam, kako smo doznali, mogao biti ugovoren već za šest mjeseci.
Iz europskih bi fondova, kako smo doznali, mogao dijelom biti financiran i drugi veliki regionalni prijekt – dovršenje magistralnog plinovoda prema Pločama i Albaniji, kao dio budućeg Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP), koji se u Albaniji spaja na drugi veliki međunarodni projekt TAP (Trans Adriatic Pipeline).

TAP je projekt gradnje plinovoda koji bi Grčku i Albaniju podmorskim putem povezao s Italijom. Taj plinovod, iza kojega stoje švicarski EGL, norveški Statoil i njemački E.ON Ruhrgas, u budućnosti bi trebao transportirati plin iz Azerbajdžana do Europe, a Plinacro je u veljači sa Statoilom potpisao memorandum o razumijevanju i suradnji, čime je osigurano priključenje Hrvatske TAP-u.

Prema neslužbenim izvorima, veleposlanik Azerbajdžana u petak se sastao s državnom tajnicom za energetiku u Ministarstvu gospodarstva Natašom Vujec, a pripremni razgovori koji su tom prilikom počeli potvrđuju interes obiju strana da se aktivno uključe u projekt transporta azerbajdžanskog plina u Europu i kroz magistralne plinovode Hrvatske. (business.hr)

Previous articleRonioc nastradao kod Vrbnika
Next articleKorporacije i brandovi dobijaju svoje domene

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here